Galileo se napokon pokrenuo

Galileo se napokon pokrenuo

Satelitski navigacijski sustav Galileo, nazvan po slavnom znanstveniku poznatom po legendarnoj rečenici „ipak se kreće“, uspješno položio test određivanje točne lokaciju jedne točke na Zemlji. Europska svemirska agencija (ESA) čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala, s četiri satelita u orbiti, s odstupanjem od 10 do 15 metara, potvrdila je provođenje testa. Ove godine ESA planira lansirati dodatna četiri satelita, a navigacijske usluge korisnicima bi trebale biti dostupne do kraja sljedeće godine.

Podsjetimo, prije podosta godina Europa je nakon dugotrajnih priprema EU lansirala prvi od 30 satelita, u projektu Galileo vrijednom vise od 4 milijarde eura, kojim će se pokrenuti satelitski sustav navigacije konkurentan američkom GPS-u i ruskom Glonassu.

Galileo je pokrenut 1999., a trebao je biti operativan do 2008. Međutim, osam kompanija koje su tvorile konzorcij za njegov razvoj povuklo se iz projekta u svibnju 2007. smatrajući da bi preuzele prevelik financijski rizik bez jasnih jamstava da će im se ulaganja isplatiti.

Sustav je nekoliko puta odgađan, trebao je proraditi još 2008., pa 2010., no sada je mnogo vjerojatnije da će se to dogoditi tek sljedeće godine. U punoj operativnoj fazi u orbiti će biti 30 satelita, od kojih će 27 biti operativna, dok će tri koristiti kao rezerve. Najvažnija značajka bit će mu interoperabilnost s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om.

Planirana točnost Galileo sustava podijeljena je na dvije razine. Ona otvorena za javnu uporabu, nekomercijalnu kreće oko standardnih 5-10m za sustave 2D navigacije što je otprilike preciznost uređaja kakve možete kupiti u trgovinama. U drugoj razini, namijenjenoj prometnim sustavima, službama traganja i spašavanja te raznim gospodarskim subjektima gdje je takvo što neophodno pogreške će biti svega nekoliko centimetar. Isto vrijedi i za sustave 3D navigacije.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za novo izdanje Innovation Academy

Otvorene prijave za novo izdanje Innovation Academy

16.06.2019. komentiraj

Otvorene su prijave za 3. izdanje inovativne ljetne škole za učenike srednjih škola – Innovation Academy. Ovogodišnje izdanje ljetne škole nosi niz novosti poput besplatnog sudjelovanja za učenike te dva nova programa.

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

Vrhunska tehnologija u službi zdravlja

15.06.2019. komentiraj

Radiochirurgia Zagreb svrstala se među najbolje klinike za liječenje inoperabilnog raka gušterače na svijetu, potvrđuju rezultati liječenja karcinoma gušterače kod 30 pacijenata u zadnje dvije godine. Naime, svi pacijenti nakon provedenog liječenja još uvijek su stabilno, što je uspjeh kojim se do sada nije mogla pohvaliti niti jedna svjetska poliklinika.

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

Obrazovanje budućnosti dolazi u Hrvatsku

15.06.2019. komentiraj

Microsoft je u Hrvatskoj po prvi put započeo s provođenjem treninga učitelja Teacher Internship Program (TIP), čija je svrha pripremiti nastavnike osnovnih škola za polaganje ispita Microsoft Certified Educator (MCE). Certifikatom MCE potvrđuje se kako je nastavnik stekao globalne kompetencije tehničke pismenosti potrebne kako bi učenicima pružio bogato i prilagođeno iskustvo učenja.