SPECIFIČNA VREMENA

Otkazi u tech sektoru nisu zaustavili potražnju za talentima

Otkazi u tech sektoru nisu zaustavili potražnju za talentima

Baš kad su neki počeli misliti da je gospodarstvo na izdisaju i da će se problemi na tržištu rada uskoro smiriti, američki Zavod za statistiku rada dao je izvješće o radnim mjestima u svibnju, pokazujući 339.000 novozaposlenih, što je povećanje iznad 30 posto u odnosu na 253.000 iz travnja. Ukratko, rat za talente se nastavlja i talent pobjeđuje.

Radnici i oni koji traže posao i dalje imaju prednost u današnjem američkom gospodarstvu, koje još uvijek ima mnogo manje ljudi koji traže posao (5,5 milijuna) od broja otvorenih radnih mjesta (10,1 milijuna).

To ostaje istina unatoč naletu otpuštanja koje su vodeće tehnološke kompanije nedavno najavile ili provele, većem broju zahtjeva za bankrot nekoć popularnih nacionalnih trgovaca i očitim problemima u bankarskoj industriji.

Ako ste zbunjeni svim proturječnim signalima, to je razumljivo. I niste sami. Čini se da gospodarstvo usporava, ali i dalje raste. Mnoge kompanije smanjuju broj zaposlenih, u nekim slučajevima dajući ružičaste liste tisućama zaposlenika, ali mnoge druge još uvijek se bore popuniti otvorena radna mjesta.

Velika većina onih koje su otpustile poznate tehnološke kompanije nisu vezani uz tech. Konkretnije, manje od četvrtine ih je na tim pozicijama. Većina su regruteri, trgovci, srednji menadžeri i pomoćno osoblje. S druge strane, tech kadar koji ostane bez posla, brzo pronađe novi jer je potražnja i dalje velika. Također, više od 90 posto njih ostaje u tehnološkoj industriji na ovaj ili onaj način.

U konačnici, otkazi nisu puno promijenili stvari. Još uvijek treba stvoriti radno mjesto gdje će talentirani zaposlenici željeti raditi. Tko to učini, neće imati problema, tko ne učini, hoće.

Samo, pitanje je vrijedi li sve ovo i za druge zemlje koje se suočavaju sa sličnim problemima davanja otkaza i traženja talenata.