SHIFT Mobility predstavio trendove u mobilnosti za 2021.

SHIFT Mobility predstavio trendove u mobilnosti za 2021.
DepositPhotos / Ilustracija

Novo istraživanje koje je proveo SHIFT Mobility za 2021. pokazuje trendove u mobilnosti za ovu godinu, ali i budućnost.

Najkraće rečeno - trendovi koji će obilježiti godinu i bližu nam budućnost jesu mikromobilnost, mobilnost&održivost, autonomna vožnja i novi urbanizam. Svi će oni značajno promijeniti naše živote, kako u gradu tako i na selu. Ujedno, imat će glavnu ulogu u oblikovanju urbane budućnosti vezane za mobilnost.

"Pitanje mobilnosti budućnosti okupira nas svakog dana. Jer, mnogobrojni aspekti naših života su definirani tehnološkim limitima mobilnosti. Kako bismo bolje shvatili situaciju, a potom je doradili pa čak i revolucionalizirali, moramo najprije identificirati glavne značajke mobilnosti", naveo je Hans H. Hamer, izvršni direktor (CEO) u SHIFT Mobility pa dodao:

"Istraživanje naglašava trenutne trendove u mobilnosti bazirane na trenutnim prilikama pa nam na taj način omogućava vidjeti situaciju kakva je sad, u ovom trenutku.

A analizom podataka zaključeno je da konvencionalna logistika vezana uz parcele dolazi svom kraju jer jednostavno više fizički nema prostora u urbanim sredinama za tako nešto. Upravo iz tog razloga će se napraviti zaokret prema autonomnim dostavnim dronovima i mikrodepoima.

Nadalje, uz digitalizaciju, održivost i klimatska neutralnost najvanija su pitanja vezana uz mobilnost. Jer, današnja e-mobilnost svakako nije rješenje na duge staze, navodi istraživanje. Svijetu su potrebne alternative za litij, koji zagađuje okoliš i bitan je faktor, jedini faktor, za e-mobilnost. Kao te alternative nameću se e-goriva, "solid-state" baterije, a čeka se i da vodik dobije konkretniju primjenu.

Kao pozitivan primjer navodi se Googleov Waymo, kojeg se smatra liderom u segmentu autonomnih vozila, što ne čudi jer uspio je dosad odvoziti više od 50 milijuna kilometara bez ijedne nesreće.

Istovremeno, kad se govori o gradovima, pozitivan primjer su Beč, Pariz, Barcelona i Berlin, koji naveliko rade na tome da postanu "pametni gradovi". Urbanistički plan i planiranje u svakom smislu, posebno prometu, sugeriraju da se misli na budućnost te da bi i drugi trebali pratiti takav primjer.

U konačnici, cilja se prema "novom urbanizmu", koji bi uklonio potrebu za dužim putovanjima, gustim prometom, prenaseljenim područjima i ide u smjeru održivih gradova. Time bi se i podosta promijenila oduvijek prisutna situacija, u kojoj se jasno zna gdje završava urbani, a gdje počinje ruralni dio.