Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Foto: Dražen Tomić

Više nego trostruko povećanje prometa koje bilježimo i predviđamo u razdoblju od 2011.-2016. godine s 33 na 110 Exabytesa govori kako će se razvijati Internet u vrlo bliskoj budućnosti, istaknuo je Jožek Gruškovnjak direktor u Ciscou za međunarodno poslovanje i Internet na Cisco Connect konferenciji u Dubrovniku čija je središnja tema Internet budućnosti. On pojašnjava što je exabyte i da je to zapravo znači to je kao 110 milijardi GB-a odnosno gotovo 23,4 milijarde DVD-a.

Prema njegovim riječima riječ je povećanju od 30 posto na godišnjoj razini što samo dokazuje u kojem će se smjeru razvijati Internet i to u tri ključna područja – cloud computing, big dana i mobilnost. Gruškovnik ističe kako se istovremeno na mjesečnoj razini količina podataka u razdoblju od 10 godina, od 2007. do 2016. povećava čak 17 pusta odnosno prosječno godišnje 37 posto. Razlog takvom povećanju, ističe Gruškovnjak može se pronaći u rastu upotrebe mobilnih telefona ponajviše pametnih telefona, te tableta i računala općenito.

Razvoj mobilnih tehnologija iznimno je brz, danas je na Internet spojeno čak 19 milijardi najrazličitijih uređaja, a rastu će pridonijeti i razvoj novih mobilnih i fiksnih širokopojasnih pristupnih mreža. U svijetu je danas 3,4 milijarde Internet korisnika, a oni sve više koriste multimedijalne zapise – audio i video što također potiče rast potrošnje u smislu prometa na internetu.

U narednih desetak godina dogodit će se mnoge promjene, no Gruškonjak ističe kako smo nedavno proslavili četrdeset godina prvog telefonskog poziva. Prema njegovim riječima danas ovaj segment potiče ponajviše rast podatkovnog prometa od čak 66 posto godišnje s time da mobilni video zauzima 66,5 posto ukupnog prometa, mobilno surfanje i prijenos podataka 24,9 posto, dok komunikacija M2M (machine to machine) 5,1 posto,a najmanje File Sharing 3,5 posto.

Gruškovnjak pojašnjava da ono što nas čeka je „Internet of things“ jer 2020. godine bit će Zemlji oko 7,6 milijardi ljudi i čak 50 tisuća uređaja povezanih putem Interneta. Jedna od stvari koja se mijenja jest i OTT (Over The Top) igrači poput Skypa gdje već 42 posto poziva uključuje video što je otprilike oko 300 milijuna minuta dnevno, objašnjava Gruškovnjak, te pojašnjava da uz druge OTT igrače Internet se nepovratno mijenja.

„Uz sve to big data je jedna od ključnih stvari koje dolaze u budućnosti, što će povećati promet koji se događa kroz klasične podatkovne centre, cloud podatkovne centre. Promet u razdoblju 2010.-2015. rast će na godišnjoj razini od čak 33 posto, s time da će 2015. udjel cloud podatkovnih centara biti oko 34 posto, a ostatak od 66 posto zauzimat će klasični podatkovni centri“, zaključuje Gruškovnjak.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.