TELEKOM TRŽIŠTE

I Telemach kreće s indeksacijom, cijene rastu 7,2 posto

Pritom je uvećanje od 7,2 posto koje Telemach uvodi niže od prosječne godišnje stope inflacije koja je, prema Državnom zavodu za statistiku, u 2023. godini iznosila 8 posto, pojašnjavaju iz Telemacha.

I Telemach kreće s indeksacijom, cijene rastu 7,2 posto
Dražen Tomić / Tomich Productions

Nakon što su cijene digli A1 Hrvatska, pa nakon toga Hrvatski Telekom očekivano je u sve to krenuo i Telemach Hrvatska i to povećanjem cijena za 7,2 posto. Objavili su to svojim korisnicima iz trećeg po veličini domaćeg telekom operatora i pojasnili za ICTbusiness.info da u skladu s Općim uvjetima poslovanja, uslijed inflatornih pritisaka, Telemach od 1. srpnja 2024.  primjenjuje indeksnu klauzulu te iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa usklađuje sa stopom inflacije za 2023. godinu.

Pritom je uvećanje od 7,2 posto koje Telemach uvodi niže od prosječne godišnje stope inflacije koja je, prema Državnom zavodu za statistiku, u 2023. godini iznosila 8 posto, pojašnjavaju iz Telemacha.

Unatoč ovoj cjenovnoj korekciji, Telemach svojim korisnicima nastavlja osiguravati 10 do 20 posto povoljniju cijenu za većinu svojih usluga, donoseći im vrhunsku tehnologiju i najbolje korisničko iskustvo, zaključuju iz Telemacha.

I druga dva telekoma već su indeksirali svoje cijene i uskladili se s inflacijom. Kada su krenuli s indeksacijom na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da uzimajući u obzir značajan rast troškova poslovanja poput izgradnje i održavanja fiksne i mobilne mreže, troškova nabave opreme i uređaja te porasta cijene energenata, a s ciljem održavanja kvalitete usluga, A1 Hrvatska donijela je poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule.

„Iako je prosječna godišnja stopa inflacije prema DZS u 2023. iznosila 8,0 posto, A1 Hrvatska će od 1. lipnja uvećati iznos mjesečnih naknada za 6,9 posto. Povećanje se odnosi na iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija. Korisnici nastavljaju koristiti popuste na koje imaju pravo sukladno ugovorenim uvjetima. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula. Prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u srpnju“, tvrde u A1 Hrvatska.

Pritom iz A1 napominju da primjena indeksne klauzule dio je Općih uvjeta poslovanja, cjenika i uvjeta korištenja. Uobičajena je, ne samo u telekomunikacijskoj industriji, nego i osiguravajućoj, građevinskoj, prilikom zakupa prostora i drugdje, ističu iz A1 Hrvatska i zaključuju da se u telekomunikacijskoj industriji primjenjuje se u mnogim EU zemljama poput Austrije, Belgije, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Portugala te u Velikoj Britaniji i drugima.

Na upit ICTbusiness.info iz HT-a ističu da će od 1. srpnja uskladiti cijene mjesečnih naknada fiksnih i mobilnih usluga sa godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu.

Pojašnjavaju iz HT-a da prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa inflacije za 2023. godinu iznosila je 8,0 posto, dok će HT djelomično uskladiti cijene sa stopom inflacije povećavajući cijene za 6,5 posto.

“Usklađenje s inflacijom je nužni odgovor na negativne inflatorne učinke i kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura”, pojašnjavaju iz HT-a.

Uvećanje cijena od 6,5 posto primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim Cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje – navedeno usklađivanje cijena neće se primjenjivati i te cijene ostaju neizmijenjene, pojašnjavaju iz HT-a.

Dodajmo tome kako je HT je početkom 2023. godine u Opće uvjete poslovanja uveo indeksnu klauzulu koja je standard u telekomunikacijskoj, ali i u drugim industrijama te se primjenjuju od strane telekoma u velikom broju europskih država. Indeksna klauzula omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje u odnosu na stopu inflacije u prethodnoj godini. Prvi račun s usklađenim cijenama korisnici će dobiti u kolovozu, a za mjesec srpanj, zaključuju iz HT-a.

Uz to treba dodati kako je HT-ov postotak povećanja niži je nego od ostalih operatera- A1 je povećao za 8,5 posto u srpnju 2023. i za 6,9 posto u  lipnju 2024., Telemach je u kolovozu 2023. povećao cijene za 8,3 posto, a HT u listopadu 2023. za 5 posto.

 

 

Prošlogodišnja indeksacija (2023. podizanje cijena):

HAKOM dao stručno mišljenje o usklađenju cijena javnih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom inflacije

Telekomi proučavaju mišljenje HAKOM-a

Primjenu indeksacije prvi iskoristio A1 Hrvatska, dok Hrvatski Telekom i Telemach poručuju da prate situaciju

Telemach diže cijene telekom usluga 8,3 posto

I HT povećava cijene svojih usluga uz indeksaciju, ali manje od drugih telekoma