Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Studija otkrila da su gotovo svi WiFi ruteri ranjivi

Foto: Fotolia

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost u kompanijama IoT Inspector i CHIP, pregledali su Wi-Fi rutere proizvođača Asus, AVM, D-Link, Netgear, Edimax, TP-Link, Synology i Linksys te otkrili 226 potencijalnih sigurnosnih prijetnji, što nije nimalo poticajno.

Također, samo potvrđuje da se ovaj problem iz godine u godinu ne mijenja. Dapače, postaje samo gori i gori, na veliku žalost brojnih korisnika.

A najgori u ovako lošoj situaciji jesu TP-Link Archer AX6000 s 32 pronađene ranjivosti i Synology RT-2600ac s njih 30. Najčešće, problem stvara izostanak ažuriranja, što pak znači da se s najnovijim verzijama firmwarea ranjivosti ne bi trebale pojavljivati.

Situacija je takva jer proizvođači moraju rutere načiniti korištenjem manjih komponenti koje zapravo "posjeduju" navedene ranjivosti, što znači da se ne može kriviti za situaciju samo one koji ruter kompletiraju i plasiraju na tržište. Cijeli je to lanac odgovornosti, a kao i inače, cjelina je jaka koliko i najslabija karika.

Naravno, nije da proizvođači ne snose odgovornost, rijetko koji nudi automatsku nadopunu ili nadogradnju rutera, što najčešće znači da onako kako se ruter kupi, tako i ostaje sve dok ga korisnik ne odluči zamijeniti novim. I to je iznimno problematično, kao i nejasno da se ne ispravlja nakon toliko sličnih istraživanja i apela.

No morat će se mijenjati ukoliko tržište počne pomno birati one najsigurnije i najkvalitetnije u svakom smislu, što se s novijim generacijama potrošača dolaze. Svjesniji su problema, svjesniji su rješenja i posežu za njima. A proizvođači će im morati izaći u susret ukoliko žele opstati, odnosno, poslovati sa željenim rezultatima.

Nažalost, to je proces, a dok se izvodi, žrtava hakerskih napada zbog nedovoljno zaštićenih i ranjivih rutera svakako će biti. Zato se preporuča sva moguća dostupna zaštita u softverskom smislu za uređaje kojima se pristupa internetu.

Još iz kategorije

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

Svim A1 korisnicima dostupna 5G mreža bez dodatne naknade

19.05.2022.

A1 Hrvatska odlučila je biti prvi operator u Hrvatskoj čiji korisnici na bonove (A1 i Tomato), kao i oni na pretplatu, imaju dostupnu 5G mrežu bez dodatne naknade. Uz to, najnovija generacija mobilne mreže dostupna je korisnicima svih mobilnih tarifa.

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

Infobip zajedno s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska donosi novo sigurnosno rješenje za zaštitu krajnjih korisnika

18.05.2022.

Infobip objavio je suradnju s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska, vodećim pružateljima telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj. Zajednička suradnja donosi izgradnju naprednog sigurnosnog i identifikacijskog ekosustava za zaštitu krajnjih korisnika diljem Hrvatske.

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

Uskoro prve 5G radionice u Hrvatskoj za poduzetnike

16.05.2022.

Leslie Shannon, renomirana stručnjakinja iz globalno poznatog telekomunikacijskog diva Nokia, održala je u četvrtak u prostorima HUB385 predavanje za poduzetnike pod nazivom „Early Signals, Future Scenarios“.