Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Foto: Antonio Jularić

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Amerikancima se ovaj put osvetilo što im infrastruktura na razini cijele zemlje nije razvijena na adekvatan način, zbog čega kaskaju po pitanju efikasnosti i gustoće tornjeva na kojima se ona provode. Kina nema tih problema, razmišljala je unaprijed i uzduž i poprijeko postavljala 4G LTE tornjeve, svjesna da će to pomoći kad se pojavi 5G.

Velika je to promjena u jednom desetljeću jer kad se pojavila 4G tehnologija, lideri su bili SAD i Južna Koreja. No, enormna ulaganja ipak čine razliku, što se jasno vidi. Pa zato ne treba čuditi što će Kina imati oko 500 milijuna 5G korisnika već do 2023. godine. Možda na prvu ta brojka ne djeluje impozantno, ali u cijelom svijetu u tom će trenutku biti ukupno milijarda korisnika. Dakle, Kina će činiti prema prognozama polovicu!

Do 2025. će nastaviti brojati najviše 5G korisnika na svijetu, njih 40 posto od ukupne brojke. Naravno, SAD i Južna Koreja neće sve mirno gledati, nastavit će ulagati milijarde i milijarde dolara kako bi što prije i bolje izvukli korist tehnologije koja će brzo i efikasno pokoriti svijet, u to nema sumnje! Zato je bitno biti lider, ili na samom vrhu... Kina je to prepoznala i jasno odredila listu prioriteta. Slično ponašanje kineskih vlasti se vidi i na drugim poljima, no uz umjetnu inteligenciju im je iznimno bitno vladati na 5G polju.

Ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da bi do 2026. godine 5G trebao generirati 65 milijardi dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara. Pritom je potencijal enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom sigurnosti, prijevozu...

Još iz kategorije

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

Austrija objavila datum javne dražbe za 5G frekvencijske pojaseve

21.09.2018. komentiraj

Austrija planira na javnoj dražbi, koja će započeti u veljači iduće godine, ponuditi frekvencijski spektar od maksimalnih 390 MHz u frekvencijskom pojasu od 3,4 do 3,8 GHz. Rezervirane cijene su svega 30 milijuna eura, što je malo s obzirom na to da je 2013. godine brojka bila na 530 milijuna eura.

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

Ericsson i partneri ostvarili važan korak na putu prema 5G komercijalnom radu u Sjevernoj Americi

18.09.2018. komentiraj

Kako se lansiranje 5G usluga sve više približava Ericsson i Intel, uz AT&T i T-Mobile, potvrđuju snagu 5G ekosustava. Partneri su uspješno demonstrirali Non-Standalone (NSA) 5G NR interoperabilnost korištenjem 39 GHz spektra – frekvencijskog pojasa na kojem će 5G usluge biti uvedene u Sjevernoj Americi.

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

HAKOM u nadzoru FM odašiljača i WAS/RLAN sustava u frekvencijskom pojasu 5470 – 5725 MHz

14.09.2018. komentiraj

U svrhu djelotvornog upravljanja radiofrekvencijskim spektrom, kao prirodno ograničenim dobrom Republike Hrvatske, HAKOM u okviru svojih nadležnosti, između ostalog, obavlja kontrolu radiofrekvencijskog spektra, tehničke preglede i ostala radijska mjerenja, kojima se potvrđuje da radiokomunikacijski uređaji rade prema dozvoli i ostalim normama.