79 posto malicioznog softvera namjenjeno je za Android uređaje

79 posto malicioznog softvera namjenjeno je za Android uređaje

Nevjerojatnih 79 posto svih mobilnih malicioznih prijetnji cilja na uređaje koji koriste Googleov Android operativni sustav, navodi se u zajedničkom dopisu američkog Ministarstva domovinske sigurnosti i Ministarstva pravosuđa. U objavljenom dopisu stoji da je Android zbog open source arhitekture i najveće zastupljenosti na tržištu i dalje glavna meta malicioznih softvera.

Za usporedbu samo 0,7 posto mobilnog malicioznog softvera je dizajnirano za napadanje Apple iOS operativnog sustava. Na zastarjelu Nokia Symbian platformu odnosi se 19 posto malicioznih napada, dok je samo 0,3 posto malicioznog softvera dizajnirano za Windows Phone platformu i BlackBerry. Ostalih 0,7 posto odnosi se na operativne sustave.

Velik dio problema za Android predstavljaju korisnici koji nisu nadogradili svoje verzije sustava, te koriste stare verzije prepune sigurnosnih propusta. Prema statistikama 44 posto korisnika Android sustava koristi Android Gingerbread verziju ( verzije 2.3.3 do 2.3.7 ), koja je objavljena u 2011 godini i sadrži brojne nedostatke koji su popravljeni u novijim verzijama sustava.

Problem više ije toliko ekstreman, zbog toga što su neki korisnici nakon objave dopisa ažurirali svoje sustave na novije verzije. Unatoč tome, prema posljednjim Googleovim statistikama 33,1 posto Android uređaja još uvijek koristi Gingerbread verziju, dok se starije Android Froyo , Eclair i Donut verzije zajedno koriste na 3,8 posto uređaja.

Gotovo polovica malicioznih aplikacija koje danas kruže na starijim Android operativnim sustavima su SMS poruke koje sadrže trojance , koji šalju poruke na skupe brojeve bez pristanka korisnika, što u konačnici rezultira skupim računima koje korisnici dobivaju. Ostale poznate sigurnosne prijetnje s kojima su suočeni vlasnici uređaja su rootkit i lažne Google Play domene kojima se hakeri služe kako bi prevarili korisnike i na njihove uređaje instalirali zlonamjerne programe.