Otvoren Samsung European Forum 2015

Otvoren Samsung European Forum 2015
Dražen Tomić

Samsung Electronics predstavio je svoju viziju pametnijeg života na Samsung European Forumu 2015 u Monaku. Dvodnevno događanje prilika je da se predstavnici medija i partneri upoznaju s novostima tvrtke za tekuću godinu, među kojima su posebno istaknuti SUHD televizori, kojima Samsung potvrđuje vodstvo na europskom TV tržištu.

Tijekom uvodnog izlaganja, Samsung je predstavio i nova audio rješenja za europska tržišta, kao i pametne kućanske aparate inspirirane profesionalnim kuharima, koji olakšavaju svakodnevnu pripremu omiljenih jela.

- Samsungova je misija korisnicima pružati nevjerojatna iskustva, u čemu uspijevamo zbog stalnog fokusa na potrebe potrošača - naglasio je BK Yoon, predsjednik uprave Samsung Electronics.

Vrh ponude Samsung SUHD televizora predstavlja 88-inčni prijamnik serije JS9500, opremljen ekološkom nano-kristalnom tehnologijom ekrana. SUHD TV prijamnici pružaju izvanrednu kvalitetu prikaza slike sa zapanjujućim kontrastom, izvanrednom svjetlinom, spektakularnim bojama te veličanstvenim UHD detaljima, naglašeno je prilikom predstavljanja. SUHD re-mastering sustav automatski analizira osvjetljenje slike i time umanjuje potrošnju električne energije te istovremeno zadržava izvanredan kontrast, dva i pol puta veći od onog uobičajenih televizora.

Od 2015. godine svi Samsung pametni televizori bit će opremljeni Tizen operativnim sustavom. Korisnicima će to omogućiti bolju povezivost prijamnika s drugim uređajima kao što su pametni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati i računala a razvojnim inženjerima na raspolaganje stavljaju robusnu i jednostavnu platformu za programiranje aplikacija. Na europskom tržištu Samsung će ponuditi tri serije SUHD televizora, JS9500, JS9000 te JS8500, dijagonala od 44 do 88 inča.

Samsung na europsko tržište donosi inovativne audio proizvode koji će korisnicima ponuditi dinamičnije zvučno iskustvo. Novi zvučnici serije WAM7500 i WAM6500 reproduciraju tonove vodoravno i okomito u svakom pravcu, kako bi korisnicima omogućili visokovjeran zvuk. Samsung je također predstavio seriju zakrivljenih soundbara osmišljenih kao dodatak zakrivljenim televizorima dijagonala 48 do 78 inča. Zakrivljene zvučnike moguće je bežično povezati ne samo s televizorima nego i s tabletima i pametnim telefonima, što korisnicima omogućava reprodukciju glazbe i drugog sadržaja, neovisno o tome u kojem su dijelu doma.

Zanimljivost ovogodišnjeg Foruma svakako je nova Chef kolekcija inteligentnih kućanskih aparata. Među novostima za europsko tržište tvrtka je istaknula Kitchen Fit hladnjak te novu generaciju pećnica s intuitivnim upravljanjem na dodir prsta. Tvrtka je predstavila i nove indukcijske ploče s virtualnim plamenicima, koji korisnicima pomažu lakše podesiti temperaturu, kako se jela ne bi prekuhala. Prava inovacija među perilicama suđa je Samsungova WaterWall perilica koja donosi čišćenje pomoću vodenog vala koji, za razliku od klasičnih mehanizama perilica, dopire do svakog kuta.

- Prije više od godinu i pol Samsung je okupio kuhare svjetske klase s timovima za istraživanje i razvoj kako bi postigao novu sofisticiranost i inovacije. Sa Samsung Chef kolekcijom, vrijeme je da se otkriju prave mogućnosti u kuhinji - izjavio je BK Yoon, predsjednik uprave Samsung Electronics te dodao - danas Samsung neprestano unaprjeđuje potrošačku elektroniku koja ne samo da naglašava nečiji životni stil, nego ima mogućnost pravog utjecaja na kvalitetu života. Naša suradnja s Club des Chefs donijela je vrhunske kućanske aparate koji dizajnerima interijera nude izuzetnu razinu inovacije i kvalitete za njihove klijente.

Samsung je također proširio liniju Galaxy A serije pametnih telefona na europskom tržištu, optimiziranih za „hvatanje“ i dijeljenje digitalnih života korisnika. Uređaji su opremljeni prednjom kamerom razlučivosti pet milijuna točaka a izdvajaju se iz mnoštva zahvaljujući metalnom i izuzetno tankom kućištu, moglo se čuti prilikom predstavljanja.

Ponudu uređaja za poslovne korisnike tvrtka je osvježila višefunkcijskim pisačem MX7, opremljenim četverojezgrenim procesorom koji povećava učinkovitost i osjetno smanjuje vrijeme čekanja prilikom ispisa. Ovom pisaču tako je potrebno svega 18 sekundi za pokretanje odnosno 12 sekundi za „buđenje“ iz rada na čekanju, dok je za ispis prvog crno-bijelog dokumenta potrebno svega tri sekunde. Prvi dokument u boji može ispisati za svega četiri i pol sekunde, a maksimalna razlučivost ispisa je 1200 točaka po inču.

MX pisaču je također potrebno znatno manje vremena za preslik ili skeniranje dokumenata pa tako, u jednoj minuti, može odskenirati čak 120 stranica. Na računalnu mrežu povezuje se bežično, WiFi ili Bluetooth vezom, čime korisnici mogu vrlo jednostavno otisnuti dokumente i s mobilnih uređaja. Valja spomenuti kako pisač pokreće Android operativni sustav, a za interakciju s korisnikom skrbi 10,1-inčni zaslon osjetljiv na dodir, koji dodatno olakšava upravljanje kao i pregled i uređivanje dokumenata na licu mjesta.