Galileo se napokon pokrenuo

Galileo se napokon pokrenuo

Satelitski navigacijski sustav Galileo, nazvan po slavnom znanstveniku poznatom po legendarnoj rečenici „ipak se kreće“, uspješno položio test određivanje točne lokaciju jedne točke na Zemlji. Europska svemirska agencija (ESA) čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala, s četiri satelita u orbiti, s odstupanjem od 10 do 15 metara, potvrdila je provođenje testa. Ove godine ESA planira lansirati dodatna četiri satelita, a navigacijske usluge korisnicima bi trebale biti dostupne do kraja sljedeće godine.

Podsjetimo, prije podosta godina Europa je nakon dugotrajnih priprema EU lansirala prvi od 30 satelita, u projektu Galileo vrijednom vise od 4 milijarde eura, kojim će se pokrenuti satelitski sustav navigacije konkurentan američkom GPS-u i ruskom Glonassu.

Galileo je pokrenut 1999., a trebao je biti operativan do 2008. Međutim, osam kompanija koje su tvorile konzorcij za njegov razvoj povuklo se iz projekta u svibnju 2007. smatrajući da bi preuzele prevelik financijski rizik bez jasnih jamstava da će im se ulaganja isplatiti.

Sustav je nekoliko puta odgađan, trebao je proraditi još 2008., pa 2010., no sada je mnogo vjerojatnije da će se to dogoditi tek sljedeće godine. U punoj operativnoj fazi u orbiti će biti 30 satelita, od kojih će 27 biti operativna, dok će tri koristiti kao rezerve. Najvažnija značajka bit će mu interoperabilnost s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om.

Planirana točnost Galileo sustava podijeljena je na dvije razine. Ona otvorena za javnu uporabu, nekomercijalnu kreće oko standardnih 5-10m za sustave 2D navigacije što je otprilike preciznost uređaja kakve možete kupiti u trgovinama. U drugoj razini, namijenjenoj prometnim sustavima, službama traganja i spašavanja te raznim gospodarskim subjektima gdje je takvo što neophodno pogreške će biti svega nekoliko centimetar. Isto vrijedi i za sustave 3D navigacije.

Još iz kategorije

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

19.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) od 1997. godine i šahovskih partija s Garijem Kasparovim uspješno pobjeđuje ljude u igrama. Kroz dva desetljeća to se potvrdilo u igrama kao Go ili Dota 2, što je svakako hvalevrijedno no jednostavno nije dovoljno i umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost ako po cijele dane igra igre i uči kako u njima pobijediti ljude.

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

19.02.2019. komentiraj

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

17.02.2019. komentiraj

Google je na svom Play Storeu postrožio kriterije postavljanja aplikacija u prošloj godini, što se itekako osjetilo jer u odnosu na 2017. je 55 posto više odbijenica developerima. U porastu su i suspenzije aplikacija, na godišnjoj razini za više od 66 posto, što potvrđuje da Google nema milosti prema onima koji se ne pridržavaju sad već podosta rigoroznih pravila.