Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Foto: Dražen Tomić

Više nego trostruko povećanje prometa koje bilježimo i predviđamo u razdoblju od 2011.-2016. godine s 33 na 110 Exabytesa govori kako će se razvijati Internet u vrlo bliskoj budućnosti, istaknuo je Jožek Gruškovnjak direktor u Ciscou za međunarodno poslovanje i Internet na Cisco Connect konferenciji u Dubrovniku čija je središnja tema Internet budućnosti. On pojašnjava što je exabyte i da je to zapravo znači to je kao 110 milijardi GB-a odnosno gotovo 23,4 milijarde DVD-a.

Prema njegovim riječima riječ je povećanju od 30 posto na godišnjoj razini što samo dokazuje u kojem će se smjeru razvijati Internet i to u tri ključna područja – cloud computing, big dana i mobilnost. Gruškovnik ističe kako se istovremeno na mjesečnoj razini količina podataka u razdoblju od 10 godina, od 2007. do 2016. povećava čak 17 pusta odnosno prosječno godišnje 37 posto. Razlog takvom povećanju, ističe Gruškovnjak može se pronaći u rastu upotrebe mobilnih telefona ponajviše pametnih telefona, te tableta i računala općenito.

Razvoj mobilnih tehnologija iznimno je brz, danas je na Internet spojeno čak 19 milijardi najrazličitijih uređaja, a rastu će pridonijeti i razvoj novih mobilnih i fiksnih širokopojasnih pristupnih mreža. U svijetu je danas 3,4 milijarde Internet korisnika, a oni sve više koriste multimedijalne zapise – audio i video što također potiče rast potrošnje u smislu prometa na internetu.

U narednih desetak godina dogodit će se mnoge promjene, no Gruškonjak ističe kako smo nedavno proslavili četrdeset godina prvog telefonskog poziva. Prema njegovim riječima danas ovaj segment potiče ponajviše rast podatkovnog prometa od čak 66 posto godišnje s time da mobilni video zauzima 66,5 posto ukupnog prometa, mobilno surfanje i prijenos podataka 24,9 posto, dok komunikacija M2M (machine to machine) 5,1 posto,a najmanje File Sharing 3,5 posto.

Gruškovnjak pojašnjava da ono što nas čeka je „Internet of things“ jer 2020. godine bit će Zemlji oko 7,6 milijardi ljudi i čak 50 tisuća uređaja povezanih putem Interneta. Jedna od stvari koja se mijenja jest i OTT (Over The Top) igrači poput Skypa gdje već 42 posto poziva uključuje video što je otprilike oko 300 milijuna minuta dnevno, objašnjava Gruškovnjak, te pojašnjava da uz druge OTT igrače Internet se nepovratno mijenja.

„Uz sve to big data je jedna od ključnih stvari koje dolaze u budućnosti, što će povećati promet koji se događa kroz klasične podatkovne centre, cloud podatkovne centre. Promet u razdoblju 2010.-2015. rast će na godišnjoj razini od čak 33 posto, s time da će 2015. udjel cloud podatkovnih centara biti oko 34 posto, a ostatak od 66 posto zauzimat će klasični podatkovni centri“, zaključuje Gruškovnjak.

Još iz kategorije

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Njemačka će dozvoliti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

18.10.2019. komentiraj

Kineski tehnološki gigant Huawei ipak s krajem godine ide prema pozitivnijim vijestima vezanima uz svoje poslovanje, što potvrđuju ranije informacije o blažim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država te posljednje informacije o tome da će ipak biti dio njemačke tranzicije na mobilne mreže pete generacije (5G).

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

Projekt RUNE predstavljen hrvatskim telekom operatorima

17.10.2019. komentiraj

Tvrtka RUNE Crow, u kongresnom centru Forum Zagreb, hrvatskim telekom operatorima predstavila projekt RUNE (Rural network), kojeg provodi na području Republike Hrvatske.  Projekt RUNE pokrenut je s ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne optičke infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije). S izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom, RUNE će pomoći jedinicama lokalne samouprave u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020, kroz osiguravanje povezivanja na novu svjetlovodnu pristupnu mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps.

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

HT dobio kaznu od 28,1 milijuna kuna

17.10.2019. komentiraj

Visoki trgovački sud odbio je žalbu najjačeg domaćeg telekoma HT-a i odredio kaznu u visini od 28,1 milijuna kuna jer je 2015 i 2016. kršio odredbe zakona o elektroničkim komunikacijama jer nije dostavljao potrebnu dokumentaciju telekom regulatoru HAKOM-u.