Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Europska unija i SAD raspravljaju o sudbini internetskih divova

Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) doc. dr. sc. Tomislav Sokol boravio je ovog tjedna u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Tom prilikom Sokol se susreo s nizom visokih američkih dužnosnika s kojima je u Washingtonu razgovarao o digitalnoj transformaciji i daljnjem unaprjeđenju euroatlantskih odnosa. Između ostalih, zastupnik Sokol se u Bijeloj kući susreo s Peterom Harrellom, direktorom za međunarodnu ekonomiju i konkurentnost, a u Ministarstvu pravosuđa s Jonathanom Kanterom, pomoćnikom glavnog državnog odvjetnika za zaštitu tržišnog natjecanja. Također, Sokol je održao radni sastanak i s njemačkom veleposlanicom u SAD-u Emily Haber te s veleposlanikom Europske unije Stavrosom Lambrinidisom.

‘Radni posjet SAD-u uslijedio je nakon što smo na plenarnoj sjednici prošli tjedan usvojili Izvješće o Aktu o digitalnim tržištima (DMA), a na izvanrednoj sjednici Odbora IMCO glasovali o Aktu o digitalnim uslugama (DSA). Radi se o zakonodavnom paketu na kojem sam kao član Odbora IMCO radio od početka godina. Poseban naglasak radnog posjeta bio je na novom zakonu kojim ćemo ograničiti samovolju velikih internetskih platformi i ojačati položaj malih i srednjih poduzetnika, a europsko digitalno tržište učiniti konkurentnijim i inovativnijim. S druge strane, posjet sam iskoristio i da bih se snažno zauzeo za male i srednje poduzetnike kojima su velike internetske platforme do sada nepoštenim praksama uvjetovale poslovanje na internetskom tržištu. Američkim kolegama pojasnio sam da novi zakon predviđa i stroge sankcije za kršenje pravila tržišnog natjecanja i zlouporabu dominantnog tržišnog položaja od strane velikih internetskih platformi. Upravo je to inicijativa koju sam još krajem prošle godine pokrenuo kao izvjestitelj europskih pučana za Mišljenje o politici tržišnog natjecanja u Odboru IMCO. Sada će regulatornim tijelima na raspolaganju stajati i strukturne mjere kojima će se u okviru prethodne kontrole moći osigurati pravedna tržišna utakmica. To znači da će se velikim internetskim platformama moći naložiti i prodaja dijela poslovnog portfelja ako ne budu usklađeni sa strogim pravilima novog zakona.’ - kazao je Sokol.

Podsjetimo, od oko 10.000 internetskih platformi, koliko ih sudjeluje na digitalnom tržištu Europske unije, sedam najvećih platformi ostvaruje čak 69 posto ukupnog prihoda u ovom sektoru.

Još iz kategorije

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara

18.01.2022.

Velika gaming akvizicija Microsofta kupnjom Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara govori da će Microsoft platiti 95 dolara po dionici za Activision. Naravno treba pričekati i odluku regulatora.

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

Čak tri četvrtine developera aktivno traži novi posao

18.01.2022.

Situacija u kojoj se svijet trenutno nalazi najbolje odgovara developerima softvera, koji imaju posla „preko glave“ pa samim time i najviše prilika u smislu karijere. Zato ne čudi previše što tri četvrtine njih aktivno traži novi posao, odnosno, nove prilike.

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

Rust postao drugi službeni jezik Linuxa

18.01.2022.

Linux okruženje podosta se mijenja s godinama i to se može vidjeti po činjenici da C programski jezik više nije jedini s kojim se u njemu radi. Primjerice, Rust nikad nije bio bliži Linuxu, a sljedeća nadopuna operativnog sustava čak će dodati podršku za taj programski jezik, kao drugi za Linux kernel!