Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna dolara u 2026.

Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna dolara u 2026.

Foto: DepositPhotos

Vrijednost transakcija trenutnog plaćanja premašit će 27,7 bilijuna američkih dolara u 2026., što je oko 470 posto više no 4,8 bilijuna dolara u ovoj godini, navodi Juniper Research kroz posljednje izvješće na ovu temu.

Takav nevjerojatan rast bit će potaknut nižim naknadama i povećanom transparentnosti pa će samim time trenutno plaćenje biti privlačniji način obavljanja transakcija od tradicionalnog kroz ACH ili CHAPS.

Istraživanje predviđa da će sheme instant plaćanja sve više ometati domaće i prekogranične kanale nudeći plaćanja koja se brže obrađuju, jeftinija su za održavanje i pokretanje te ih je lakše pratiti i usklađivati. Međutim, trenutnom plaćanju će trebati vremena za širenje, obzirom na "rascjepkanu" prirodu regulacije plaćanja na ključnim tržištima poput Sjedinjenim Američkim Državama te neujednačenu ulogu koju su regulatori odigrali na međunarodnoj razini u inovacijama plaćanja.

Također, više od 70 posto ukupne transakcijske vrijednosti trenutačnih plaćanja 2026. bit će domaće jer shemama instant plaćanja nedostaje prekogranična interoperabilnost. Istraživanje je priznalo pridruživanje trenutnih domaćih shema za pokretanje prekograničnih plaćanja izazovnim, unatoč usvajanju ISO 20022.

Izvješće predviđa da bi CDBC-ovi (digitalne valute središnje banke) mogli odigrati značajnu ulogu u usklađivanju prekograničnih plaćanja zbog njihove čiste prirode, što znači da se mogu uskladiti i s prekograničnom uporabom. Međutim, to će zahtijevati određivanje prioriteta od strane regulatora, što se ne može zanemariti i pomalo komplicira situaciju.

"Konkretnije, CDBC-ovi mogu u potpunosti poremetiti tržište prekograničnih plaćanja, ali moraju biti osmišljeni u skladu s ovim slučajem uporabe, ili će postati žrtve istih izazova kao i naslijeđeni sustavi plaćanja", navodi se u istraživanju Junipera.

Još iz kategorije

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

Proslava Sveučilišnog dana e-učenja i 15 godina Centra za e-učenje Srca

09.12.2022.

U Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje Srca te suradnici i članovi mreže e-učenja koju Srce kontinuirano gradi.

Otvoren NEM Zagreb 2022

Otvoren NEM Zagreb 2022

09.12.2022.

Počelo je drugo izdanje eventa NEM Zagreb 2022, događanje usmjereno na razvoj TV industrije u Srednjoj i Istočnoj Europi, koje se održava u legendarnom zagrebačkom Esplanade Zagreb Hotelu do petka, 9. prosinca.

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

AT&T priznao nedolično ponašanje i platio kaznu

09.12.2022.

Američki operater AT&T pristao je platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) 6,3 milijuna dolara. Taj je potez poduzet kako bi se riješile optužbe za nedolično ponašanje od strane trojca rukovoditelja za odnose s investitorima, podvlačeći crtu ispod pitanja koje datira iz 2016. godine.