Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi

Telekomi traže alternativne pristupe za ulaz u zasićeno mobilno financijsko tržište u Europi

Foto: DepositPhotos

Mobilne financijske usluge (MFS) u Europi bilježe snažan rast posljednjih pet godina, ponajviše jer ih bilježe i pametni telefoni po pitanju prodaje. A velika većina njih nudi aplikacije kojima se može obavljati kupovina pa njihovi vlasnici drage volje koriste tako nešto jer im je praktično, no dok banke, preprodavači i tehnološke kompanije profitiraju iz takve situacije, telekomi još uvijek ne pronalaze način kako se probiti na MFS tržište.

Prema istraživanju koje je proveo GlobalData, u Europi će telekomi teško uspjeti ispuniti svoje želje ulaska na MFS tržište, posebno kad se radi o ekonomski najmoćnijim zemljama. Naime, stanovnici u njima više su okrenuti prema tradicionalnom financijskom sustavu, što znači da se oslanjaju na gotovinu ili kreditne kartice.

Uz to, iznimna konkurencija za telekome jesu tehnološke kompanije i njihovi proizvodi kao Google Pay, Samsung Pay i Apple Pay. Uz to, postoji sve više i više proizvođača koji pružaju usluge plaćanja pametnim telefonima pa se konkurencija samo dodatno zaoštrava iz dana u dan.

Ipak, telekomima svi ti izazovi zapravo predstavljaju poticaj pa nastavljaju prema svojim planovima. A oni su usredotočeni na traženje prilika i širenju MFS portfolia kroz usluge kao što je štednja, krediti, osiguranje, partnerstva s lokalnim financijskim institucijama. Primjerice, u Rumunjskoj je Telekom Romania sklopio partnerstvo s Alior Bank kako bi nudio mogućnosti štednje, otvaranja računa, debitnih kartica i sve zaokružio ponudom mikrotransakcija kao što su osobni zajmovi i nalozi za za isplatu koji nemaju dovoljno pokrića.

Znači, kako bi se nametnuli, moraju riskirati, ići do ruba i pobuditi interes onih korisnika koji u tradicionalnom financijskom sustavu ne mogu do željenog novca, odnosno, ne mogu do njega dovoljno brzo. Ali, dok će u zemljama kao Rumunjska i Hrvatska to polučiti uspjeh, ostaje pitanje što će se napraviti u razvijenijim zemljama gdje život na kredit ipak nema identično značenje. Bit će to izniman izazov za telekome!

Još iz kategorije

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

VIDEO: Dolazi 5G, ali što očekivati

19.03.2019. komentiraj

Svi danas govore o 5G mrežama, onome što dolazi i što nam vrijeme donosi koje je pred nama zahvaljujući brzim mobilnim mrežama. Iako su prilike vrlo velike, mnogi tvrde kako treba biti oprezan jer mreže s jedne strane zahtijevaju velika ulaganja, a pitanje je koliko su to korisnici u konačnici spremni platiti.

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

30 godina satelitskog emitiranja TV programa u Europi

19.03.2019. komentiraj

Prije 30 godina satelitske antene počele su se po prvi put pojavljivati na pročeljima zgrada u Poljskoj što je označilo početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Europi. Kao vjesnici nadolazećih tehnoloških promjena, sve satelitske antene bile su usmjerene na orbitalnu poziciju 19.2o istočno s koje je satelit ASTRA 1A emitirao signal.

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

Neograničena sloboda surfanja uz Tele2 pokućni internet

19.03.2019. komentiraj

Sigurno je još svježe sjećanje na nesretnog Vida kojeg je ostavila partnerica. Osim što mu je odnijela psića, ponijela je sa sobom i neograničeni pokućni internet kojeg je mogla odmah, bez potrebe za dovođenjem žičanog priključka, uključiti u struju u novom stanu te nastaviti koristiti. Vid je bio toliko tužan što sad netko drugi neograničeno surfa na njegovom pokućnom, da mu je utjehu na uviđaju ponudio čak i policajac.