Telekom tržište

Prihod od podataka u roamingu dosegnut će 10 milijardi dolara 2024

Prihod od podataka u roamingu dosegnut će 10 milijardi dolara 2024
Depositphotos / Ilustracija

Operateri će generirati više od 10 milijardi dolara prihoda od podataka u roamingu na globalnoj razini 2024., što će porasti s 8,6 milijardi dolara iz 2023., prema Juniper Researchu. Međutim, izvješće upozorava da će unatoč godišnjem rastu od 15 posto, budući maloprodajni prihodi operatera od roaminga biti ugroženi pojavom konkurentskih rješenja za mobilnost putovanja. Rješenja mobilnosti na putovanjima uključuju opciju za pretplatnike u roamingu da usvoje privremeni lokalni profil umjesto da naplaćuju troškove roaminga kada putuju u inozemstvo.

Istraživanje je identificiralo eSIM kao ključnu tehnologiju koja omogućuje rast usluga putne mobilnosti. Ova tehnologija omogućuje pretplatnicima u roamingu usvajanje lokalnih profila putem digitalnih platformi, umjesto da se oslanjaju na roaming putem fizičkih SIM kartica. Do 2024. više od 1,5 milijardi pametnih telefona na globalnoj razini koristit će eSIM za mobilnu povezanost, a očekuje se da će do 2027. dosegnuti 3,5 milijardi.

Osim toga, očekuje se da će se potencijalni troškovi roaminga mobilnih pretplatnika povećati kako potražnja potrošača za podacima raste nakon povećane implementacije 5G mreža. Istraživanje je preporučilo operaterima da pokrenu usluge putničke mobilnosti usmjerene posebno na dugoročne putnike koji ne žele platiti ove troškove roaminga ili će vjerojatno postati trajni roaming.

Kako bi maksimalno povećali prilike na tržištu putne mobilnosti koje pružaju eSIM-ovi i smanjili potencijal za troškove roaminga, operateri također moraju pružati usluge putne mobilnosti pretplatnicima u roamingu na njihovoj mreži. Međutim, kako bi se smanjilo trvenje u prihvaćanju ovih usluga, pretplatnicima se mora ponuditi digitalna platforma okrenuta korisniku.

Ove platforme moraju omogućiti pretplatnicima da sami upravljaju svojim mobilnim pretplatama za putnu mobilnost, uključujući postavljanje, dopuštenje podataka i otkazivanje u stvarnom vremenu. Kao rezultat toga, ovo će smanjiti oslanjanje na isporuku fizičkih SIM kartica što može produljiti vrijeme za stvaranje pretplate na putnu mobilnost.