AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN je 26. studenoga prošle godine zaprimio podnesak od poduzetnika A1 Hrvatska, vezan uz koncentraciju koja uključuje HT-ovo preuzimanje tvrtke kćeri Hrvatske pošte HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Taj podnesak AZTN  smatra inicijativom za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o toj inicijativi će odlučiti meritorno u propisanom zakonskom roku od dana zaprimanja inicijative (članak 38. stavak 5. ZZTN-a) odnosno najkasnije u roku od 6 mjeseci.

AZTN posebno naglašava kako još nije pokrenuo postupak ocjene predmetne koncentracije, već trenutno samo razmatra inicijativu A1 i o toj inicijativi može odlučiti na dva načina i to prvi da može pokrenuti postupak samo ako su ispunjeni uvjeti iz članka 17. ZZTN-a,  ili ako utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti iz članka 17. ZZTN-a, inicijativa podnositelja će se odbaciti. O odluci AZTN-a o predmetnoj inicijativi, AZTN će promptno obavijestiti javnost nakon njenog donošenja i objaviti ju na svojim mrežnim stranicama.

AZTN u pravilu pokreće postupak ocjene koncentracija na temelju prijave sudionika koncentracija.

Samo iznimno, u tri slučaja propisanim člankom 38. stavkom 2. ZZTN-a, AZTN može pokrenuti postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti http://www.aztn.hr/uploads/documents/tn/zakonodavni_okvir/ZZTN_procisceni-tekst.pdf.

Sukladno članku 17. ZZTN-a, sudionici koncentracije obvezni su AZTN-u prijaviti svaku namjeru provedbe koncentracije, samo ako su kumulativno ispunjeni uvjeti koji se odnose na njihove ukupno ostvarene godišnje prihode kako na svjetskom, tako i na hrvatskom tržištu.

Navedeni članak ZZTN-a uređuje sljedeće ukupan godišnji konsolidirani prihod svih poduzetnika sudionika koncentracije ostvaren prodajom robe i/ili usluga (dalje: ukupan prihod) na svjetskom tržištu, treba iznositi najmanje jednu milijardu kuna sukladno financijskim izvješćima za financijsku godinu koja je prethodila koncentraciji, ako najmanje jedan sudionik koncentracije ima sjedište i/ili podružnicu u Republici Hrvatskoj i ukupan prihod svakog od najmanje dva sudionika koncentracije, u Republici Hrvatskoj, sukladno financijskim izvještajima treba iznositi najmanje 100.000.000 kuna, u financijskoj godini koja je prethodila koncentraciji.

Ako su navedeni uvjeti ispunjeni na oba tržišta na svjetskom i hrvatskom) tada su sudionici koncentracije obvezni podnijeti prijavu namjere koncentracije na ocjenu AZTN-u, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info u agenciji.

U konkretnom slučaju, sudionici predmetne koncentracije nisu prijavili namjeru njene provedbe na ocjenu AZTN-u, već su prema saznanjima AZTN-a, predmetnu transakciju prijavili sektorskom regulatoru HAKOM-u, koji o njoj odlučuje u okviru svojih ovlasti primjenom propisa o elektroničkim komunikacijama.

AZTN kao opći regulator, surađuje s HAKOM-om kao sektorskim regulatorom, tako će i u ovom slučaju predmetne koncentracije, na zahtjev HAKOM-a, surađivati davanjem svog mišljenja.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.