Huaweijev ArkOS navodno 60 posto brži od Androida

Huaweijev ArkOS navodno 60 posto brži od Androida

Huawei se odmah po najavi suspenzije Androida na njegovim uređajima okrenuo bržem razvoju operativnog sustava na kojem radi posljednjih godina i, prema onome što tvrde konkurenti, riječ je o softveru - operativnom sustavu ArkOS čije performanse nadmašuju Googleov proizvod.

Konkretnije, kineske kompanije Xiaomi, Oppo i Tencent dobile su priliku 11. lipnja testirati Huaweijev operativni sustav te tvrde da je 60 posto brži no Android. Barem tako prenosi kineski Global Times, što znači da ipak treba imati neku zadršku i pričekati što će neutralniji izvori imati za reći. Naravno, takve brojke nisu nemoguće, Huawei je velika kompanija, djeluje na raznim stranama i ima mogućnosti napraviti odličan OS.

Ali, ono što se zna jest da su u kineskom tehnološkom gigantu angažirali bivšu dizajnericu softvera iz Applea Abigail Brody koja bi navodno trebala voditi njihov tim u Skandinaviji, sastavljen od bivših zaposlenika Nokije, a koji je zadužen za osvježenja softvera za njihove telefone. Samim time, Huaweijevo korisničko sučelje za Android vizualno podosta sliči Apploeovom iOS, a neki čak tvrde da je u pitanju besramna kopija, ali je bogato pozadinskim procesima i zbog toga donekle usporava rad uređaja. Ako se zna da su i uređaji P serije podosta slični iPhoneu, ne treba čuditi ni da se kopira iOS.

Samo, to je manje bitno, sigurno će se izvesti prema svim standardima kako odgovara. Ono što je bitno, jest da Kina nađe protutežu za američku dominaciju, u prvom redu Android, a nešto manje iOS. Rusi sami to ne mogu, Sjeverna Koreja još manje, ali Kina bi im bila odličan saveznik, što znači da bi kineski softver imao plasman na tržištu u samom startu.

No, Googleova mobilna dominacija ne stvara probleme samo u Aziji nego i u Europi gdje se vodi nekoliko sporova s regulatornim tijelima. Znamo da je u travnju ove godine Europska komisija službeno pokrenula postupak protiv Googlea zbog antikompetitivnog ponašanja vezanog uz Android. Isto tako navodno su i u SAD-u regulatorna tijela pokrenula postupak u kojem se bave određenim segmentima najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava.

Svijet se mijenja i svjedočit ćemo tome iz prve ruke.