Svakog dana se izgubi oko 1500 Bitcoina, a ukupno će ih cirkulirati manje od 14 milijuna

Svakog dana se izgubi oko 1500 Bitcoina, a ukupno će ih cirkulirati manje od 14 milijuna
Pixabay

Analitičar kriptovaluta Timothy Peterson tvrdi da se svakog dana izgubi oko 1500 bitcoina, što znači da trenutno cirkulira 13,9 milijuna njih diljem svijeta. Primjerice, Markets.bitcoin.com tvrdi da je brojka ipak na otprilike 18,3 milijuna.

Ipak, Peterson tvrdi da je detaljniji jer je istraživao "rudarenje" te otkrio da se u prosjeku izgubi oko 900 bitcoina dnevno, ali i da se prosjek povećao s godinama do spomenutih 1500. Navodi da je sve jasno vidljivo u transakcijama.

Neke od njih, a očito se to često događa, krivo su poslane i nikad ne pronađu željenu adresu. Ako se uzme u obzir da bitcoin transakcija ne može biti obrnuta, jasnije je kako se može ovako nešto dogoditi. Znači, osoba upiše krivu adresu ili nešto slično i nakon toga povratka nema, ti bitcoini odlaze u nepovrat.

Da sve ovo ima smisla, potvrdio je početkom rujna News.Bitcoin.com pričom o tome kako skupina hakera već nekoliko godina bezuspješno pokušava "provaliti" u digitalni novčanik u kojem se vjeruje da ima 69.730 bitcoina. Kad bi uspjeli, zbog trenutne vrijednosti bitcoina, bili bi bogatiji za gotovo 750 milijuna američkih dolara. Ali, to neće uspjeti i svi upućeni u način funkcioniranja bitcoina to jako dobro znaju. Iako, "nikad ne reci nikad", možda netko pronađe način kako "provaliti" u digitalne novčanike koji vrludaju u bespućima virtualnog prostora.

Vratimo se Petersonu... On i njegov tim u Cane Island Alternative Advisors navodi da se od 2010. svake godine gubilo oko četiri posto bitcoina, što znači da trenutno cirkulira 13,9 milijuna bitcoina. A to je osjetno manje od 18,3 milijuna. Samim time, ako se vjeruje Petersonu i njegovu timu, izgubljeno je oko 28 posto svih bitcoina koji su ikad postojali. A to je iznimna šteta i vrijednost koja se procjenjuje u milijardama.

Kritičara takvih tvrdnji ne nedostaje, a najglasniji su oni koji navode da bi u slučaju ovakve situacije, za 30 godina moglo nestati svih 21 milijun bitcoina. Što je čudno jer ovdje se radi o izgubljenim "novčićima", pa ako bi vlasnici bolje pazili na postojeće, ne bi se mogli izgubiti. Osim u slučaju neke neželjene i nepredviđene situacije.

Kako god, sve ovo samo dodatno povećava vrijednost bitcoina pa tako jedan vrijedi 10.451 dolar i vlasnici time zadovoljno trljaju ruke jer halving je prošao, pandemija koronavirusa traje, ali bitcoin je stabilan iznad vrijednosti od deset tisuća dolara...