AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN: Nismo još pokrenuli postupak ocjene koncentracije HT i HP Produkcija oko EVO TV-a na inicijativu A1 Hrvatska

AZTN je 26. studenoga prošle godine zaprimio podnesak od poduzetnika A1 Hrvatska, vezan uz koncentraciju koja uključuje HT-ovo preuzimanje tvrtke kćeri Hrvatske pošte HP Produkcija koja upravlja EVO TV-om. Taj podnesak AZTN  smatra inicijativom za pokretanje postupka po službenoj dužnosti i o toj inicijativi će odlučiti meritorno u propisanom zakonskom roku od dana zaprimanja inicijative (članak 38. stavak 5. ZZTN-a) odnosno najkasnije u roku od 6 mjeseci.

AZTN posebno naglašava kako još nije pokrenuo postupak ocjene predmetne koncentracije, već trenutno samo razmatra inicijativu A1 i o toj inicijativi može odlučiti na dva načina i to prvi da može pokrenuti postupak samo ako su ispunjeni uvjeti iz članka 17. ZZTN-a,  ili ako utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti iz članka 17. ZZTN-a, inicijativa podnositelja će se odbaciti. O odluci AZTN-a o predmetnoj inicijativi, AZTN će promptno obavijestiti javnost nakon njenog donošenja i objaviti ju na svojim mrežnim stranicama.

AZTN u pravilu pokreće postupak ocjene koncentracija na temelju prijave sudionika koncentracija.

Samo iznimno, u tri slučaja propisanim člankom 38. stavkom 2. ZZTN-a, AZTN može pokrenuti postupak ocjene koncentracije po službenoj dužnosti http://www.aztn.hr/uploads/documents/tn/zakonodavni_okvir/ZZTN_procisceni-tekst.pdf.

Sukladno članku 17. ZZTN-a, sudionici koncentracije obvezni su AZTN-u prijaviti svaku namjeru provedbe koncentracije, samo ako su kumulativno ispunjeni uvjeti koji se odnose na njihove ukupno ostvarene godišnje prihode kako na svjetskom, tako i na hrvatskom tržištu.

Navedeni članak ZZTN-a uređuje sljedeće ukupan godišnji konsolidirani prihod svih poduzetnika sudionika koncentracije ostvaren prodajom robe i/ili usluga (dalje: ukupan prihod) na svjetskom tržištu, treba iznositi najmanje jednu milijardu kuna sukladno financijskim izvješćima za financijsku godinu koja je prethodila koncentraciji, ako najmanje jedan sudionik koncentracije ima sjedište i/ili podružnicu u Republici Hrvatskoj i ukupan prihod svakog od najmanje dva sudionika koncentracije, u Republici Hrvatskoj, sukladno financijskim izvještajima treba iznositi najmanje 100.000.000 kuna, u financijskoj godini koja je prethodila koncentraciji.

Ako su navedeni uvjeti ispunjeni na oba tržišta na svjetskom i hrvatskom) tada su sudionici koncentracije obvezni podnijeti prijavu namjere koncentracije na ocjenu AZTN-u, pojašnjavaju na upit ICTbusiness.info u agenciji.

U konkretnom slučaju, sudionici predmetne koncentracije nisu prijavili namjeru njene provedbe na ocjenu AZTN-u, već su prema saznanjima AZTN-a, predmetnu transakciju prijavili sektorskom regulatoru HAKOM-u, koji o njoj odlučuje u okviru svojih ovlasti primjenom propisa o elektroničkim komunikacijama.

AZTN kao opći regulator, surađuje s HAKOM-om kao sektorskim regulatorom, tako će i u ovom slučaju predmetne koncentracije, na zahtjev HAKOM-a, surađivati davanjem svog mišljenja.

Još iz kategorije

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

Velika Britanija i Njemačka će vjerojatno dopustiti Huaweiju sudjelovanje u izgradnji 5G mreža

21.02.2019. komentiraj

Velika Britanija nije jedina skeptična oko američkih strahova vezanih za Huawei i navodnu špijunažu koja se veže uz njega jer i Njemačka će vrlo vjerojatno dopustiti toj kineskoj kompaniji rad na mobilnim mrežama pete generacije (5G) unutar svojih granica. Naime, Britanci unatoč američkoj pomoći prilikom istrage nisu pronašli ništa sporno kod Huaweija i razloga za zabranu poslovanja nemaju. Kao ni Nijemci.

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

Rat ukidanjem naknada za korisnike mobilnih telekom usluga na bonove

20.02.2019. komentiraj

Domaći telekom operateri ratuju tarifama i bore se za korisnike i ukidanjem naknada za pristup mreži i za korisnike bonova. I to je zaista pravi i bespoštedan rat. Prvi je to učinio Tele2, onda HT pa A1 Hrvatska.

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

Intel i Ericsson dogovorili suradnju na razvoju 5G platforme

19.02.2019. komentiraj

Intel i Ericsson sklopili su višegodišnje partnerstvo kako bi razvili softverske i hardverske upravljačke platforme za mobilne mreže pete generacije (5G), NFV (network function virtualisation) i distribuirani cloud. Pritom će kombinirati Ericssonov SDI (software-defined infrastructure) upravljački softver i Intelov Rack Scale Design.