Velika analiza uredbe o geografskom blokiranju pokazala da su poboljšanja moguća

Velika analiza uredbe o geografskom blokiranju pokazala da su poboljšanja moguća
DepositPhotos

Europska komisija objavila je zaključke svoje prve kratkoročne revizije Uredbe o geografskom blokiranju iz 2018. godine, koja zabranjuje neopravdana zemljopisna ograničenja u prodaji robe i usluga unutar EU.

„Pandemija je pokazala u kojoj se mjeri oslanjamo na digitalne tehnologije u svim zemljama EU-a te da prekogranični pristup robi i uslugama putem interneta ne bi trebao imati prepreka i trenja za europske potrošače, bez obzira na njihovo mjesto, prebivalište ili nacionalnost. Ovaj prvi pregled Uredbe o geografskom blokiranju već pokazuje prve pozitivne rezultate. Dalje ćemo pratiti njegove učinke i razgovarati sa dionicima, posebno u kontekstu Medijskog i audio-vizualnog akcijskog plana kako bismo osigurali da se industrija može povećati i doseći novu publiku, a potrošači u potpunosti uživati u raznolikosti roba i usluga u različitim Zemlje članice EU“, ističe povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Izvješće analizira prvih 18 mjeseci provedbe trenutne Uredbe koja se primjenjuje od prosinca 2018., kao i moguće učinke proširenja njezinog djelokruga, uključujući s obzirom na usluge sadržaja zaštićene autorskim pravima.

Glavni zaključci izvješća o prvom razdoblju provedbe su sljedeći da je svijest potrošača dobra - 50 posto potrošača bilo je upoznato s novim pravilima nakon samo 3 mjeseca nakon stupanja na snagu pravila, ali su izrazili i da žele dodatne informacije.

Uloga nadležnih tijela za pomoć i provedbu država članica ključna je za osiguravanje poštivanja prava trgovaca, s visokom stopom (iznad 50 posto) mirnih rješenja koja se postižu nakon što trgovci postanu svjesni problema. Broj važnih prepreka geo-blokiranja smanjio se; na primjer, došlo je do oštrog smanjenja prepreka uzrokovanih zahtjevima lokacije , sa 26,9 posto na 14 posto od približno 9000 anketiranih web mjesta. Takva ograničenja sprječavaju korisnike da se pokušaju registrirati na stranim web mjestima zbog poštanske adrese u drugoj državi članici, a važno je jer je registracija ključna faza postupka mrežne kupnje. Izvješteno je o daljnjem smanjenju ograničenja s kojima su se korisnici suočavali prilikom prekograničnog pristupa web mjestima jer je primjerice korisnicima je odbijen pristup ili su automatski preusmjereni), od čega je ostatak bio rezidualni (samo 0,2 posto web stranica koje blokiraju pristup).

Iako Uredba ne obvezuje trgovce da isporučuju preko granice, povećani pristup prekograničnim web mjestima predviđenim Uredbom o geografskom blokiranju ipak je povećao iznos kupnji s dostavom u zemlji kupca (porast od 1,6 posto u EU27 u odnosu na 2015.). Trećina od približno 9000 anketiranih web stranica nudila je prekograničnu dostavu.

Ostale mjere unutarnjeg tržišta, uključujući administrativne alate za olakšavanje poštivanja prekograničnog PDV-a u e-trgovini , koji će stupiti na snagu od srpnja 2021., i usklađivanje pravila o zaštiti potrošača, koje će stupiti na snagu 2022., još uvijek trebaju biti ostvarene u potpunosti prije nego što se mogu uočiti puni učinci Uredbe o geografskom blokiranju. Stoga će Komisija nastaviti pratiti primjenu trenutačne Uredbe, također putem Mreže za suradnju u zaštiti potrošača , kao i ove inicijative na unutarnjem tržištu. Komisija će također nastaviti s podizanjem svijesti, posebno putem Europskih potrošačkih centara.

Izvješće također razmatra moguće proširenje opsega zakona, uključujući s obzirom na sadržaj zaštićen autorskim pravima (poput audio-vizualnog, glazbe, e-knjiga i igara). Naglašava potencijalne koristi za sve potrošače u Europi, posebno u dostupnosti šireg izbora prekograničnog sadržaja ako bi se Uredba proširila na audio-vizualni sadržaj. Izvješće također identificira potencijalni utjecaj koji bi takvo proširenje opsega imalo na ukupnu dinamiku audio-vizualnog sektora, ali zaključuje da ga treba dodatno procijeniti.

Danas audiovizualne internetske usluge uvelike koriste geoblokiranje i postoje značajne razlike među audiovizualnim katalozima dostupnim u cijeloj EU. Opsežna analiza dostupnosti filmova putem audio-vizualnih internetskih usluga u državama članicama pokazuje da europski potrošač u prosjeku ima pristup samo 14 posto filmova dostupnih na mreži u EU27. Postoje značajne razlike u zemljama, jer na primjer, gledatelji u Grčkoj imaju pristup samo 1,3 posto filmova dostupnih na mreži u EU, dok oni u Njemačkoj imaju pristup 43,1 posto.

Broj potrošača koji pokušavaju pristupiti audio-vizualnom sadržaju koji se nudi u drugim državama članicama gotovo se udvostručio između 2015. i 2019. (s 5 posto na 9 posto). To je osobito visoko u mlađim dobnim skupinama i najveće je među uslugama sadržaja. 2019 Eurobarometra potvrdio da postoji interes za dobivanjem pristupa na audio-vizualne sadržaje koje nudi u različitim državama članicama.

Iz tih će razloga Komisija pokrenuti dijalog s dionicima s audiovizualnim sektorom kako bi razgovarala o konkretnim načinima za poticanje cirkulacije i poboljšanje pristupa potrošača audiovizualnom sadržaju širom EU, prije nego što razmotri bilo kakve daljnje mjere. Ovaj će dijalog biti dio mjera obuhvaćenih predstojećim Medijskim i audiovizualnim akcijskim planom, kako bi se podržala transformacija audiovizualne industrije i omogućilo europskim tržišnim igračima da se povećaju i dosegnu novu publiku. Povećani pristup i cirkulacija audiovizualnog sadržaja pogodovat će sve većoj prekograničnoj potražnji, uključujući u pograničnim regijama i s jezičnim manjinama.

Što se tiče ostalih usluga internetskog sadržaja djelomično obuhvaćenih važećom Uredbom (poput pristupa glazbi, e-knjigama ili video igrama), Izvještaj zaključuje da daljnje proširenje opsega ne bi nužno donijelo značajne koristi potrošačima u pogledu izbora sadržaja, budući da su ponuđeni katalozi prilično homogeni (u mnogim slučajevima i preko 90 posto) među državama članicama. Izvješće također naglašava potencijalne utjecaje na cijenu usluga u određenim državama članicama.

Komisija će također nastaviti pratiti podatke i dokaze povezane s primjenom Uredbe o geografskom blokiranju i poziva sve dionike i građane da daju povratne informacije o Izvješću i pratećim dokazima, također s obzirom na moguće dugoročne učinke COVID- 19 o prekograničnoj trgovini.