Europsko nogometno tržište prvi put ostvarilo prihode iznad 27 milijardi dolara

Europsko nogometno tržište prvi put ostvarilo prihode iznad 27 milijardi dolara
DepositPhotos

Prema godišnjem pregledu financija u nogometu, koji objavljuje Deloitteov Odjel za poslovanje u sportu, europsko nogometno tržište po prvi je put ostvarilo prihode veće od 27 milijarda američkih dolara. Za rast je uglavnom zaslužno pet velikih europskih liga. Kada se pitate zašto toliko zarađuju novac dolazi od pravana TV emitiranje koja se plaćaju za klaisčno zemljasko ili IPTV emitiranje, odnosno emitiranje na zahtjev uz plaćanje.

Novac dolazi i od računalnih igara I prava koja iz njih proizlaze, prodaje dresova I mnoštva drugog sadržaja koji se sve više emitira putem interneta. Pritom ne treba zaboraviti da neki od velikih klubova imaju I vlastite televizije, televizijske studije i veliku mrežu ljudi koji se bave proizvodnjom sadržaja danas ponajviše za internet, društvene mreže.

Najjača su ligaška natjecanja u Europi u sezoni 2016./17. zabilježila rast prihoda za 1,4 milijarde dolara, dosegavši ukupno 16 milijardi. No, rast nije ostvaren samo u najvećim ligama. Povećanje prihoda zabilježile su i druge lige, premda je to bilo u nešto manjoj mjeri nego u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj.

Španjolska La Liga sada zauzima drugo mjesto po ostvarenim prihodima u svijetu nakon što je prešla na ugovor o kolektivnoj prodaji TV prava. Deloitte je ustanovio kako se porast prihoda pet velikih liga odrazio i na višu razinu profitabilnosti, pri čemu su i Premier League i Bundesliga i La Liga po prvi puta zabilježile ukupnu dobit veću od 325 milijuna dolara.

Klubovi engleske Premier League i dalje su osjetno ispred konkurencije, pri čemu su u sezoni 2016./17. ostvarili ukupno 5,8 milijardi prihoda, odnosno 400 milijuna više nego u prethodnoj sezoni. Premda Bundesliga po prihodima sada malo zaostaje za La Ligom, poslovna ostvarenja njemačkih klubova pružaju joj odskočnu dasku s koje će se u skoroj budućnosti vjerojatno vratiti na drugo mjesto.

Klubovi talijanske Serie A po prvi su put ostvarili prihode veće od 2,2 milijarde dolara što se uvelike može pripisati porastu prihoda milanskog Intera. Francuska Ligue 1 među velikom petorkom i dalje je na posljednjem mjestu po ostvarenim prihodima, no francuski su klubovi zabilježili veći rast prihoda nego li u prethodnim godinama, ponajprije zahvaljujući početku primjene novih ugovora o TV pravima na domaćoj razini.

Pored spomenutih natjecanja, turska Süper Lig s 800 te ruska Premijer liga sa 764 milijuna dolara prihoda sljedeće su najveće lige u Europi. Svjetsko prvenstvo u Rusiji vjerojatno će utjecati na europsko tržište tijekom naredne dvije godine, ponajprije kroz prihode izravno povezane sa samim natjecanjem, a u nešto manjoj mjeri i kroz trag koji će za sobom ostaviti na ruskom nogometu.