Cro Startup službeno krenuo s radom

Cro Startup službeno krenuo s radom

Cro Startup, nedavno osnovana hrvatska krovna udruga za startupe, organizirala je jučer jednodnevno događanje u Algebri kojim je obilježila i službeni početak aktivnosti. Događanje je uključivalo mnoge ključne ljude hrvatske startup scene, a kao keynote govornica sudjelovala je i Eve Peeterson, predsjednica Startup Estonia, krovne estonske startup organizacije. Eve je, u razgovoru s Marijanom Šarolić Robić, Cro Startup potpredsjednicom, otkrila kako je Estonija postala država s najvećim brojem jednoroga po glavi stanovnika na svijetu i što možemo naučiti iz njihovih pokušaja i pogrešaka.

Njoj se nakon razgovora s Eve pridružio dio upravnog odbora udruge: Hajdi Ćenan, predsjednica, Darko Jovišić, VP startup community, te Božidar Pavlović, VP investments. Prokomentirali su kakvo je trenutno stanje na hrvatskoj startup sceni, zašto je udruga kao takva pokrenuta te na što će se u svojim aktivnostima fokusirati u nadolazećem periodu: smanjivanje regulatornih barijera i poboljšanje poreznog okvira za startupe, jačanje startup zajednice kroz njeno okupljanje i razmjenu iskustava, objedinjavanje znanja i resursa potrebnih startupima, te pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj startup sceni.

U ostatku programa čuli smo mnoga iskustva i savjete iz startup svijeta. Francesco Borgnosano iz gaming startupa Huddle prenio je publici razloge zašto su oni odmah otvorili sjedište u Americi, iako se čak 80% operacija odvija iz Hrvatske, i odmah se fokusirali na to tržište.

Hrvoje Ćosić iz Aircasha, Anto Širić iz sportreacta te Matija Žulj iz Agrivija su, u razgovoru s Majom Brkljačić, Cro Startup VP education i EU funds, prokomentirali koliko se toga promijenilo u zadnjih 10-ak godina i usporedili situaciju u pokretanju i vođenju startupa tada i danas.

Nakon panela o 3 generacije hrvatskih startupa, Božidar Pavlović se dotaknuo teme financiranja, ali kroz prizmu promišljanja kada bi startupi trebali, a kada ne prihvatiti ponuđene uvjete, i što su neki ključni momenti o kojima treba razmišljati prilikom prikupljanja sredstava.

Daniel Ackermann iz Degordiana je, u razgovoru s Hajdi Ćenan, podijelio iskustva spin-offanja čak dva proizvoda iz postojećeg servisnog biznisa, koliko je različito voditi agencijski i priduktno orijentirani biznis te što su sve naučili iz pokretanja Mediatoolkita prije 10-ak godina i primijenili na pokretanje vrlo friškog Stethoscopea.

Saznali smo više i o crypto svijetu od Vedrana Vukmana iz Revuta, posebice što su to NFT-evi i kakvi se sve novi i neočekivani biznis modeli pojavljuju naslonjeni na tu tehnologiju.

Događanje je zaključeno vrlo bitnom temom, kako je bitno pokušati te, čak i ako se ne uspije, iskustvo i lekcije koje se time dobiju su neprocjenjive za neke buduće projekte. O tome je pričao Zijad Redžić iz Serengetija kojem neuspješno iskustvo pokretanja vlastitog startupa prije nekoliko godina sada neizmjerno koristi u poslu.