Investicija u stvaranje jasnog karijernog puta veća od 15 milijuna kuna

Investicija u stvaranje jasnog karijernog puta veća od 15 milijuna kuna

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom želi se transformirati u u digitalnu kompaniju koja će biti poslodavac prvog izbora, među prva tri poslodavca u ICT industriji te operator prvog izbora korisnika tj. predvodnik korisničkog iskustva, ističe u razgovoru za ICTbusiness.info član Uprave i glavni direktor za ljudske resurse Ivan Bartulović.

Prema njegovim riječima intenzivno rade na tome da naši zaposlenici trebaju imati visoku razinu digitalnih kompetencija kako bi i dalje nastavili digitalizaciju svih segmenata hrvatskog društva. Tako HT zaposlenici pohađaju ciljane razvoje programe u vlastitoj organizaciji i koristeći dostupne programe na razini DT Grupe.

Bartulović posebno ističe kako žele biti predvodnik korisničkog iskustva, posebnu pažnju poklanjaju razvoju zaposlenika koji su u direktnom kontaktu s korisnicima. Kroz inicijativu „FrontlineFirst“ pružamo kontinuiranu podršku frontline zaposlenicima kroz jasno definirani karijerni put, u koji smo samo u ovoj godini investirali 15 milijuna kuna, ali i u edukacije, mentoriranje, unaprjeđivanje digitalnih alata s kojima zaposlenici rade i uređivanje radnih prostora, ističe Bartulović.

Nedavno ste došli na mjesto člana uprave za HR u HT. Što je ključno za uspjeh kompanije veličine i snage HT-a kako bi zadržala i privukla nove ljude? Kako ih obrazujete? Koje im obrazovanje nudite?

Hrvatski Telekom jedan je od najznačajnijih poslovnih subjekata na hrvatskom tlu, koji predstavlja čak 3% cjelokupnog hrvatskog BDP-a. Uz to, HT je najveći privatni investitor u digitalnu infrastrukturu, te je utoliko uspjeh HT-a u privlačenju i zadržavanja ključnih talenata vitalan za naše društvo. Upravo je ta spoznaja inkorporirana u našu novu strategiju, kroz koju  želimo transformirati  HT u digitalnu kompaniju koja će biti poslodavac prvog izbora među prva tri poslodavca u ICT industriji te operator prvog izbora korisnika tj. predvodnik korisničkog iskustva. Ovaj cilj izuzetno je ambiciozan, ali i dostižan! U tom kontekstu vjerujemo da su za dugoročan i održiv uspjeh naše kompanije nužni zadovoljstvo i angažman zaposlenika, a iz kojih proizlazi zadovoljstvo naših korisnika.

U duhu želje da postanemo predvodnik korisničkog iskustva, posebnu pažnju poklanjamo razvoju zaposlenika koji su u direktnom kontaktu s korisnicima. Kroz inicijativu „FrontlineFirst“ pružamo kontinuiranu podršku frontline zaposlenicima kroz jasno definirani karijerni put, u koji smo samo u ovoj godini investirali 15 milijuna kuna, ali i u edukacije, mentoriranje, unaprjeđivanje digitalnih alata s kojima zaposlenici rade i uređivanje radnih prostora.

Paralelno, intenzivno radimo na tome da naši zaposlenici trebaju imati visoku razinu digitalnih kompetencija kako bi i dalje nastavili digitalizaciju svih segmenata hrvatskog društva. Tako naši talenti pohađaju ciljane razvoje programe u našoj vlastitoj organizaciji i koristeći dostupne programe na razini DT Grupe. U okviru takvih razvojnih programa naglasak je na inovativnosti i rastu usmjerenog stava kroz analizu trendova na tržištu i telekom industriji te kroz učenju kroz konkretne projekte koji imaju potencijal za realizaciju u konačnici kroz naše nove proizvode ili usluge.

Kako je za zadovoljstvo zaposlenika ključno vodstvo, osiguravamo našim menadžerima da na sustavan način sudjeluju u vrhunskim leadership razvojnim programima koji su razvijeni s kvalitetnim svjetskim edukacijskim ustanovama i poslovnim školama. Osim formalnih programa za ključne zaposlenike i managere, provode se i ciljani individualni programi, poput coachinga s ciljem razvoja točno određenih vještina i kompetencija kako bi poboljšali osobnu, ali i organizacijsku razinu uspješnost.

U skladu s najboljim praksama, sustav razvoja i edukacije zaposlenika uključuje različite oblike učenja: od klasičnih treninga (F2F), internih rotacija na radnim mjestima, projektnih zadataka, stručnih konferencija i meetUp događaja, pa do možda i najveće platforme za online učenje koja je dostupna putem DT Grupe. Online platforme za učenje sadržavaju edukacije eminentnih dobavljača: Coursera, Percipio, LearnLight, Skillsoft i interne treninge experata DT Grupe kao osnovni izvor znanja i vještina za razvoj agilnosti i digitalnih vještina.

Online učenje dostupno je svim zaposlenicima, a uz aktivnu promociju kontinuiranog učenja kao stila življenja, od implementacije koja je provedena 2017. godine bilježimo porast ostvarenih sati online učenja od 110% godišnje. Taj impresivan porast dokazuje da zaposlenici sve bolje prihvaćaju model samostalnog učenja, a potencijala za daljnji rast ima još. Razvoj zaposlenika povezan je s procesom selekcije i onboardinga kroz treninge naprednih vještina prilagođene pojedinom radnom mjestu.

Zaključno mogu reći da potpuno podržavamo cjeloživotno učenje što se očituje kroz konkretne procese i dostupne alate. Prema određenim kriterijima realiziramo i formalne programe diplomskog, poslijediplomskog obrazovanja te MBA programe za naše odabrane vrhunske talente od kojih očekujemo preuzimanje ključnih uloga u budućnosti.

Koliko mislite da su moderni modeli upravljanja timovima koji su bazirani na metodama poput agile, lean, scrum, design thinking, sprintevi i plemena i ostali buzzwordi zaista potrebni u korporacijama da bi se približile brzini malih kompanija? Koliko je važno da se kompanije nauče pogriješiti i da li je to uopće moguće u vrijeme „prokletstva kvartalne ekonomije“?

Hrvatski Telekom odredio se kao predvodnik i nositelj promjena na tržištu pa i u našem društvu općenito. Prihvaćamo i u organizaciju ugrađujemo nove metode rada kako bismo unaprijedili našu efikasnost, kako bismo brže i kvalitetnije razvili nove proizvode i usluge te unaprijedili korisničko iskustvo. Neke poslovne procese u poslovnom području za privatne korisnike već provodimo u agilnom načinu rada, pa smo tako prvotni agilni inkubator u Digital odjelu već inkorporirali u core business. Naime, projektom Digital & Agile uveli smo agilni način rada u Digital odjelu koji je sve do srpnja ove godine radio kao svojevrsni hub unutar kompanije. Od srpnja ove godine D&A je integriran u regularni posao, integrirajući tako agilni način rada u naše središnje procese. Idući korak u implementaciji agilnog načina rada vezan je uz razvoj novih produkata kroz sve segmente naše kompanije, gdje je ćemo do kraja ove godine imati 5 squad-ova, a do kraja 2020. čak će 300 ljudi raditi u agilnom konceptu kada je o razvoju produkata riječ. Planiramo značajno proširiti opseg agilnog načina rada i na druga poslovna područja, ovisno o iskustvima koja u međuvremenu steknemo. Obzirom da smo orijentirani na učenje i potičemo eksperiment i toleriramo pogreške u savladavanju novoga, iz iskustva postojećih agilnih projekta definiramo područja organizacije u kojima ćemo dalje primijeniti takav ustroj.

Kako bismo omogućili usvajanje novih vještina, razvijamo edukacijske programe koji omogućavaju svladavanje od bazičnih do naprednih vještina agilnog rada, a posebnu pažnju posvećujemo i razvoju agilnog rukovođenja. Tolerancija na pogreške treba postati dio naše organizacijske kulture koja će podržati transformaciju digitalne kompanije kakva uistinu želimo postati, pa smo krenuli i s nizom internih evenata gdje otvoreno raspravljamo o pogreškama, dijelimo iskustva neuspjeha kako bismo iz njih mogli učiti.

Razmišlja li HT o pokretanju vlastite akademije odnosno nekog mini MBA u suradnji s nekom od domaćih ili stranih renomiranih škola?

Imamo iskustvo provođenja mini MBA programa u suradnji s eminentnim partnerima, takve smo programe do sada realizirali s grupama identificiranih talenata, a upravo smo prošli tjedan završili jednogodišnji ciljani program edukacije za naše talente u suradnji s Institutom za inovacije. Najvažnije je da takvi programi osim teoretskih osnova inovativnosti, digitalizacije i agilne metodologije rada, omogućavaju našim ključnim zaposlenicima razvoj kompetencija kroz rad na konkretnim poslovnim slučajevima iz područja Telco/IT/ICT businessa i u pravilu njihovi završni projekti ulaze u razmatranje za implementaciju kroz razvoj naših novih proizvoda i usluga.

Upravo smo u procesu realizacije prvog internog hackatona koji će, uvjereni smo, promijeniti tipičnu paradigmu hackatona u našem društvu. No naše ambicije tu ne završavaju. Naime, imamo velike planove, među kojima je i pokretanje vlastite akademije što odgovara našoj strategiji da želimo biti predvodnici digitalizacije i utjecati na društvo. No o tom više o vremenu ispred nas.

Još iz kategorije

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

Investicijom vrijednom 19 milijuna kuna Hrvatski Telekom dovodi optiku u Slavonski Brod

16.09.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom Hrvatski Telekom sa 19 milijuna kuna vrijednim ulaganjem započela je implementacijA najmodernije optičke infrastrukture na području Slavonskog Broda u naseljima Slavonija 1, Slavonija 2, Kolonija i Mikrorajon te Osječkoj ulici. Implementacija bi trebala biti gotova do kraja listopada, a uključenje prvih korisnika očekuje se već početkom studenog ove godine.

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

Optima Telekom nastavlja s realizacijom projekta besplatnog WiFi interneta diljem Hrvatske

15.09.2020. komentiraj

Optima Telekom nastavlja s uspješnom digitalizacijom gradova i općina po Hrvatskoj, a zadnji projekti besplatnog WiFi interneta realizirani su u Rovinju, Metkoviću, Svetom Petru u Šumi, Gornjoj Vrbi, Stankovcima i Lovreću.  Radi se o općinama i gradovima kojima je u sklopu inicijative WiFi4EU dodijeljen vaučer u iznosu od 15.000 eura, nakon čega su odabrali Optima Telekom za izvođača koji će tehnološki realizirati javni WiFi internet te time olakšati i unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turista.

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

Prihodi od TV usluga stabilni, broj korisnika sporo raste

14.09.2020. komentiraj


U drugom ovogodišnjem kvartalu prihodu od TV usluga porasli su 1,32 posto i dosegli 200,47 milijuna kuna, pokazuju najnoviji podaci domaćeg regulatora Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Kao i prohodi tako je i neznatno povećan ukupan broj korisnika koji je sada tako veći 1,16 posto i dosegao je ukupno 835,56 tisuća korisnika.