Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila ovisnost o igrama kao bolest

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila ovisnost o igrama kao bolest

Foto: DepositPhotos

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više nije mogla ignorirati činjenicu da video igre izazivaju ovisnost te ne samo da ju je priznala kao postojeću, već je tu ovisnost i klasificirala kao bolest te joj i dodijelila naziv ICD-11.

Učinilo se to revidiranjem popisa dijagnoza kako bi se bolje mogao proučiti fenomen i odrediti imali svrhe tretirati ga kao bolest. I ima!

"Cilj nam je pomoći ljudima, a ne ih stigmatizirati kao bolesne", naveo je WHO.

Ovakav potez izazvao je prosvjede gaming industrije, koja je zabrinuta da bi se igranje računalnih igara moglo shvatiti kao ponašanje koje zahtijeva liječenje. Prema standardima SZO-a, ovisnost o računalnim igrama postoji ako traje najmanje godinu dana i znatno ugrožava sposobnost igrača da funkcionira u školi, na poslu ili u obitelji i među prijateljima.

Isto tako, duhanska industrija borila se protiv klasifikacije cigareta kao smrtonosnih, ali uz brojne dokaze koji to potvrđuju, morala je utihnuti. Tako će s vremenom utihnuti i gaming industrija, koja već poduže vrijeme na tržište izbacuje naslove koji doslovno potiču što dulje i konstantnije igranje kako bi se napredovalo u igri.

Zato se sve manje nudi "single player", ili je jako skroman, a sve više "multiplayer", koji nudi daleko više mogućnosti i zabave. Ali i troši vrijeme pa samim time utječe na ponašanje pojedinca do mjere da ne spava, ne jede, ne kreće se, ne vodi računa o sebi u globalu. Upravo to objašnjavaju i liječnici kao John Jiao.

"Treba biti jasan, ovisnost o video igrama nije vezana uz vrijeme koje se provede uz njih, već kad video igre postanu prioritet pa se zbog njih počne zanemarivati zdravlje, higijena, odnosi s ljudima, financije... Igranje samo po sebi nije poremećaj, poremećaj je ukoliko one postanu životni prioritet", naglasio je Jiao.

Ima smisla to što priča i WHO se tako postavlja, na čemu bi buduće generacije, ali i pripadnici postojeće s problemom ili naznakama problema, svakako trebali biti zahvalni.

Još iz kategorije

Kako tvrtke koriste tehnologiju za praćenje zaposlenika

Kako tvrtke koriste tehnologiju za praćenje zaposlenika

28.02.2020. komentiraj

Profesionalni vozač kamiona Trevor, koji je odlučio ne otkriti i prezime, sedam godina je u poslu i njegov primjer razotkrio je sklop poslodavaca te započeo rasprave u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, Trevorov poslodavac koristio je ELD (electronic logging device) u kamionu, sustav za praćenje kretanja i to na način da ne služi kao asistent samom vozaču i pomogne mu pri eventualnim problemima već suprotno...

Najbolje Linux distribucije za početnike

Najbolje Linux distribucije za početnike

28.02.2020. komentiraj

Linux bazira svoje postojanje na otvorenosti i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver i sve što korisniku treba nalazi se online, u tzv. distrosima. Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za poslovanje.

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

Prava osiguranika HZZO na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa

27.02.2020. komentiraj

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) su zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) izdali priopćenje o pravima osiguranika koji su privremeno nesposobni, odnosno spriječeni za rad jer su bili u kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili su bili na područjima zahvaćenim epidemijom.