SVE JE U OBLAKU

AWS će uspostaviti europski suvereni oblak vrijedan 7,8 milijardi eura

Pružatelj usluga u oblaku planira pokrenuti svoje prvo regionalno mjesto u zemlji do kraja 2025. i izjavio je da bi njegovi planovi mogli doprinijeti 17,2 milijarde eura BDP-u zemlje do 2040.

AWS će uspostaviti europski suvereni oblak vrijedan 7,8 milijardi eura
Depositphotos

Amazon Web Services zacrtao je plan za uspostavu neovisnog oblaka u Europi. Tvrtka planira uložiti gotovo 8 milijardi eura i otvoriti tisuće radnih mjesta kako bi održala sigurnost podataka u regiji.

AWS planira uložiti 7,8 milijardi eura u projekt europskog suverenog oblaka tijekom sljedećih 16 godina, a Njemačka će biti odabrana kao njegova baza operacija. Pružatelj usluga u oblaku planira pokrenuti svoje prvo regionalno mjesto u zemlji do kraja 2025. i izjavio je da bi njegovi planovi mogli doprinijeti 17,2 milijarde eura BDP-u zemlje do 2040.

Tvrtka također očekuje podršku za prosječno 2800 radnih mjesta s punim radnim vremenom u lokalnim njemačkim poduzećima, u industriji građevinarstva, održavanja, inženjeringa i telekomunikacija. Osim toga, AWS planira stvoriti nove visokokvalificirane stalne uloge uključujući softverske inženjere, programere sustava i arhitekte proizvoda. "Ovo je dio naše obveze da će sve svakodnevne operacije AWS europskog suverenog oblaka kontrolirati isključivo osoblje koje se nalazi u Europskoj uniji", rekla je tvrtka u izjavi.

AWS je istaknuo da je uložio više od 150 milijardi eura u Europu od 2010. i da već zapošljava više od 150.000 ljudi. Max Peterson, potpredsjednik suverenog oblaka, rekao je da najnovija investicija jača AWS-ovu predanost pružanju naprednih kontrola, zaštite privatnosti i sigurnosnih funkcija za oblak. "Mnogo ulažemo u nove lokalne talente i infrastrukturu". Tvrtka je objasnila da će neovisni europski oblak koristiti istu arhitekturu kao njezine AWS regije, ali će ostati odvojen od njih.