HAKOM „zamrznuo“ spor H1 Telekoma i HT-a

HAKOM „zamrznuo“ spor H1 Telekoma i HT-a

Domaći telekomunikacijski regulator HAKOM reagirao je na zahtjev H1 Telekoma i donio odluku po kojem se zabranjuje se, do okončanja postupka, obustava veleprodajnih usluga koje HT pruža operatoru H1 Telekomu.

Kako stoji u rješenju HAKOM-a, H1 Telekom smatra da je HT postupio protivno odredbama standardnih ponuda jer H1 ima na dan 31. prosinca 2012. potraživanja prema HT-u visini od 27.819.539,68 kuna na ime naknade za kašnjenja u realizaciji veleprodajnih usluga.

U H1 Telekomu Ističu da je potraživanje HT-a prema njima, usko vezano uz njihovo potraživanje prema HT-u, jer se odnosi na iste veleprodajne usluge u  čijoj realizaciji su postojala značajna kašnjenja.

H1 Telekom od HAKOM-a traže žurno donošenje privremenog rješenja kojim se HT-u nalaže da odmah obustavi postupak prisilne naplate potraživanja pokrenut iz instrumenata osiguranja plaćanja, te kojim se HT-u zabranjuje obustava pružanja bilo koje veleprodajne usluge koju H1 Telekom koristi, do okončanja spora, što je HAKOM i učinio.

U rješenju HAKOM-a nadalje stoji da je 23. siječnja ove godine H1 je dostavio dopunu svojeg zahtjeva u kojoj pojašnjava da je HT na naplatu poslao iznos od 40,1 milijun kuna, pri čemu je od poslanih računa prethodno plaćeno 2,9 milijuna kuna, dok je 11,7 milijuna kuna unutar roka od 60 dana i za taj iznos se ne može aktivirati instrument osiguranja plaćanja. Uz dopunu zahtjeva H1 je priložio i specifikaciju dugovanja koja HT ima prema njima na temelju neplaćenih penala za kašnjenje, a koja specifikacija je HT-u dostavljena dana 22. siječnja ove godine.

Što se tiče prisilne naplate koju je pokrenuo HT, HAKOM je odlučio da u ovom trenutku ne može odlučiti o osnovanosti prvog dijela zahtjeva za privremenim rješenjem, u kojem se traži privremena obustava postupka prisilne naplate, jer je u odnosu na zaprimljene dokumente i činjenice potrebno najprije zatražiti očitovanje HT-a. Kako je već spomenuto HAKOM je u drugom dijelu odlučio da HT mora nastaviti pružati usluge H1 Telekomu.

Još iz kategorije

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

A1 Hrvatska sasvim solidan u prvom polugodištu 2019. godine

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom operater A1 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 208,6 milijuna eura prihoda i rast od 1,4 posto. Istovremeno je ostvaren i rast dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) od 6,8 posto na 66,6 milijuna eura.