Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Foto: Antonio Jularić

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Amerikancima se ovaj put osvetilo što im infrastruktura na razini cijele zemlje nije razvijena na adekvatan način, zbog čega kaskaju po pitanju efikasnosti i gustoće tornjeva na kojima se ona provode. Kina nema tih problema, razmišljala je unaprijed i uzduž i poprijeko postavljala 4G LTE tornjeve, svjesna da će to pomoći kad se pojavi 5G.

Velika je to promjena u jednom desetljeću jer kad se pojavila 4G tehnologija, lideri su bili SAD i Južna Koreja. No, enormna ulaganja ipak čine razliku, što se jasno vidi. Pa zato ne treba čuditi što će Kina imati oko 500 milijuna 5G korisnika već do 2023. godine. Možda na prvu ta brojka ne djeluje impozantno, ali u cijelom svijetu u tom će trenutku biti ukupno milijarda korisnika. Dakle, Kina će činiti prema prognozama polovicu!

Do 2025. će nastaviti brojati najviše 5G korisnika na svijetu, njih 40 posto od ukupne brojke. Naravno, SAD i Južna Koreja neće sve mirno gledati, nastavit će ulagati milijarde i milijarde dolara kako bi što prije i bolje izvukli korist tehnologije koja će brzo i efikasno pokoriti svijet, u to nema sumnje! Zato je bitno biti lider, ili na samom vrhu... Kina je to prepoznala i jasno odredila listu prioriteta. Slično ponašanje kineskih vlasti se vidi i na drugim poljima, no uz umjetnu inteligenciju im je iznimno bitno vladati na 5G polju.

Ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da bi do 2026. godine 5G trebao generirati 65 milijardi dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara. Pritom je potencijal enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom sigurnosti, prijevozu...

Još iz kategorije

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

Vodafone i Telecom Italia zajednički bi mogli graditi 5G mrežu u Italiji

20.11.2018. komentiraj

Vodafone i Telecom Italia u razgovorima su oko paretnerstva kojim bi zajedno implementirali novu generaciju mobilnih mreža u Italiji. Naravno, riječ je o mobilnoj mreži pete generacije (5G), a troškovi bi se dijelili i sama implementacija stigla bi brže no kad bi Telecom Italia radio sam na njoj.

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

Talijanske smetnje hrvatskim TV i radio FM programima i dalje prisutne

13.11.2018. komentiraj

HAKOM-ovi stručnjaci proveli su opsežnu višemjesečnu akciju mjerenja smetnji koje dolaze iz Italije te uzrokuju probleme prijmu hrvatskih radijskih i televizijskih programa duž našeg dijela jadranske obale i na otocima. Administraciji Italije upućeno je 660 novih prijava za uklanjanje smetnji, o čemu je istovremeno izvještena i Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU).

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

Nokia dogovorila poslove s kineskim telekomima za 5G tehnologiju teške 2 milijarde eura

12.11.2018. komentiraj

Nokia je najavila potpisivanje poslova vrijednih dvije milijarde eura s China Mobile, China Telecom i China Unicom, koji uključuju radio, pristupnu opremu za fiksnu telefoniju, IP routing, optiku, SDN (software-defined networking) proizvode i usluge. Finska kompanija obvezala se omogućiti sve do kraja 2019. godine, a razlog cijelog posla jest tranzicija prema mobilnoj mreži pete generacije (5G).