A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

A1 Hrvatska i Ericsson ostvarili prijenos podataka na udaljenosti od 27 kilometara

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Drugi po veličini domaći telekom operator A1 Hrvatska postigao je rekordni prijenos podataka na udaljenost od 27 kilometara koristeći Ericssonove tehnologije MIMO i MINI-LINK. Prijenos podataka na udaljenosti do 26,8 kilometara odrađen je na komercijalnoj mreži A1 Hrvatska na lokacijama u blizini grada Splita pomoću opreme MINI-LINK s 2X2 MIMO funkcionalnošću.

A1 Hrvatska istraživao je upotrebu MIMO-a u svojoj prometnoj mreži, a sada je s ovom prvom primjenom u Hrvatskoj mogao udvostručiti brzine prijenosa na području pokrivenosti. Povezivanje radio lokacija putem mikrovalne veze, posebno u područjima gdje je ili preskupo ili preteško graditi optičku mrežu, također pruža dodatnu prednost bržem postavljanju mreže.

„MIMO tehnologija postaje sve važnija u mikrovalnim mrežama jer pružatelji usluga ubrzavaju svoje uvođenja 5G. Njegova je uporaba od velike važnosti u transportnim sustavima gdje omogućava učinkovitiju upotrebu spektra s povećanim kapacitetom. Ericsson će i dalje podržavati A1 Hrvatska u ovom tehnički zahtjevnom izazovu korištenjem MIMO tehnologije u mikrovalnim odašiljačima na velikim udaljenostima“, rekao je Hans Mähler, voditelj mikrovalnih sustava u Ericssonu.

„Primjena najnovijih radio tehnologija omogućit će učinkovitije korištenje raspoloživog spektra i značajno povećati mrežni kapacitet. To će u konačnici našim korisnicima značiti da smo, zahvaljujući razvoju naše prijenosne mreže, sposobni pružiti veće brzine pristupa, čak i u područjima gdje je dostupnost kvalitetne fiksne širokopojasne mreže ograničena, poput otoka i ruralnih područja. Provedba ovog dugotrajnog uvođenja mikrovalnih MIMO-a u Hrvatsku pokazuje da imamo održivo rješenje spremno podržati brzo uvođenje 5G tehnologije u cijelu zemlju“, dodao je Tomislav Makar, glavni tehnički direktor A1 Hrvatska.

Još iz kategorije

Belgijski telekomi izabrali su Nokiju i Ericsson za izgradnju 5G mreža

Belgijski telekomi izabrali su Nokiju i Ericsson za izgradnju 5G mreža

22.10.2020. komentiraj

Telekomi Orange i Proximus izabrali su Nokiju i Ericsson kao poslužitelje mrežne opreme pri implementaciji 5G tehnologije u Belgiji, što znali da su okrenuli leđa Huaweiju. Za kinesku kompaniju novi je to udarac i znak da u velikoj većini Europe nije dobrodošla.

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

Latinska Amerika bi dolaskom 5G mreža do 2035. mogla ostvariti 3,3 bilijuna dolara vrijednosti

21.10.2020. komentiraj

Omdia i Nokia u izvještaju “Zašto 5G u Latinskoj Americi” navode da će mobilne mreže pete generacije u tu regiju stići “prije nego kasnije”. Određeno kašnjenje u odnosu na Sjevernu Ameriku, Aziju, Europu i Australiju jest zbog lošije ekonomske situacije, ali s poboljšanjem digitalne transformacije će se sve promijeniti na bolje.

Zbog sve više lažnih vijesti o 5G tehnologiji skupina od 15 članica EU zatražila donošenje zajedničke strategije

Zbog sve više lažnih vijesti o 5G tehnologiji skupina od 15 članica EU zatražila donošenje zajedničke strategije

21.10.2020. komentiraj

Skupina od 15 europskih zemalja, članica Europske unije, potaknula je inicijativu o donošenju strategije za suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti o 5G tehnologiji. U zajedničkom pismu upućenom izvršnoj potpredsjednici Europske komisije za digitalna pitanja te tržišno natjecanje Margrethe Vestager, europskom povjereniku za unutarnje tržište Thierryju Bretonu i povjerenici za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Veri Jourovoj, a čija je potpisnica i Hrvatska, naglašeno je kako je 5G tehnologija osnovni element digitalne transformacije i jedan od temelja oporavka gospodarstva nakon pandemije.