Telekom tržište

Primjenu indeksacije prvi iskoristio A1 Hrvatska, dok Hrvatski Telekom i Telemach poručuju da prate situaciju

Primjenu indeksacije prvi iskoristio A1 Hrvatska, dok Hrvatski Telekom i Telemach poručuju da prate situaciju
Fotolia / Ilustracija

Domaći telekom regulator HAKOM izdao je krajem studenog prošle godine stručno mišljenje o tome kako domaći telekom operatori mogu usklađivati cijene u segmentu javnih komunikacijskih usluga s godišnjom stopom inflacije, jer kako je tada ekskluzivno saznaoICTbusiness.info takav je upit preko Hrvatske udruge poslodavaca poslan prema regulatoru.

Sada je prvi krenuo s usklađivanjem A1 Hrvatska, a tek ostaje da se vidi hoće li ga druga dva telekoma u konačnici i slijediti.

Na upit ICTbusiness.info iz A1 Hrvatska ističu da zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije, od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenikom kompanije, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini.

„Prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini prema Državnom zavodu za statistiku iznosila je 10,8 posto, a A1 Hrvatska primijenit će usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto. I nakon ovog usklađivanja ponuda A1 ostaje najkonkurentnija na tržištu. Indeksna klauzula ne primjenjuje  se na ostale stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljaju ostvarivati sukladno ugovorenim uvjetima“, ističu iz A1 Hrvatska.

Pojašnjavaju dalje da će prvi račun s usklađenim iznosom korisnici će primiti u kolovozu. Zbog primjene indeksne klauzule nije moguće raskinuti ugovor bez naknade, jer je to bilo omogućeno početkom godine prilikom izmjene Općih uvjeta poslovanja.

„U telekomunikacijskoj industriji u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji postoje mnogobrojni primjeri operatora koji dulji niz godina primjenjuju indeksnu klauzulu. Uobičajena je u ugovornim odnosima u industrijama poput osiguravajuće i građevinske, kod zakupa poslovnih prostora kao i u brojnim drugim odnosima te je u uvjetima visoke inflacije unatrag godinu dana postala sve prisutnija i na domaćem tržištu“, zaključuju iz A1 Hrvatska.

Pitali smo i druga dva telekoma kakvi su njihovi planovi.

“Odluka o mogućem usklađenju cijena još nije donesena. U slučaju donošenja takve odluke o tome ćemo pravovremeno, najmanje 30 dana prije eventualne primjene, obavijestiti korisnike“, objašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog telekoma na upit ICTbusiness.info.

Slično poručuju i iz Telemach Hrvatska. „Pomno pratimo sva kretanja na tržištu i analiziramo situaciju. Unatoč inflatornim uvjetima nastojimo našim korisnicima pružati visokokvalitetne usluge uz optimalnu vrijednost za novac. Sve odluke o potencijalnoj promjeni cijena bazirat ćemo na cjelokupnoj analizi i procjeni kretanja tržišta“, ističu na upit ICTbusiness.info iz trećeg po veličini domaćeg telekom operatora.

Kako sami ističu svoje korisnike redovito i proaktivno obavještavamo o svim okolnostima koje mogu utjecati na korištenje usluga Telemacha te u slučaju eventualnih promjena cijena pravovremeno ćemo o tome informirati naše korisnike.

„Ističemo kako je cilj Telemach Hrvatske nastaviti pružati visokokvalitetne usluge uz konkurentne cijene. A sve odluke vezane uz cijene usluga bit će donesene s ciljem da zadovoljimo potrebe naših korisnika i osiguramo njihovo dugoročno zadovoljstvo“, zaključuju iz Telemacha.