Investicija u stvaranje jasnog karijernog puta veća od 15 milijuna kuna

Investicija u stvaranje jasnog karijernog puta veća od 15 milijuna kuna

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom želi se transformirati u u digitalnu kompaniju koja će biti poslodavac prvog izbora, među prva tri poslodavca u ICT industriji te operator prvog izbora korisnika tj. predvodnik korisničkog iskustva, ističe u razgovoru za ICTbusiness.info član Uprave i glavni direktor za ljudske resurse Ivan Bartulović.

Prema njegovim riječima intenzivno rade na tome da naši zaposlenici trebaju imati visoku razinu digitalnih kompetencija kako bi i dalje nastavili digitalizaciju svih segmenata hrvatskog društva. Tako HT zaposlenici pohađaju ciljane razvoje programe u vlastitoj organizaciji i koristeći dostupne programe na razini DT Grupe.

Bartulović posebno ističe kako žele biti predvodnik korisničkog iskustva, posebnu pažnju poklanjaju razvoju zaposlenika koji su u direktnom kontaktu s korisnicima. Kroz inicijativu „FrontlineFirst“ pružamo kontinuiranu podršku frontline zaposlenicima kroz jasno definirani karijerni put, u koji smo samo u ovoj godini investirali 15 milijuna kuna, ali i u edukacije, mentoriranje, unaprjeđivanje digitalnih alata s kojima zaposlenici rade i uređivanje radnih prostora, ističe Bartulović.

Nedavno ste došli na mjesto člana uprave za HR u HT. Što je ključno za uspjeh kompanije veličine i snage HT-a kako bi zadržala i privukla nove ljude? Kako ih obrazujete? Koje im obrazovanje nudite?

Hrvatski Telekom jedan je od najznačajnijih poslovnih subjekata na hrvatskom tlu, koji predstavlja čak 3% cjelokupnog hrvatskog BDP-a. Uz to, HT je najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu, te je utoliko uspjeh HT-a u privlačenju i zadržavanja ključnih talenata vitalan za naše društvo. Upravo je ta spoznaja inkorporirana u našu novu strategiju, kroz koju  želimo transformirati  HT u digitalnu kompaniju koja će biti poslodavac prvog izbora među prva tri poslodavca u ICT industriji te operator prvog izbora korisnika tj. predvodnik korisničkog iskustva. Ovaj cilj izuzetno je ambiciozan, ali i dostižan! U tom kontekstu vjerujemo da su za dugoročan i održiv uspjeh naše kompanije nužni zadovoljstvo i angažman zaposlenika, a iz kojih proizlazi zadovoljstvo naših korisnika.

U duhu želje da postanemo predvodnik korisničkog iskustva, posebnu pažnju poklanjamo razvoju zaposlenika koji su u direktnom kontaktu s korisnicima. Kroz inicijativu „FrontlineFirst“ pružamo kontinuiranu podršku frontline zaposlenicima kroz jasno definirani karijerni put, u koji smo samo u ovoj godini investirali 15 milijuna kuna, ali i u edukacije, mentoriranje, unaprjeđivanje digitalnih alata s kojima zaposlenici rade i uređivanje radnih prostora.

Paralelno, intenzivno radimo na tome da naši zaposlenici trebaju imati visoku razinu digitalnih kompetencija kako bi i dalje nastavili digitalizaciju svih segmenata hrvatskog društva. Tako naši talenti pohađaju ciljane razvoje programe u našoj vlastitoj organizaciji i koristeći dostupne programe na razini DT Grupe. U okviru takvih razvojnih programa naglasak je na inovativnosti i rastu usmjerenog stava kroz analizu trendova na tržištu i telekom industriji te kroz učenju kroz konkretne projekte koji imaju potencijal za realizaciju u konačnici kroz naše nove proizvode ili usluge.

Kako je za zadovoljstvo zaposlenika ključno vodstvo, osiguravamo našim menadžerima da na sustavan način sudjeluju u vrhunskim leadership razvojnim programima koji su razvijeni s kvalitetnim svjetskim edukacijskim ustanovama i poslovnim školama. Osim formalnih programa za ključne zaposlenike i managere, provode se i ciljani individualni programi, poput coachinga s ciljem razvoja točno određenih vještina i kompetencija kako bi poboljšali osobnu, ali i organizacijsku razinu uspješnost.

U skladu s najboljim praksama, sustav razvoja i edukacije zaposlenika uključuje različite oblike učenja: od klasičnih treninga (F2F), internih rotacija na radnim mjestima, projektnih zadataka, stručnih konferencija i meetUp događaja, pa do možda i najveće platforme za online učenje koja je dostupna putem DT Grupe. Online platforme za učenje sadržavaju edukacije eminentnih dobavljača: Coursera, Percipio, LearnLight, Skillsoft i interne treninge experata DT Grupe kao osnovni izvor znanja i vještina za razvoj agilnosti i digitalnih vještina.

Online učenje dostupno je svim zaposlenicima, a uz aktivnu promociju kontinuiranog učenja kao stila življenja, od implementacije koja je provedena 2017. godine bilježimo porast ostvarenih sati online učenja od 110% godišnje. Taj impresivan porast dokazuje da zaposlenici sve bolje prihvaćaju model samostalnog učenja, a potencijala za daljnji rast ima još. Razvoj zaposlenika povezan je s procesom selekcije i onboardinga kroz treninge naprednih vještina prilagođene pojedinom radnom mjestu.

Zaključno mogu reći da potpuno podržavamo cjeloživotno učenje što se očituje kroz konkretne procese i dostupne alate. Prema određenim kriterijima realiziramo i formalne programe diplomskog, poslijediplomskog obrazovanja te MBA programe za naše odabrane vrhunske talente od kojih očekujemo preuzimanje ključnih uloga u budućnosti.

Koliko mislite da su moderni modeli upravljanja timovima koji su bazirani na metodama poput agile, lean, scrum, design thinking, sprintevi i plemena i ostali buzzwordi zaista potrebni u korporacijama da bi se približile brzini malih kompanija? Koliko je važno da se kompanije nauče pogriješiti i da li je to uopće moguće u vrijeme „prokletstva kvartalne ekonomije“?

Hrvatski Telekom odredio se kao predvodnik i nositelj promjena na tržištu pa i u našem društvu općenito. Prihvaćamo i u organizaciju ugrađujemo nove metode rada kako bismo unaprijedili našu efikasnost, kako bismo brže i kvalitetnije razvili nove proizvode i usluge te unaprijedili korisničko iskustvo. Neke poslovne procese u poslovnom području za privatne korisnike već provodimo u agilnom načinu rada, pa smo tako prvotni agilni inkubator u Digital odjelu već inkorporirali u core business. Naime, projektom Digital & Agile uveli smo agilni način rada u Digital odjelu koji je sve do srpnja ove godine radio kao svojevrsni hub unutar kompanije. Od srpnja ove godine D&A je integriran u regularni posao, integrirajući tako agilni način rada u naše središnje procese. Idući korak u implementaciji agilnog načina rada vezan je uz razvoj novih produkata kroz sve segmente naše kompanije, gdje je ćemo do kraja ove godine imati 5 squad-ova, a do kraja 2020. čak će 300 ljudi raditi u agilnom konceptu kada je o razvoju produkata riječ. Planiramo značajno proširiti opseg agilnog načina rada i na druga poslovna područja, ovisno o iskustvima koja u međuvremenu steknemo. Obzirom da smo orijentirani na učenje i potičemo eksperiment i toleriramo pogreške u savladavanju novoga, iz iskustva postojećih agilnih projekta definiramo područja organizacije u kojima ćemo dalje primijeniti takav ustroj.

Kako bismo omogućili usvajanje novih vještina, razvijamo edukacijske programe koji omogućavaju svladavanje od bazičnih do naprednih vještina agilnog rada, a posebnu pažnju posvećujemo i razvoju agilnog rukovođenja. Tolerancija na pogreške treba postati dio naše organizacijske kulture koja će podržati transformaciju digitalne kompanije kakva uistinu želimo postati, pa smo krenuli i s nizom internih evenata gdje otvoreno raspravljamo o pogreškama, dijelimo iskustva neuspjeha kako bismo iz njih mogli učiti.

Razmišlja li HT o pokretanju vlastite akademije odnosno nekog mini MBA u suradnji s nekom od domaćih ili stranih renomiranih škola?

Imamo iskustvo provođenja mini MBA programa u suradnji s eminentnim partnerima, takve smo programe do sada realizirali s grupama identificiranih talenata, a upravo smo prošli tjedan završili jednogodišnji ciljani program edukacije za naše talente u suradnji s Institutom za inovacije. Najvažnije je da takvi programi osim teoretskih osnova inovativnosti, digitalizacije i agilne metodologije rada, omogućavaju našim ključnim zaposlenicima razvoj kompetencija kroz rad na konkretnim poslovnim slučajevima iz područja Telco/IT/ICT businessa i u pravilu njihovi završni projekti ulaze u razmatranje za implementaciju kroz razvoj naših novih proizvoda i usluga.

Upravo smo u procesu realizacije prvog internog hackatona koji će, uvjereni smo, promijeniti tipičnu paradigmu hackatona u našem društvu. No naše ambicije tu ne završavaju. Naime, imamo velike planove, među kojima je i pokretanje vlastite akademije što odgovara našoj strategiji da želimo biti predvodnici digitalizacije i utjecati na društvo. No o tom više o vremenu ispred nas.

Još iz kategorije

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

U Češkoj za 5G licence država uprihodila 211 milijuna eura

26.11.2020. komentiraj

Češki regulator telekomunikacija (Český telekomunikační úřad) objavio je završetak aukcije frekvencijskog opsega od 700 MHz i 3,4 do 3,6 GHz. Licence je pritom dobilo pet kandidata, a to ih je koštalo ukupnih 211 milijuna eura.

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

5G može donijeti 210 milijardi eura koristi cijeloj Europi

26.11.2020. komentiraj

Pametne tvornice, poljoprivreda te prigradska i ruralna područja imat će najveći utjecaj na BDP. Za manje od 20 milijardi eura javnog ulaganja može se dobiti više od 50 milijardi eura dodatne koristi od 5G.

Hrvatski Telekom kroz ulaganje vrijedno 16 milijuna kuna spaja 4.383 kućanstava Požege na optiku

Hrvatski Telekom kroz ulaganje vrijedno 16 milijuna kuna spaja 4.383 kućanstava Požege na optiku

25.11.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjima u razvoj telekomunikacijske infrastrukture na području grada Požege. Nakon projekata skraćenja pretplatničke petlje započeo je projekt implementacije optičke pristupne mreže. Ovime će 4.383 kućanstava dobiti mogućnost korištenja prednosti optičke infrastrukture koja omogućuje ultra brzi internet s brzinama preko 100 Mbit/s, a u budućnosti će brzine ići i preko 1 Gbit/s. Ulaganje je vrijedno više od 16 milijuna kuna.