Proizvodnja automobila

Do kraja godine Rimac najavljuje 50 isporučenih Nevera

Do kraja godine Rimac najavljuje 50 isporučenih Nevera
Proizvodnja Nevera na Jankomiru u Zagrebu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Nekadašnji prodajni centar Peveca na Jankomiru danas je mjesto gdje se proizvode Nevere Rimac Automobila, ali i baterije i drugi dijelovi za mnogobrojne proizvođače na automobilskom tržištu, pojasnili su iz Rimac Automobila kada su ovog tjedna poveli novinare u obilazak tvornice. Sam kompleks Peveca je za potrebe Rimac Automobila u potpunosti prilagođen i u njega je uloženo više od 7 milijuna eura. Prema onome što smo vidjeli uređivanje u jednom dijelu kompleksa još uvijek traje.

Kako ističe voditeljica komunikacija Marta Longin godišnje cijela tvrtka Bugatti Rimac može napraviti oko 150 automobila. Od toga trećinu Nevera, jednog od najbržih električnih automobila na svijetu  koji je postigao impresivnih 412 km/h maksimalna brzina. Prema njezinim riječima ovo je svojevrsni oproštaj jer do kraja godine bi se proizvodnja trebala preseliti u proizvodni dio kampusa koji se polako završava u Svetoj Nedjelji.

Najavljivani kompleks od 200.000 kvadrata u Kerestincu, s proizvodnom halom površine centra Dubrovnika, stajat će, zbor rasta cijena građevinskog materijala i više od 200 milijuna eura, a proizvodna hala bi se trebala dovršiti do kraja trećeg kvartala ove godine.

Dosad je prodano 50 Nevera, a isporučeno više od jedne, tvrde u Rimac Automobila ne želeći medijima specificirati o kojem je točno broju dosad isporučenih automobila riječ. Pritom ističu kako je riječ o ekskluzivnom automobili čija ukupna prodaja neće prijeći 150 komada što je i broj koliko u jednoj godini planiraju proizvoditi Nevera i Bugattija zajedno.

Uz to napominju kako proizvodnja Bugattija koje su preuzeli prije gotovo godinu i pola ide svojim tijekom i nije direktno vezana uz proizvodnju Nevere.

Među brojkama kada je riječ o Neveri ističe se gotovo 25 kilometara ožičenja odnosno kablova koji se pripremaju ranije prije ugradnje i u proizvodni proces ulaze gotovi i složeni spremni za ugradnju. Na njima se nalazi, kako tvrde u Rimcu i oko 10 tisuća završetaka koji služe upravljanju ovim električnim automobilom, mnogobrojnim senzorima, dinamikom motora, entertainment sustavom.

Motori u Neveri teže oko 192 kilograma, a baterije gotovo 720 kilograma i daju snagu od maksimalnih 1,4 MW te se sastoje od 21 modula i 6960 ćelija. Sve to omogućuje procijenjeni doseg od specificiranih 490 kilometara, tvrde u Rimac Automobilima.

Što se tiče financija kompanija ne neprofitabilna no to objašnjavaju velikim ulaganjima. Podsjetimo, dosad je riječ o ulaganju većem od 820 milijuna eura i to od Porschea koji je ulagao nekoliko puta, ali i Hyundaija, Goldman Sachsa, Camela i drugih.

Podsjetimo također da je u studenome 2021. Rimac kupio Bugatti, a oba brenda sada posluju u tvrtki Bugatti Rimac, dijelu Rimac Grupe. Rimac je vlasnik 55 posto udjela Rimac Bugattija te 100 posto u tvrtki Rimac Technology koja se bavi proizvodnjom baterija i drugih sustava za proizvođače električnih na svjetskom tržištu. Prema procjenama analitičara vrijednost Rimac Grupe procjenjuje se danas na više od 2,2 milijarde eura i to je procjena iz 2022. godine, dok se danas već govori i o vrijednosti koja se snažno približila 3 milijarde eura. To je bez tvrtke Project 3 Mobility koja se bavi radom na samovozećem taksi vozilu za koju su dobili oko 200 miliuna eura EU novca.