VELIKA OČEKIVANJA

10 stvari koje developeri najviše traže na poslu

10 stvari koje developeri najviše traže na poslu
Depositphotos

Moderno doba promijenilo je način na koji se obavlja posao jer često su zaposlenici mobilni, rade na daljinu od kuće ili s drugih lokacija, što omogućava angažirati i one koji nisu fizički priustni ili dostupni. Samim time, na dobitku su ponajviše developeri i iznimno s traženi, što im nudi prednosti pri traženju angažmana.

Kako bi organizacije bolje prepoznale ono što developer želi dok traži posao, pobrinuo se HackerRank u izvješću za 2019. pod nazivom Developer Skills Report. U njemu stoji deset najpoželjnijih stavki kod developera, njih 71 tisuću iz stotinu zemalja, koliko je obuhvaćeno kroz upitnik. Zanimljivost, na prvom im je mjestu profesionalni rast i učenje, no to je tek početak...

  1. Profesionalni rast i učenje

Kod mlađih developera to je uvjet u 72 posto slučajeva, dok je kod onih iskusnijih to uvjet kod 57,9 posto njih. Logično, uz učenje i stjecanje iskustva u radnoj okolini, napreduje se dugoročno.

  1. Ravnoteža života i posla

Kod mlađih je ta stavka na 45,7 posto, a kod starijih na 44,7 posto. Dakle, manje od polovice njih smatra da je ravnoteža bitna, ali svejedno je mnogima bitna, ne žele samo raditi i odustati od privatnog života.

  1. Kompetitivnost

Kod mlađih je na 31,3 posto, kod starijih na 42,9 posto. Vrlo je bitno nadmetati se i osjećati izazov jer na taj način se konstantno raste. Otuda takav uvjet kod traženja radnog mjesta.

  1. Zanimljivi problemi za rješavanje

Mlađi bi se s time "borili" u 35,8 posto slučajeva, a stariji u 33,1 posto slučajeva. Uvijek je dobro naći nešto novo i "odgonetnuti" dotad neviđeno. To čini posao zanimljivijim.

  1. Fleksibilnost

Kod mladih se taj uvjet pojavio u 28 posto slučajeva, a kod starijih 33 posto. Naravno, u moderno doba potrebno je nuditi razne mogućnosti, izlaziti u susret zaposleniku i dati mu nešto slobodnije ruke.

  1. Kultura kompanije

Mladi će istaknuti ovaj uvjet u 28,5 posto slučajeva, a stariji u 25,8 posto slučajeva. Ako kompanija želi rasti i ima jasno zacrtane ciljeve te radnu atmosferu, prije će joj se okrenuti developeri.

  1. Tehnološka raznolikost

Mlađi na ovo kao prednost gledaju u 16,8 posto slučajeva, a stariji u 17,8 posto slučajeva. Raznolikost tjera prema naprijed, više se nauči, više se alata koristi i to nudi zanimljiviju notu.

  1. Snaga tima

Kod mlađih developera ona je bitna u 13,6 posto slučajeva, kod starijih u 17,3 posto slučajeva. Snažniji tim znači brže i kvalitetnije obavljanje posla pa je naravno zanimljiv uvjet kod biranja radnog mjesta.

  1. Vrijednosti koje se podudaraju

U deset posto slučajeva mladi gledaju na ovaj uvjet, a u 12,5 posto slučajeva stariji. Nekima je bitno da lideri kompanije imaju identične stavove po određenim pitanjima kao osoba koja bi kod njih voljela raditi.

  1. Prestižni brend

Na samom kraju i najmanje bitno jest ovo, kod mlađih se nalazi na 6,7 posto i kod starijih na 5,8 posto. Dakle, toliko njih gleda hoće li raditi za nekoga kao Google, Facebook, Microsoft ili Amazon temeljem imena i svega što ta brend nosi...