Spanoptic S02 E5: HR u raljama IT-ja

Spanoptic S02 E5: HR u raljama IT-ja

HR u raljama IT-ja? Možda zvuči pomalo dramatično, ali istina jest da se odjeli ljudskih potencijala u IT-ju suočavaju s jedinstvenim izazovima i situacijama bez presedana. Ova industrija doživljava jedan procvat za drugim, potražnja za kvalitetnim stručnjacima veća je nego ikad – i svakako redovno nadilazi ponudu – pa je teško privući, zaposliti i zadržati prave ljude za pravu poziciju.

Spanove HR snage, Antonija Kapović i Ana Visković ovdje su kako bi rasvijetlile načine na koje se nose s turbulentnim procesima traženja i regrutiranja budućih Spanovaca, a BUG-ov Dragan Petric nudi svoje jedinstvene uvide u HR i tech trendove koji dolaze s četvrtstoljetnim iskustvom u navigaciji tehnološkim krajolikom.

Kao što je Dragan odmah na početku Spanoptica dobro primijetio, do prije nekih par godina developer je dolazio na razgovor za posao sa strahopoštovanjem prema poslodavcu i nadom da će se pokazati u što boljem svjetlu te konzekventno biti angažiran i zaposlen u toj tvrtki. No, situacija je danas obrnuta. Poslodavac se nada da će mu se developer javiti i doći na razgovor za posao te da će dobro proći na intervjuu dok developer njega intervjuira i nada se da će developer prihvatiti njegovu ponudu da dođe raditi. Uloge su se zamijenile, i to je jedan od najbitnijih aspekata korjenitih promjena na tržištu rada.

No, svakako ne i jedini, i u 45 minuta nove epizode Spanoptica moći ćete s Draganom, Antonijom i Anom proći kroz brojne uvide u prošlost, sadašnjost i prije svega budućnost radne snage u IT-ju!

Employer branding, da, ne i, ako da – kako? Koliko zarađuju programeri i bi li se plaća trebala obznanjivati na prvom mjestu unutra samog oglasa za posao? Što će se dogoditi kada plaće u eurima dođu u Hrvatsku?

A na samom kraju ćete čak i saznati što naši gosti misle o “neljudskim“ resursima, odnosno što bi se u teoriji dogodilo kad bi developerska i programerska radna snaga jednog dana bila ekstremno outsourceana, odnosno stizala čak i izvan naše planete. Koncept inhuman resourcesa? Samo u novom Spanopticu!

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.