GLOBALNI EFEKT

Umjetna inteligencija utjecat će na oko 300 milijuna radnih mjesta

Umjetna inteligencija utjecat će na oko 300 milijuna radnih mjesta
Depositphotos / Ilustracija

Umjetna inteligencija je kroz ChatGPT ušla u "mainstream vode" i malo tko nije isprobao njene mogućnosti te se zapitao gdje su granice razvoja te tehnologije. Prema tvrdnjama Goldman Sachsa - toliko daleko da će utjecati na oko 300 milijuna radnih mjesta.

"Otprilike dvije trećine poslova moglo bi se automatizirati barem do neke mjere. Pričamo o oko 25 do 50 posto tereta koji trenutno imaju zaposleni", navode stručnjaci iz Goldman Sachsa u istraživanju.

Dakle, sav taj "teret" prebacio bi se na umjetnu inteligenciju. Ipak, naglašava se i da će dolazak umjetne inteligencije kreirati nove poslove pa na taj način uravnotežiti situaciju u kojoj će nestati potreba za ljudskom radnom snagom u određenim zanimanjima.

Nažalost, to je još uvijek samo teorija, dok je ono što će umjetna inteligencija moći raditi više od toga. Dapače, ne samo da se zna koje će industrije najviše patiti, Goldman Sachs čak prognozira da će zamjena radnika tehnologijom donijeti rast globalnog BDP-a za oko sedam posto.

Pitanje i što će raditi ljudi koji ostanu bez posla, odnosno, hoće li biti kvalificirani za nešto novo. Posebno jer se radi o zaposlenicima na poslovima gdje je fizički segment najzastupljeniji. I njima će biti teže... Patit će i zaposleni u administraciji (46 posto posla "otpast" će na AI), pravnici (44 posto) te arhitekti i inženjeri (37 posto).

Kad pak gledamo regionalno diljem svijeta, američko tržište rada će biti 25 posto više automatizirano nego što je u ovom trenutku, a europsko 24 posto. To su enormne brojke i ako se sve skupa dogodi "preko noći", čekaju nas i enormne krize na apsolutno svim razinama.

Zato vremena za čekanje nema, vlade svih zemalja svijeta moraju početi pripremati teren za dolazak nove industrijske revolucije kako bi izbjegle negativnosti koje potencijalno mogu uslijediti.