Linux sada radi nativno na Appleovim M1 Macovima

Linux sada radi nativno na Appleovim M1 Macovima

Linux se napokon “vrti“ na Appleovim M1 Macovima! Tako nešto ne bi bila tolika vijest da nije postojalo toliko prepreka koje su trebale biti savladane da bi zajednica dobila ono što toliko treba i želi.

Naime, Appleov sustav-na-čipovima ili system-on-chips, skraćeno SoC, koristi podosta licenciranih tehnologija i metoda, a i američki tehnološki gigant nije se pretrgnuo surađivati da se nađe kompromis. Samim time, sve skupa trajalo je dosta duže nego bi inače trajalo.

Srećom, vrijedni developeri uspjeli su pokrenuti Linux na najnovijim Macovima, prvima koji su ivedeni bez partnerstva s Intelom, odnosno, potpuno "unutar kuće". Nažalost, kad je toliko prepreka i problema, stvari nisu toliko idealne i savršene kako bi bile u nekoj lagodnijoj situaciji.

Konkretnije, Ashai Linux, kako se naziva, može se koristiti samo kao osnovna Linux desktop verzija, bez GPU ubrzanja. Ali, developeri su uspjeli spojiti nekoliko drivera (PCIe, USB-C PD...) i bindingsa ili vezova po hrvatski (PCIe) za Linux 5.16. Također, uspjeli su kreirati stvari kao pinctrl driver (Apple GPIO pin control), I2C driver, uređaj za upravljanje napajanjem, NVMe + SART driver i omogućiti da driver za kontrolu zaslona (DCP) normalno funkcionira.

"S ovim driverima M1 Macovi su zapravo upotrebljivi kao desktop Linux uređaji. Iako još nema GPU ubrzanja, procesori M1 su toliko moćni da je softverski generirana radna površina zapravo brža na njima nego na, primjerice, Rockchip ARM64 uređajima s hardverskim ubrzanjem", kazao je Hector Martin, lider projekta.

Treba znati da obzirom na vlasničke detalje oko SoC dijelova, bit će teško izvesti ubrzanje za GPU do razine normalnog funkcioniranja. Dapače, neki od programa neće moći raditi na Linuxu zbog ove prepreke. Ujedno, još ne postoji dobro izvedeni "installer" pa nije moguće isprobati nativni Linux na Apple Silicon-baziranom sustavu...