Huaweijev ArkOS navodno 60 posto brži od Androida

Huaweijev ArkOS navodno 60 posto brži od Androida

Huawei se odmah po najavi suspenzije Androida na njegovim uređajima okrenuo bržem razvoju operativnog sustava na kojem radi posljednjih godina i, prema onome što tvrde konkurenti, riječ je o softveru - operativnom sustavu ArkOS čije performanse nadmašuju Googleov proizvod.

Konkretnije, kineske kompanije Xiaomi, Oppo i Tencent dobile su priliku 11. lipnja testirati Huaweijev operativni sustav te tvrde da je 60 posto brži no Android. Barem tako prenosi kineski Global Times, što znači da ipak treba imati neku zadršku i pričekati što će neutralniji izvori imati za reći. Naravno, takve brojke nisu nemoguće, Huawei je velika kompanija, djeluje na raznim stranama i ima mogućnosti napraviti odličan OS.

Ali, ono što se zna jest da su u kineskom tehnološkom gigantu angažirali bivšu dizajnericu softvera iz Applea Abigail Brody koja bi navodno trebala voditi njihov tim u Skandinaviji, sastavljen od bivših zaposlenika Nokije, a koji je zadužen za osvježenja softvera za njihove telefone. Samim time, Huaweijevo korisničko sučelje za Android vizualno podosta sliči Apploeovom iOS, a neki čak tvrde da je u pitanju besramna kopija, ali je bogato pozadinskim procesima i zbog toga donekle usporava rad uređaja. Ako se zna da su i uređaji P serije podosta slični iPhoneu, ne treba čuditi ni da se kopira iOS.

Samo, to je manje bitno, sigurno će se izvesti prema svim standardima kako odgovara. Ono što je bitno, jest da Kina nađe protutežu za američku dominaciju, u prvom redu Android, a nešto manje iOS. Rusi sami to ne mogu, Sjeverna Koreja još manje, ali Kina bi im bila odličan saveznik, što znači da bi kineski softver imao plasman na tržištu u samom startu.

No, Googleova mobilna dominacija ne stvara probleme samo u Aziji nego i u Europi gdje se vodi nekoliko sporova s regulatornim tijelima. Znamo da je u travnju ove godine Europska komisija službeno pokrenula postupak protiv Googlea zbog antikompetitivnog ponašanja vezanog uz Android. Isto tako navodno su i u SAD-u regulatorna tijela pokrenula postupak u kojem se bave određenim segmentima najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava.

Svijet se mijenja i svjedočit ćemo tome iz prve ruke.

Još iz kategorije

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

Svega trećina tehnoloških lidera misli da će AR ili VR biti ključna tehnologija iduće godine

18.10.2019. komentiraj

Vjerovalo se da će virtualna i proširena stvarnost, poznatija pod skraćenicama VR i AR, biti istinski tehnološki hit na tržištu, ali sve prognoze otprije dvije i tri godine ipak su pogriješile jer svega trećina lidera u tehnološkoj industriji vjeruje da će doći do neke pozitivne promjene.

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike hrvatski fizičar Saša Ceci „objašnjava neobjašnjivo“

18.10.2019. komentiraj

Ovogodišnju, 21. po redu CARNET-ovu konferenciju za korisnike, koja će se održati od 6. do 8. studenoga u Šibeniku, zaključit će predavanje poznatog hrvatskog fizičara Saše Cecija. U svom predavanju pod nazivom “Objašnjavanje neobjašnjivog (i kako nam moderna tehnologija u tome može pomoći)”, Ceci će sudionicima konferencije približiti znanost te predstaviti kako pomoću tehnologije kvantna i relativistička fizika mogu postati zabavne i svima razumljive.

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

Direktiva PSD2 ključna tema ovogodišnjeg SmartCarda

17.10.2019. komentiraj

„Od 2000. godine pa do kraja 2018. broj kartica je povećan za 3,5 puta, broj bankomata za 6,5 puta, a EFT POS terminala za 12 puta. Izazovi s kojima se financijske institucije susreću u posljednje vrijeme odnose se prvenstveno na proces digitalne transformacije u financijskom sektoru. Upravo to je i središnja tema ovogodišnje Konferencije, uključujući primjenu nove regulative poput PSD2 Direktive i SEPA pravila“, istaknula je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Vanja Dominović na otvaranju konferencije SmartCard 2019 koja se održava u Biogradu na Moru, od 14. do 16. listopada. Organizator Konferencije je riječka tvrtka Case u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Zagrebačkom bankom.