Prepoznavanje lica kao sigurnosni mehanizam daleko je od idealnog

Prepoznavanje lica kao sigurnosni mehanizam daleko je od idealnog

Foto: Fotolia

Puno je rasprava oko toga da li su tradicionalne lozinke stvar prošlosti i koje su najbolje alternative. Što se tiče lozinki, korisnik je tu uvijek glavni krivac. Pisali smo dosta o tome kako korisnici jednostavno ne razmišljaju dovoljno i stavljaju lozinke kao što je „1234“, „lozinka“, abcd“ i slično.

Biometrijske alternative dočekane su sa oduševljenjem, ali svakim danom dolaze novi dokazi koji upućuju na to da niti ta tehnika nije pouzdana i sigurna. Naprimjer, problemi koji se javljaju prilikom prepoznavanja lica su veliki. Na nedavnoj Usenix sigurnosnoj konferenciji u Austinu, Texasu, sigurnosni istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokazali su sustav koji je pobijedio softver za prepoznavanje lica.

Naravno da je to izazvalo veliku pozornost, a od čak pet softvera za prepoznavanje lica - KeyLemon, Mobius, TrueKey, BioID i 1D – njih četiri je priznalo poraz. Uspješnost oko prepoznavanja lica kretalo se između 55 do 85 posto, a sigurnosni stručnjaci u ovome vide veliki problem.

Sustavi za prepoznavanje lica griješe u slučajevima kada treba prepoznati da li je stvarna osoba ispred kamere ili samo neki model te vrste. Infracrvena tehnologija bi tu trebala pomoći, a još se spominje i problem oko realistične teksture za dijelove lica.

Traži se da se uvedu nadogradnje i razne komponente koje bi pomogle softverima da ne griješe. Koliko god smo se radovali nekim novim oblicima zaštite i smatrali da nam najnovija tehnologija može pomoći, čini se kako ćemo se još uvijek vraćati dobrim starim lozinkama.

Očito je da treba proći još dosta vremena dok se biometrija ne usavrši, a svaki novi eksperiment istraživača gdje se dokazuje nepouzdanost sustava samo je poticaj da se poslu pristupi ozbiljnije i odgovornije.

Još iz kategorije

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

21.09.2020. komentiraj

Bolt uveo je novu kategoriju u svojoj mobilnoj aplikaciji koja omogućuje korisnicima još povoljnije kretanje gradom. Kategorija Bolt Economy za sada je dostupna u Zagrebu, a korisnici mogu uštedjeti do 20 posto u odnosu na standardne cijene.

Huawei AppGallery surađuje s globalnim partnerima na jačanju ekosustava i proširivanju mogućnosti

Huawei AppGallery surađuje s globalnim partnerima na jačanju ekosustava i proširivanju mogućnosti

21.09.2020. komentiraj

Tijekom prošlotjedne Developers konferencije (HDC), Huaweijevi predstavnici podijelili su važne informacije o platformi za distribuciju aplikacija AppGallery. Tijekom keynote predavanja, Wang Yanmin, predsjednik Huaweija za globalna partnerstva i razvoj ekosustava, istaknuo je postignuća koja je AppGallery ostvario u prva tri kvartala 2020. godine, naglašavajući podršku koju Huawei pruža svojim globalnim partnerima kroz priče o uspješnim suradnjama.

SOA upozorava na sve veće kibernetičke prijetnje

SOA upozorava na sve veće kibernetičke prijetnje

21.09.2020. komentiraj

Domaća obavještajna agencija SOA (Sigurnosno obavještajna agencija) u svome izvješću za prošlu godinu, onom javno objavljenom, ističe kako su globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu i da je tako tijekom prošle godine detektirano i zaustavljeno pet sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih APT napada, među kojima su bili i napadi na ministarstva vanjskih i europskih poslova te obrane.