KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

KOMENTAR: HT očekivano potonuo pod pritiskom krize i konkurencije, telekom tržište u krizi

Foto: Fotolia

Kada predsjednik Uprave jedne od najjačih domaćih kompanija u svojem komentaru poslovnih rezultata za ovu godinu ističe gospodarske teškoće, ponovni pad BDP-a jasno je da rezultati ne mogu biti sjajni i da neće biti niti u 2013. i da je cjelokupno gospodarstvo u krizi. Takav stav prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića razumljiv je jer s jedne strane pritisak je krize, s druge strane dioničara, pa korisnika koji traže nove i jeftinije usluge, ali i domaćeg regulatora. Da znali smo to, očekivano nažalost i tek se možda nazire svjetlo na kraju tunela za cjelokupno gospodarstvo.

Kada je HT potonuo za 7,6 posto u prihodima, 8 posto s dobiti (EBITDA), te s neto dobiti 6,4 posto netko bi možda rekao da su rezultati loši, no zapravo su „samo“ solidni. I procjene analitičara i onih koji su dobro upućeni u stanje na domaćem telekom tržištu ovi su rezultati očekivani. Jer stanje nije nimalo dobro, pritisak konkurencije i dalje međusobno raste, tarife se prilagođavaju sve manjoj korisničkoj potrošnji, one postaju i dalje vrlo komplicirane s različitim dodacima besplatnim minutama, SMS porukama, uključenim megabajtima podatkovnog prometa.

Tržišno stanje odražava HT, ali i problemi Optima Telekoma koji je „pao“ u predstečajnu nagodbu zbog nemogućnosti otplate kamata po obveznicama. Kada se tome pridoda i prijepor HT-a i H1 Telekoma, još jedne blokade na domaćem telekom tržištu, jasno je da se tržište mora trgnuti i pokušati okrenuti trendove. A i država je najavila da će graditi svoj telekom, onaj infrastrukturni, zasad na ne baš jasnim osnovama i tržišnim nakanama.

Sve to će snažno utjecati i na ovogodišnje rezultate, stanje na tržištu, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti što će nam ova godina donijeti. Dok se čekaju rezultati Vipneta, potkraj veljače, još uvijek se sa sigurnošću ne može tvrditi kako će se karte posložiti u 2013.

Vratimo se ipak HT-u, za kompaniju i dioničare je najvažnije da dividenda ide, ipak manja nego prije, ali i da su marže ostale stabilne usprkos padu prihoda i dobiti. Ulaganja su nastavljena usprkos krizi, a raspetljavanje priče oko optičke infrastrukture do krajnjeg korisnika (FTTH) moglo bi cijelom tržištu dati dodatni poticaj. Kako će tu reagirati regulator Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije ostaje da se tek vidi, ali dosad nisu učini baš mnogo i tu je bilo „povuci – potegni“.

I dok govorne usluge niti u fiksnom niti mobilnom segmentu nisu „in“, HT ipak raste u segmentu podatkovnih usluga u mobilnoj telefoniji, ADSL-u i IPTV u fiksnim uslugama. To dokazuje da korisnici traže brze načine prijenosa podataka i da dolazak LTE-a (Long Term Evolution) odnosno četvrte generacije mobilne telefonije donosi sasvim novi pristup korisničkim zahtjevima za brzinama po onoj olimpijskoj „brže više jače“.

Još iz kategorije

Financial Times uvrstio Schneider Electric u popis najboljih 50 tvrtki u promicanju raznolikosti

Financial Times uvrstio Schneider Electric u popis najboljih 50 tvrtki u promicanju raznolikosti

24.11.2020. komentiraj

Schneider Electric uvršten je u godišnji popis poslovne novine Financial Times – Predvodnici u promicanju raznolikosti 2021. godine (Financial Times Diversity Leaders 2021.). U usporedbi s prošlom godinom, rang je poboljšan: Schneider Electric sad zauzima 27. mjesto u ukupnom poretku i drugo mjesto u svojoj industriji - na popisu na kojem se nalazi 850 tvrtki iz cijele Europe.

Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

Veliki planovi United Grupe u Hrvatskoj s Telemachom, jačanje distribucije sadržaja

23.11.2020. komentiraj

Preimenovanje Tele2 Hrvatska u Telemach Hrvatska, planovi razvoja United Grupe na hrvatskom tržištu idealan su povod za razgovor sa Željkom Batistićem, potpredsjednikom za tehnologiju u United Grupi. Prema njegovim riječima glavni globalni tehnološki trendovi koji će oblikovati budućnost Internet svega (IoE), računalstvo u oblaku i AI te strojno učenje. Njihov daljnji razvoj potaknut će brze i vrlo pouzdane mobilne mreže s niskom latencijom (5G, 6G itd.) kao i ultrabrze FTTx mreže koje će s vremenom dostići potpunu pokrivenost.

Zelene financije: ulaganje novca u borbu protiv klimatskih promjena

Zelene financije: ulaganje novca u borbu protiv klimatskih promjena

21.11.2020. komentiraj

Održivi financijski proizvodi već neko vrijeme snažno rastu. Postoji dobar razlog za to: zeleni financijski proizvodi ne nude samo mogućnosti za atraktivne prinose, one ulagačima također pružaju priliku da doprinesu višem cilju, mijenjajući gospodarstvo i društvo nabolje.  Profesor Otto Randl, akademski direktor programa Professional MBA Finance na poslovnoj školi WU Executive Academy i profesor Endowment Managementa na Institutu za financije, bankarstvo i osiguranje na Vienna University of Economics and Business objašnjava kako to funkcionira te zašto mali i veliki ulagači sve češće ulažu svoj novac u održive financijske proizvode.