Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Novi Internet – sve umreženo i na jednom mjestu

Foto: Dražen Tomić

Više nego trostruko povećanje prometa koje bilježimo i predviđamo u razdoblju od 2011.-2016. godine s 33 na 110 Exabytesa govori kako će se razvijati Internet u vrlo bliskoj budućnosti, istaknuo je Jožek Gruškovnjak direktor u Ciscou za međunarodno poslovanje i Internet na Cisco Connect konferenciji u Dubrovniku čija je središnja tema Internet budućnosti. On pojašnjava što je exabyte i da je to zapravo znači to je kao 110 milijardi GB-a odnosno gotovo 23,4 milijarde DVD-a.

Prema njegovim riječima riječ je povećanju od 30 posto na godišnjoj razini što samo dokazuje u kojem će se smjeru razvijati Internet i to u tri ključna područja – cloud computing, big dana i mobilnost. Gruškovnik ističe kako se istovremeno na mjesečnoj razini količina podataka u razdoblju od 10 godina, od 2007. do 2016. povećava čak 17 pusta odnosno prosječno godišnje 37 posto. Razlog takvom povećanju, ističe Gruškovnjak može se pronaći u rastu upotrebe mobilnih telefona ponajviše pametnih telefona, te tableta i računala općenito.

Razvoj mobilnih tehnologija iznimno je brz, danas je na Internet spojeno čak 19 milijardi najrazličitijih uređaja, a rastu će pridonijeti i razvoj novih mobilnih i fiksnih širokopojasnih pristupnih mreža. U svijetu je danas 3,4 milijarde Internet korisnika, a oni sve više koriste multimedijalne zapise – audio i video što također potiče rast potrošnje u smislu prometa na internetu.

U narednih desetak godina dogodit će se mnoge promjene, no Gruškonjak ističe kako smo nedavno proslavili četrdeset godina prvog telefonskog poziva. Prema njegovim riječima danas ovaj segment potiče ponajviše rast podatkovnog prometa od čak 66 posto godišnje s time da mobilni video zauzima 66,5 posto ukupnog prometa, mobilno surfanje i prijenos podataka 24,9 posto, dok komunikacija M2M (machine to machine) 5,1 posto,a najmanje File Sharing 3,5 posto.

Gruškovnjak pojašnjava da ono što nas čeka je „Internet of things“ jer 2020. godine bit će Zemlji oko 7,6 milijardi ljudi i čak 50 tisuća uređaja povezanih putem Interneta. Jedna od stvari koja se mijenja jest i OTT (Over The Top) igrači poput Skypa gdje već 42 posto poziva uključuje video što je otprilike oko 300 milijuna minuta dnevno, objašnjava Gruškovnjak, te pojašnjava da uz druge OTT igrače Internet se nepovratno mijenja.

„Uz sve to big data je jedna od ključnih stvari koje dolaze u budućnosti, što će povećati promet koji se događa kroz klasične podatkovne centre, cloud podatkovne centre. Promet u razdoblju 2010.-2015. rast će na godišnjoj razini od čak 33 posto, s time da će 2015. udjel cloud podatkovnih centara biti oko 34 posto, a ostatak od 66 posto zauzimat će klasični podatkovni centri“, zaključuje Gruškovnjak.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.