VRIJEME PROMJENA

Većina generacije Z je ok s nastavkom tihog davanja otkaza

Većina generacije Z je ok s nastavkom tihog davanja otkaza
Depositphotos

Anketa koju su proveli Axios i Generation Lab pokazuje da 82 posto pripadnika generacije Z vidi "tiho davanje otkaza" kao izrazito privlačnu situaciju. Naime, pritom se radi o pružanju minimuma na radnom mjestu, sve s ciljem da se zadrži posao koji ih ne zadovoljava, ne nudi priliku za napredak ili pristojan život.

Poslodavci se užasavaju takve situacije, no ona je dvosmjerna. Dok su starije generacije činile što treba samo da zadrže posao te su se vodile onom "barem imam posao", mlađi se vode onom "koliko para, toliko muzike", ali i onom "ne može me tako malo platiti koliko malo mogu raditi".

Pandemija koronavirusa zaslužna je za ubrzanje takvog stava jer mladi su shvatili da u doba poskupljenja i nemogućnosti normalnog života sa "samo" jednim poslom moraju početi malo više misliti na sebe same. Pa su "skovali" termin "quiet quitting", kojim opisuju svoj odnos prema poslu, kao i odnos posla prema njima. Ali i kojim pokazuju samopoštovanje.

Kroz istraživanje, ispitanici su naveli da im je posao na listi prioriteta iza njihove dobrobiti, psihofizičkog zdravlja, obitelji, prijatelja i hobija. Što je zapravo logično i zdravo razmišljanje.

Sve to postojalo je i prije, ali u doba društvenih mreža i viralnog sadržaja, ovaj je termin postao pravi hit, ponajprije jer je objedinio praktički cijelu generaciju radnika pod jedno. I, kako to inače biva, sad bi se sve skupa trebalo promijeniti na bolje. Jer, u suprotnom će kompanije biti te koje gube. Pojedinci će se već nekako snaći, kao što se snalaze i trenutno.

Zato treba zapamtiti ovaj termin i sve ove trenutke jer u budućnosti bi mogli imati težinu u smislu temelja koje su postavili. Stoga, kao i uvijek, vrijeme će biti to koje će pokazati što se kroz jedan "tihi aktivizam" uistinu uspjelo postići, a da nadilazi jednu eru ili jednu generaciju.