Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Kina je od 2015. potrošila 24 milijarde dolara više od SAD-a na 5G infrastrukturu

Foto: Antonio Jularić

Kina misli ozbiljno kad se radi o mobilnoj mreži pete generacije (5G) i to potvrđuju brojke prema kojima je ta najmnogoljudnija zemlja na svijetu od 2015. godine potrošila 24 milijarde američkih dolara više nego Sjedinjene Američke Države. Dakle, Kina želi biti 5G lider od prvog dana i ta želja će joj se očito ispuniti.

Amerikancima se ovaj put osvetilo što im infrastruktura na razini cijele zemlje nije razvijena na adekvatan način, zbog čega kaskaju po pitanju efikasnosti i gustoće tornjeva na kojima se ona provode. Kina nema tih problema, razmišljala je unaprijed i uzduž i poprijeko postavljala 4G LTE tornjeve, svjesna da će to pomoći kad se pojavi 5G.

Velika je to promjena u jednom desetljeću jer kad se pojavila 4G tehnologija, lideri su bili SAD i Južna Koreja. No, enormna ulaganja ipak čine razliku, što se jasno vidi. Pa zato ne treba čuditi što će Kina imati oko 500 milijuna 5G korisnika već do 2023. godine. Možda na prvu ta brojka ne djeluje impozantno, ali u cijelom svijetu u tom će trenutku biti ukupno milijarda korisnika. Dakle, Kina će činiti prema prognozama polovicu!

Do 2025. će nastaviti brojati najviše 5G korisnika na svijetu, njih 40 posto od ukupne brojke. Naravno, SAD i Južna Koreja neće sve mirno gledati, nastavit će ulagati milijarde i milijarde dolara kako bi što prije i bolje izvukli korist tehnologije koja će brzo i efikasno pokoriti svijet, u to nema sumnje! Zato je bitno biti lider, ili na samom vrhu... Kina je to prepoznala i jasno odredila listu prioriteta. Slično ponašanje kineskih vlasti se vidi i na drugim poljima, no uz umjetnu inteligenciju im je iznimno bitno vladati na 5G polju.

Ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da bi do 2026. godine 5G trebao generirati 65 milijardi dolara godišnje i vrijediti nevjerojatnih 1,2 bilijuna dolara. Pritom je potencijal enorman u svim područjima, posebno energetskom sektoru, a potom sigurnosti, prijevozu...

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.