Galileo se napokon pokrenuo

Galileo se napokon pokrenuo

Satelitski navigacijski sustav Galileo, nazvan po slavnom znanstveniku poznatom po legendarnoj rečenici „ipak se kreće“, uspješno položio test određivanje točne lokaciju jedne točke na Zemlji. Europska svemirska agencija (ESA) čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala, s četiri satelita u orbiti, s odstupanjem od 10 do 15 metara, potvrdila je provođenje testa. Ove godine ESA planira lansirati dodatna četiri satelita, a navigacijske usluge korisnicima bi trebale biti dostupne do kraja sljedeće godine.

Podsjetimo, prije podosta godina Europa je nakon dugotrajnih priprema EU lansirala prvi od 30 satelita, u projektu Galileo vrijednom vise od 4 milijarde eura, kojim će se pokrenuti satelitski sustav navigacije konkurentan američkom GPS-u i ruskom Glonassu.

Galileo je pokrenut 1999., a trebao je biti operativan do 2008. Međutim, osam kompanija koje su tvorile konzorcij za njegov razvoj povuklo se iz projekta u svibnju 2007. smatrajući da bi preuzele prevelik financijski rizik bez jasnih jamstava da će im se ulaganja isplatiti.

Sustav je nekoliko puta odgađan, trebao je proraditi još 2008., pa 2010., no sada je mnogo vjerojatnije da će se to dogoditi tek sljedeće godine. U punoj operativnoj fazi u orbiti će biti 30 satelita, od kojih će 27 biti operativna, dok će tri koristiti kao rezerve. Najvažnija značajka bit će mu interoperabilnost s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om.

Planirana točnost Galileo sustava podijeljena je na dvije razine. Ona otvorena za javnu uporabu, nekomercijalnu kreće oko standardnih 5-10m za sustave 2D navigacije što je otprilike preciznost uređaja kakve možete kupiti u trgovinama. U drugoj razini, namijenjenoj prometnim sustavima, službama traganja i spašavanja te raznim gospodarskim subjektima gdje je takvo što neophodno pogreške će biti svega nekoliko centimetar. Isto vrijedi i za sustave 3D navigacije.