KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

Foto: Fotolia

Kada predsjednik Uprave jedne od najjačih domaćih kompanija u svojem komentaru poslovnih rezultata za ovu godinu ističe gospodarske teškoće, ponovni pad BDP-a jasno je da rezultati ne mogu biti sjajni i da neće biti niti u 2013. i da je cjelokupno gospodarstvo u krizi. Takav stav prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića razumljiv je jer s jedne strane pritisak je krize, s druge strane dioničara, pa korisnika koji traže nove i jeftinije usluge, ali i domaćeg regulatora. Da znali smo to, očekivano nažalost i tek se možda nazire svjetlo na kraju tunela za cjelokupno gospodarstvo.

Kada je HT potonuo za 7,6 posto u prihodima, 8 posto s dobiti (EBITDA), te s neto dobiti 6,4 posto netko bi možda rekao da su rezultati loši, no zapravo su „samo“ solidni. I procjene analitičara i onih koji su dobro upućeni u stanje na domaćem telekom tržištu ovi su rezultati očekivani. Jer stanje nije nimalo dobro, pritisak konkurencije i dalje međusobno raste, tarife se prilagođavaju sve manjoj korisničkoj potrošnji, one postaju i dalje vrlo komplicirane s različitim dodacima besplatnim minutama, SMS porukama, uključenim megabajtima podatkovnog prometa.

Tržišno stanje odražava HT, ali i problemi Optima Telekoma koji je „pao“ u predstečajnu nagodbu zbog nemogućnosti otplate kamata po obveznicama. Kada se tome pridoda i prijepor HT-a i H1 Telekoma, još jedne blokade na domaćem telekom tržištu, jasno je da se tržište mora trgnuti i pokušati okrenuti trendove. A i država je najavila da će graditi svoj telekom, onaj infrastrukturni, zasad na ne baš jasnim osnovama i tržišnim nakanama.

Sve to će snažno utjecati i na ovogodišnje rezultate, stanje na tržištu, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti što će nam ova godina donijeti. Dok se čekaju rezultati Vipneta, potkraj veljače, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se karte posložiti u 2013.

Vratimo se ipak HT-u, za kompaniju i dioničare je najvažnije da dividenda ide, ipak manja nego prije, ali i da su marže ostale stabilne usprkos padu prihoda i dobiti. Ulaganja su nastavljena usprkos krizi, a raspetljavanje priče oko optičke infrastrukture do krajnjeg korisnika (FTTH) moglo bi cijelom tržištu dati dodatni poticaj. Kako će tu reagirati regulator Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije ostaje da se tek vidi, ali dosad nisu učini baš mnogo i tu je bilo „povuci – potegni“.

I dok govorne usluge niti u fiksnom niti mobilnom segmentu nisu „in“, HT ipak raste u segmentu podatkovnih usluga u mobilnoj telefoniji, ADSL-u i IPTV u fiksnim uslugama. To dokazuje da korisnici traže brze načine prijenosa podataka i da dolazak LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije donosi sasvim novi pristup korisničkim zahtjevima za brzinama po onoj olimpijskoj „brže više jače“.

Još iz kategorije

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

Huawei omogućuje održiv razvoj digitalne ekonomije u Aziji

18.09.2019. komentiraj

Huawei posluje u skladu s načelima otvorenosti, inoviranja, suradnje i dijeljenog uspjeha, i odlučan je u namjeri da svim pojedincima, kućanstvima i organizacijama pruži digitalna rješenja za potpuno povezan i inteligentan svijet, ističu iz ovog kineskog proizvođača mobitela i mrežne opreme.

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

Google će platiti gotovo milijardu eura Francuskoj na ime kazne i utajenog poreza

17.09.2019. komentiraj

Google više nije želio biti predmetom istrage regulatornih tijela u Francuskoj te se nagodio s tamošnjim vlastima, što znači da će platiti gotovo milijardu eura kazni.

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

Odličan nastup na sajmu IFA još jedne domaće tvrtke

16.09.2019. komentiraj

Nakon odličnog nastupa na Gamesocmuu u Kölnu i ovogodišnji nastup na IFA je bio izuzetno dobar te uz veliku većinu glavnih kupaca, kako iz Hrvatske i regije tako i ostalih distributere iz cijele Europe, možemo reći kako smo jako zadovoljni, ističe za ICTbusiness.info Stjepan Šmit CEO Šmit Electronica i dodaje kako su njihov štand na ovogodišnjem IFA su posjetili i mnogobrojni zainteresirani kupci i distributeri iz zemalja gdje još nemaju distribuciju.