KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

Foto: Fotolia

Kada predsjednik Uprave jedne od najjačih domaćih kompanija u svojem komentaru poslovnih rezultata za ovu godinu ističe gospodarske teškoće, ponovni pad BDP-a jasno je da rezultati ne mogu biti sjajni i da neće biti niti u 2013. i da je cjelokupno gospodarstvo u krizi. Takav stav prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića razumljiv je jer s jedne strane pritisak je krize, s druge strane dioničara, pa korisnika koji traže nove i jeftinije usluge, ali i domaćeg regulatora. Da znali smo to, očekivano nažalost i tek se možda nazire svjetlo na kraju tunela za cjelokupno gospodarstvo.

Kada je HT potonuo za 7,6 posto u prihodima, 8 posto s dobiti (EBITDA), te s neto dobiti 6,4 posto netko bi možda rekao da su rezultati loši, no zapravo su „samo“ solidni. I procjene analitičara i onih koji su dobro upućeni u stanje na domaćem telekom tržištu ovi su rezultati očekivani. Jer stanje nije nimalo dobro, pritisak konkurencije i dalje međusobno raste, tarife se prilagođavaju sve manjoj korisničkoj potrošnji, one postaju i dalje vrlo komplicirane s različitim dodacima besplatnim minutama, SMS porukama, uključenim megabajtima podatkovnog prometa.

Tržišno stanje odražava HT, ali i problemi Optima Telekoma koji je „pao“ u predstečajnu nagodbu zbog nemogućnosti otplate kamata po obveznicama. Kada se tome pridoda i prijepor HT-a i H1 Telekoma, još jedne blokade na domaćem telekom tržištu, jasno je da se tržište mora trgnuti i pokušati okrenuti trendove. A i država je najavila da će graditi svoj telekom, onaj infrastrukturni, zasad na ne baš jasnim osnovama i tržišnim nakanama.

Sve to će snažno utjecati i na ovogodišnje rezultate, stanje na tržištu, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti što će nam ova godina donijeti. Dok se čekaju rezultati Vipneta, potkraj veljače, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se karte posložiti u 2013.

Vratimo se ipak HT-u, za kompaniju i dioničare je najvažnije da dividenda ide, ipak manja nego prije, ali i da su marže ostale stabilne usprkos padu prihoda i dobiti. Ulaganja su nastavljena usprkos krizi, a raspetljavanje priče oko optičke infrastrukture do krajnjeg korisnika (FTTH) moglo bi cijelom tržištu dati dodatni poticaj. Kako će tu reagirati regulator Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije ostaje da se tek vidi, ali dosad nisu učini baš mnogo i tu je bilo „povuci – potegni“.

I dok govorne usluge niti u fiksnom niti mobilnom segmentu nisu „in“, HT ipak raste u segmentu podatkovnih usluga u mobilnoj telefoniji, ADSL-u i IPTV u fiksnim uslugama. To dokazuje da korisnici traže brze načine prijenosa podataka i da dolazak LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije donosi sasvim novi pristup korisničkim zahtjevima za brzinama po onoj olimpijskoj „brže više jače“.

Još iz kategorije

Odlični rezultati Lenova

Odlični rezultati Lenova

22.02.2019. komentiraj

Lenovo je ostvario najveći prihod na razini grupe u posljednje četiri godine s iznosom od 14 milijardi američkih dolara na razini četvrtog kvartala 2018. godine što je porast od 8,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine i to 12,8% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine kada se isključe učinci tečaja.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

Umjetna inteligencija će doprinijeti 16 bilijuna dolara globalnom BDP-u do 2030.

22.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija imat će izniman utjecaj na svjetsko gospodarstvo jer prognoze su da bi do 2030. godine njena vrijednost mogla iznositi 16 bilijuna američkih dolara, što je točno 16 puta više nego u ovoj godini. Tvrdi tako u svom izvješću lider najveće ruska banke Sberbank, Herman Gref. No, ponajviše se oslanjao na nedavne brojke McKinseya, uz ipak optimističniju prognozu.

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

VIDEO: Gordana Kovačević za ICTbusiness TV o poslovnim rezultatima

21.02.2019. komentiraj

Kakvi su rezultati Ericsson Nikole Tesle pitali smo predsjednicu Uprave Gordanu Kovačević koja ističe kako je protekla godina bila je u poslovnom i tehnološkom smislu dinamična, puna izazova, ali i važnih postignuća.