Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi

Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi

Foto: DepositPhotos

Mobilne financijske usluge (MFS) u Europi bilježe snažan rast posljednjih pet godina, ponajviše jer ih bilježe i pametni telefoni po pitanju prodaje. A velika većina njih nudi aplikacije kojima se može obavljati kupovina pa njihovi vlasnici drage volje koriste tako nešto jer im je praktično, no dok banke, preprodavači i tehnološke kompanije profitiraju iz takve situacije, telekomi još uvijek ne pronalaze način kako se probiti na MFS tržište.

Prema istraživanju koje je proveo GlobalData, u Europi će telekomi teško uspjeti ispuniti svoje želje ulaska na MFS tržište, posebno kad se radi o ekonomski najmoćnijim zemljama. Naime, stanovnici u njima više su okrenuti prema tradicionalnom financijskom sustavu, što znači da se oslanjaju na gotovinu ili kreditne kartice.

Uz to, iznimna konkurencija za telekome jesu tehnološke kompanije i njihovi proizvodi kao Google Pay, Samsung Pay i Apple Pay. Uz to, postoji sve više i više proizvođača koji pružaju usluge plaćanja pametnim telefonima pa se konkurencija samo dodatno zaoštrava iz dana u dan.

Ipak, telekomima svi ti izazovi zapravo predstavljaju poticaj pa nastavljaju prema svojim planovima. A oni su usredotočeni na traženje prilika i širenju MFS portfolia kroz usluge kao što je štednja, krediti, osiguranje, partnerstva s lokalnim financijskim institucijama. Primjerice, u Rumunjskoj je Telekom Romania sklopio partnerstvo s Alior Bank kako bi nudio mogućnosti štednje, otvaranja računa, debitnih kartica i sve zaokružio ponudom mikrotransakcija kao što su osobni zajmovi i nalozi za za isplatu koji nemaju dovoljno pokrića.

Znači, kako bi se nametnuli, moraju riskirati, ići do ruba i pobuditi interes onih korisnika koji u tradicionalnom financijskom sustavu ne mogu do željenog novca, odnosno, ne mogu do njega dovoljno brzo. Ali, dok će u zemljama kao Rumunjska i Hrvatska to polučiti uspjeh, ostaje pitanje što će se napraviti u razvijenijim zemljama gdje život na kredit ipak nema identično značenje. Bit će to izniman izazov za telekome!

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.