DT, Ericsson i Qualcomm demonstriraju mmWave za QoS upravljanu povezanost

DT, Ericsson i Qualcomm demonstriraju mmWave za QoS upravljanu povezanost
DepositPhotos

5G veze milimetarskih valova (mmWave) mogu ponuditi ekstreman kapacitet, ultra visoku propusnost i nisku latenciju, tako da ovaj potencijal izvedbe čini 5G mmWave optimalnim rješenjem za slučajeve upotrebe s velikim zahtjevima za propusnost.

Za određene aplikacije s kritičnim zahtjevima visoke propusnosti, bitno je jamčiti stabilnu propusnost čak i pod velikim opterećenjem mreže. Potrebno je određivanje prioriteta resursa. Rješavajući ovu potrebu, Deutsche Telekom, Ericsson i Qualcomm implementirali su mehanizam prioritetnog zakazivanja u 5G Samostalnoj (SA) NR-DC (dvostrukoj povezivosti) mreži koristeći i mmWave i srednje frekvencije kako bi osigurali QoS, posebno za uplink gdje je kapacitet obično mnogo niže nego za silaznu vezu.

Ova demonstracija povezivosti kojom upravlja QoS, provedena u terenskom ispitivanju postavljenom u Telekom Campusu u Bonnu, potvrdila je da se mehanizam prioritetnog raspoređivanja može implementirati kako bi se osigurala raspodjela radijskih resursa po mrežnom dijelu ili po uređaju. Demonstrirana izvedba mmWavea otvara vrata tehnologiji koja omogućuje različite aplikacije s velikim zahtjevima za uplink. Osobito se očekuje da igra ulogu u omogućavanju prijenosa podataka prikupljenih za analitiku u industrijskim kampusima, prijenosu višestrukih videostreamova i impresivnih korisničkih iskustava na stadionima na mjestima za zabavu, ili nadogradnji i preuzimanju softvera i podataka na vozila u automobilskoj industriji testira staze, e-punionice ili druga okruženja mobilnosti. U svakom scenariju, ova mmWave 5G SA dvostruka povezivost s QoS-upravljanom povezivošću može se implementirati kako bi se osiguralo da su svakom uređaju ili korisniku zajamčeni potrebni resursi za ispunjavanje njihove misije.

“Kako sve više poduzeća usvaja 5G povezivost kako bi ubrzala svoju digitalizaciju, očekujemo pojavu više kritičnih i industrijskih aplikacija s velikom potražnjom za uplinkom. Naši testovi pokazuju da mmWave tehnologije mogu pružiti optimalne performanse za takve slučajeve upotrebe. Deutsche Telekom će nastaviti poticati inovacije u mmWaveu s partnerima kako bi ubrzao dostupnost uređaja i rješenja za stvarne slučajeve naših korisnika,“ rekao je Kaniz Mahdi, viši potpredsjednik tehnološke arhitekture i inovacija u Deutsche Telekomu.

Unutarnji i vanjski testni uređaj implementiran je kao probna mreža koja se sastoji od potpuno razvijene 5G Ericsson Core, četiri Ericssonova 3,7 GHz srednjepojasna radija i četiri 5G SA 26 GHz mmWave radija. 5G SA mreža bila je povezana s 5G mobilnom platformom za testiranje (MTP) koju pokreće Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform s integriranim Snapdragon X65 5G Modem-RF sustavom. Tijekom ispitivanja, partneri su istraživali mogućnosti i ograničenja mmWave vezana uz različite uvjete širenja radija. Partneri su postigli impresivne rezultate u različitim scenarijima: vršna brzina od 5 Gbps za downlink i 700 Mbps u uplinku gdje se QoS-om može upravljati i za downlink i za uplink.

U Njemačkoj, frekvencijski spektar od 26 GHz zainteresiranim stranama dodjeljuje Savezna mrežna agencija. Njegova je uporaba trenutno ograničena na lokalne aplikacije. Stoga je ovaj spektar prikladan za korištenje u 5G mrežama kampusa za aplikacije koje zahtijevaju posebno visoke brzine prijenosa podataka. Krećući se naprijed, tri su partnera najavila da će nastaviti raditi s partnerima iz ekosustava kako bi potaknuli evoluciju mmWave NR-DC tehnologije.