KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

Foto: Fotolia

Kada predsjednik Uprave jedne od najjačih domaćih kompanija u svojem komentaru poslovnih rezultata za ovu godinu ističe gospodarske teškoće, ponovni pad BDP-a jasno je da rezultati ne mogu biti sjajni i da neće biti niti u 2013. i da je cjelokupno gospodarstvo u krizi. Takav stav prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića razumljiv je jer s jedne strane pritisak je krize, s druge strane dioničara, pa korisnika koji traže nove i jeftinije usluge, ali i domaćeg regulatora. Da znali smo to, očekivano nažalost i tek se možda nazire svjetlo na kraju tunela za cjelokupno gospodarstvo.

Kada je HT potonuo za 7,6 posto u prihodima, 8 posto s dobiti (EBITDA), te s neto dobiti 6,4 posto netko bi možda rekao da su rezultati loši, no zapravo su „samo“ solidni. I procjene analitičara i onih koji su dobro upućeni u stanje na domaćem telekom tržištu ovi su rezultati očekivani. Jer stanje nije nimalo dobro, pritisak konkurencije i dalje međusobno raste, tarife se prilagođavaju sve manjoj korisničkoj potrošnji, one postaju i dalje vrlo komplicirane s različitim dodacima besplatnim minutama, SMS porukama, uključenim megabajtima podatkovnog prometa.

Tržišno stanje odražava HT, ali i problemi Optima Telekoma koji je „pao“ u predstečajnu nagodbu zbog nemogućnosti otplate kamata po obveznicama. Kada se tome pridoda i prijepor HT-a i H1 Telekoma, još jedne blokade na domaćem telekom tržištu, jasno je da se tržište mora trgnuti i pokušati okrenuti trendove. A i država je najavila da će graditi svoj telekom, onaj infrastrukturni, zasad na ne baš jasnim osnovama i tržišnim nakanama.

Sve to će snažno utjecati i na ovogodišnje rezultate, stanje na tržištu, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti što će nam ova godina donijeti. Dok se čekaju rezultati Vipneta, potkraj veljače, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se karte posložiti u 2013.

Vratimo se ipak HT-u, za kompaniju i dioničare je najvažnije da dividenda ide, ipak manja nego prije, ali i da su marže ostale stabilne usprkos padu prihoda i dobiti. Ulaganja su nastavljena usprkos krizi, a raspetljavanje priče oko optičke infrastrukture do krajnjeg korisnika (FTTH) moglo bi cijelom tržištu dati dodatni poticaj. Kako će tu reagirati regulator Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije ostaje da se tek vidi, ali dosad nisu učini baš mnogo i tu je bilo „povuci – potegni“.

I dok govorne usluge niti u fiksnom niti mobilnom segmentu nisu „in“, HT ipak raste u segmentu podatkovnih usluga u mobilnoj telefoniji, ADSL-u i IPTV u fiksnim uslugama. To dokazuje da korisnici traže brze načine prijenosa podataka i da dolazak LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije donosi sasvim novi pristup korisničkim zahtjevima za brzinama po onoj olimpijskoj „brže više jače“.

Još iz kategorije

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

Huawei dosad prodao preko 15 milijuna 5G mobitela

31.05.2020. komentiraj

Huawei se pohvalio iznimnim rezultatom, vezanima za tržište pametnih telefona i tehnologiju mobilnih mreža pete generacije (5G). Naime, tijekom 2019. i prva tri mjeseca, isporučio je više od 15 milijuna 5G pametnih telefona!

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

Shift dev konferencija odgođena za sredinu rujna, a do tada – shift (na) remote

29.05.2020. komentiraj

Deveto izdanje konferencije Shift Dev koje se trebalo održati u lipnju, odgađa se za 14. i 15. rujna zbog globalne situacije s koronavirusom. Organizatori najveće developerske konferencije u regiji za rujan planiraju standardno sjajan Shift Dev uživo, na impozantnoj pozornici splitskog HNK. Sve kupljene ulaznice za Shift Dev u lipnju vrijede za novi rujanski termin konferencije.

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

Tehnološke inovacije su ključne za održivost

29.05.2020. komentiraj

Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka. Utemeljen na studiji provedenoj na 12.000 korisnika interneta iz cijelog svijeta, izvještaj otkriva trenutačne korisničke stavove o okolišno održivim stilovima života.