PSIHIČKI ISCRPLJUJUĆE

Ovo su tri znaka da je nadređeni krenuo sa strategijom "tihog otpuštanja" zaposlenika

Ovo su tri znaka da je nadređeni krenuo sa strategijom "tihog otpuštanja" zaposlenika
Depositphotos

Pritisak na poslu je nešto kroz što svi prolaze i zapravo je normalno. No, ako primjećujete naglu promjenu stava svog nadređenog, može biti da se događa nešto što nije baš normalno, uobičajeno ili korektno. Riječ je potencijalno o "tihom otpuštanju".

Inače, "tiho otpuštanje" je novi izraz za fenomen koji traje desetljećima, u kojem poslodavci pokušavaju pogoršati uvjete rada za zaposlenike koje žele "izbaciti" iz kompanije. Bilo da je riječ o smanjenju broja zaposlenika ili pokušaju izbjegavanja viška radnih mjesta, tiho otpuštanje zapravo je potez kojim nadređeni žele pobjeći od odgovornosti i nelagode pri davanju otkaza direktno.

Kao što i zvuči, tiho otpuštanje je sitničavo, neetičko i pokazuje znakove slabog lidera. To može utjecati na mentalno zdravlje zaposlenika, kao i potencijalno oštetiti reputaciju kompanije. Kako prepoznati tako nešto? Postoje tri jasna znaka.

1. Promjene u stavu nadređenog prema zaposleniku

Nadređeni može početi dodatno i konstantno kritizirati sve što ciljana osoba radi. Od izvješća do projekata pa do neprekidnih pitanja svim kanalima, oko svake sitnice. Odjednom traži dlaku u jajetu i potpuno je očito da se ponašanje promijenilo.

2. Projekti se počinju dodjeljivati drugima

Ovo je možda najkonkretniji pokazatelj što se događa jer ako odjednom projekte na kojem je ciljani zaposlenik trebao raditi budu dodijeljeni drugima, to je dokaz nepovjerenja. Ali, ako se to nepovjerenje pojavilo iznenada, nakon dobro odrađenih prethodnih projekata, to je razlog za zabrinuti se.

3. Nadređeni počinje tražiti zaposlenika da bilježi koliko radi

Odjednom se interesira za to koliko osoba radi, kako radi, što radi i na svaki od tih segmenata ima nešto za dodati. To stvara izniman pritisak, tjeskobu i izrazito nezadovoljstvo. Sve samo zato što nadređeni nema dovoljno hrabrosti dati otkaz osobi kojoj to želi dati, iz kojeg god razloga. A svaki zaposlenik više bi cijenio iskrenost i normalan odnos umjesto psihičkog zlostavljanja.