Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) doc. dr. sc. Tomislav Sokol boravio je ovog tjedna u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tom prilikom Sokol se susreo s nizom visokih američkih dužnosnika s kojima je u Washingtonu razgovarao o digitalnoj transformaciji i daljnjem unaprjeđenju euroatlantskih odnosa. Između ostalih, zastupnik Sokol se u Bijeloj kući susreo s Peterom Harrellom, direktorom za međunarodnu ekonomiju i konkurentnost, a u Ministarstvu pravosuđa s Jonathanom Kanterom, pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika za zaštitu tržišnog natjecanja. Također, Sokol je održao radni sastanak i s njemačkom veleposlanicom u SAD-u Emily Haber te s veleposlanikom Europske unije Stavrosom Lambrinidisom.

‘Radni posjet SAD-u uslijedio je nakon što smo na plenarnoj sjednici prošli tjedan usvojili Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima (DMA), a na izvanrednoj sjednici Odbora IMCO glasovali o Aktu o digitalnim uslugama (DSA). Radi se o zakonodavnom paketu na kojem sam kao član Odbora IMCO radio od početka godina. Poseban naglasak radnog posjeta bio je na novom zakonu kojim ćemo ograničiti samovolju velikih internetskih platformi i ojačati položaj malih i srednjih poduzetnika, a europsko digitalno tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim. S druge strane, posjet sam iskoristio i da bih se snažno zauzeo za male i srednje poduzetnike kojima su velike internetske platforme do sada nepoštenim praksama uvjetovale poslovanje na internetskom tržištu. Američkim kolegama pojasnio sam da novi zakon predviđa i stroge sankcije za kršenje pravila tržišnog natjecanja i zlouporabu dominantnog tržišnog položaja od strane velikih internetskih platformi. Upravo je to inicijativa koju sam još krajem prošle godine pokrenuo kao izvjestitelj europskih pučana za Mišljenje o politici tržišnog natjecanja u Odboru IMCO. Sada će regulatornim tijelima na raspolaganju stajati i strukturne mjere kojima će se u okviru prethodne kontrole moći osigurati pravedna tržišna utakmica. To znači da će se velikim internetskim platformama moći naložiti i prodaja dijela poslovnog portfelja ako ne budu usklađeni sa strogim pravilima novog zakona.’ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, od oko 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru.

Još iz kategorije

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

Ukupna vrijednost javne nabave u 2021. godini iznosi 57,234 milijardi kuna bez PDV-a

16.08.2022.

Ukupna vrijednost objavljenih ugovora i okvirnih sporazuma u 2021. godini iznosi 46.631.660.140 kuna bez PDV-a, vrijednost evidentirane jednostavne nabave iznosi 10.547.572.437 kuna bez PDV-a (iznos temeljen na unosu dodatnih podataka u EOJN-u od strane obveznika javne nabave), a vrijednost nabave za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava iznosi 55.184.294 kuna.

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

SAD odbio Muska, FCC ne želi dati 885 milijuna dolara

14.08.2022.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) odbila je zahtjev tvrtke Starlink za 885 milijuna američkih dolara saveznih subvencija koje bi omogućile pružanje satelitskog interneta ruralnim područjima.

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.