DEREGULACIJA TELEKOM TRŽIŠTA

HT očekivano podržava deregulaciju

HT očekivano podržava deregulaciju
Dražen Tomić / Tomich Productions

Deregulacija mreža velikih brzina u konkurentnim područjima omogućit će ravnopravnu tržišnu utakmicu za sve sudionike na tržištu, ističu na izravan upit ICTbusiness.info vezano uz deregulaciju domaćeg telekom tržišta koju je danas potvrdilo Vijeće HAKOM-a domaćeg telekom regulatora.

„Regulacija cijena je do sada bila prisutna unatoč tome što u mnogim područjima RH postoje alternativne mreže i snažna konkurencija koja nije regulirana te gdje je tržišni udio HT-a i manji od konkurenata“, tvrde u HT-u.

Postojeća regulatorna situacija rezultirala je nedovoljnom iskorištenosti izgrađenih optičkih mreža čime se dovode u pitanje daljnja ulaganja, pojašnjavaju iz najjačeg domaćeg telekom operatora i dodaju da s ovom promjenom u regulaciji situacija će barem djelomično biti bolja i dat će poticaj za nastavak investicija.

„Deregulacija je apsolutno ispravan pristup i po našem mišljenju takva odluka je davno trebala biti donesena te je njen opseg trebao biti znatno veći. Mišljenja smo da bi u interesu digitalizacije Hrvatske trebalo deregulirati cijelo tržište brzog interneta, jer ne samo da 60% tržišta brzog interneta ostaje regulirano, već je i tržište bakrene mreža i dalje 100% regulirano. Očekujemo i nadamo se da će uskoro, u skladu sa praksom u EU, cijela Hrvatska biti deregulirano područje, a ne kako je sada odlučeno, samo 72 od više od 500 administrativnih jedinica“, zaključuju iz HT-a.