Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) doc. dr. sc. Tomislav Sokol boravio je ovog tjedna u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tom prilikom Sokol se susreo s nizom visokih američkih dužnosnika s kojima je u Washingtonu razgovarao o digitalnoj transformaciji i daljnjem unaprjeđenju euroatlantskih odnosa. Između ostalih, zastupnik Sokol se u Bijeloj kući susreo s Peterom Harrellom, direktorom za međunarodnu ekonomiju i konkurentnost, a u Ministarstvu pravosuđa s Jonathanom Kanterom, pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika za zaštitu tržišnog natjecanja. Također, Sokol je održao radni sastanak i s njemačkom veleposlanicom u SAD-u Emily Haber te s veleposlanikom Europske unije Stavrosom Lambrinidisom.

‘Radni posjet SAD-u uslijedio je nakon što smo na plenarnoj sjednici prošli tjedan usvojili Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima (DMA), a na izvanrednoj sjednici Odbora IMCO glasovali o Aktu o digitalnim uslugama (DSA). Radi se o zakonodavnom paketu na kojem sam kao član Odbora IMCO radio od početka godina. Poseban naglasak radnog posjeta bio je na novom zakonu kojim ćemo ograničiti samovolju velikih internetskih platformi i ojačati položaj malih i srednjih poduzetnika, a europsko digitalno tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim. S druge strane, posjet sam iskoristio i da bih se snažno zauzeo za male i srednje poduzetnike kojima su velike internetske platforme do sada nepoštenim praksama uvjetovale poslovanje na internetskom tržištu. Američkim kolegama pojasnio sam da novi zakon predviđa i stroge sankcije za kršenje pravila tržišnog natjecanja i zlouporabu dominantnog tržišnog položaja od strane velikih internetskih platformi. Upravo je to inicijativa koju sam još krajem prošle godine pokrenuo kao izvjestitelj europskih pučana za Mišljenje o politici tržišnog natjecanja u Odboru IMCO. Sada će regulatornim tijelima na raspolaganju stajati i strukturne mjere kojima će se u okviru prethodne kontrole moći osigurati pravedna tržišna utakmica. To znači da će se velikim internetskim platformama moći naložiti i prodaja dijela poslovnog portfelja ako ne budu usklađeni sa strogim pravilima novog zakona.’ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, od oko 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru.