Mount Everest pokriven 5G signalom

Mount Everest pokriven 5G signalom

Foto: DepositPhotos

Huawei i China Mobile postavili su mobilnu mrežu pete generacije (5G) na vrh svijet, doslovno. Naime, stanica koja odašilje signal jest na Mount Everestu ili na 6500 metara nadmorske visine.

Time su dvije kineske kompanije samo željele demonstrirati svu moć nove tehnologije, koja je poprilično otporna i na ekstremne uvjete kakvi vladaju na takvim visinama. No, ta stanica nije jedina, jedna se nalazi na 5800 metara, dok je druga na 5300 metara.

Time se pruža potpuna pokrivenost 5G signalom Mount Everesta na sjevernom grebenu, ali i pokrivenost na samom vrhu. Riječ je o 8840 metara nadmorske visine i brzina koja se "hvata" jest 1Gbps!

"Huawei čvrsto vjeruje da tehnologija znači učiniti svijet boljim mjestom. Ljepota Mount Everesta može se prikazati putem video zapisa visoke rezolucije 5G i VR iskustva, koji također pruža daljnji uvid planinarima, znanstvenicima i drugim stručnjacima za prirodu i sve oko nje. Povijesna institucija na Mount Everestu još jednom dokazuje da tehnologija 5G harmonično povezuje čovječanstvo i Zemlju", slikovito se opisalo u Huaweijevom priopćenju za javnost.

Takve riječi su podržane i od strane China Mobile, naravno, koji je reklamirao 5G projekt na Mount Everestu kao "ne samo još jedan ekstremni izazov u zoni isključenja u ljudskom život", već i kao nešto što je "postavilo solidne temelje za kasniji razvoj 5G pametnog turizma i 5G komunikacije za znanstveno istraživanje."

Dakle, situacija s američkim sankcijama ne uspijeva se negativno odraziti na Huawei. Jest, njegovo poslovanje naišlo je na prepreke, rast je usporen, ali i dalje se bilježi. Ukratko, nikakvog pada nema, kineski tehnološki gigant suvereno korača prema naprijed i potvrđuje svoju moć.

Upravo to je ono što se u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zemljama saveznicima, može itekako zabrinuti.

Još iz kategorije

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

Ericsson zbog utjecaja pandemije koronavirusom promjenio prognozu za 5G pretplate

20.05.2020. komentiraj

Ericsson je morao s 11. svibnjem promijeniti prognozu o 5G pretplatama na globalnoj razini do 2025. jer se zbog pandemije koronavirusa razvoj ubrzao, kao i širenje dostupnosti te nove tehnologije. Dakle, po novom prognoza sugerira da će za pet godina biti 2,8 milijardi 5G pretplata, a ne 2,6 milijardi kako su u švedskoj kompaniji isticali tijekom studenog prošle godine.

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

Svjetska pandemija SARS CoV 2 zaustavila drugi dio austrijske 5G aukcije i prebacila ju na kolovoz

17.05.2020. komentiraj

Austrijski regulator RTR donio je odluku kako će druga polovica kolovoza biti novi datum za početak aukcije 5G, nakon što je bio prisiljen odgoditi taj korak zbog izbijanja Covid-19.