HAKOM „zamrznuo“ spor H1 Telekoma i HT-a

HAKOM „zamrznuo“ spor H1 Telekoma i HT-a

Domaći telekomunikacijski regulator HAKOM reagirao je na zahtjev H1 Telekoma i donio odluku po kojem se zabranjuje se, do okončanja postupka, obustava veleprodajnih usluga koje HT pruža operatoru H1 Telekomu.

Kako stoji u rješenju HAKOM-a, H1 Telekom smatra da je HT postupio protivno odredbama standardnih ponuda jer H1 ima na dan 31. prosinca 2012. potraživanja prema HT-u visini od 27.819.539,68 kuna na ime naknade za kašnjenja u realizaciji veleprodajnih usluga.

U H1 Telekomu Ističu da je potraživanje HT-a prema njima, usko vezano uz njihovo potraživanje prema HT-u, jer se odnosi na iste veleprodajne usluge u  čijoj realizaciji su postojala značajna kašnjenja.

H1 Telekom od HAKOM-a traže žurno donošenje privremenog rješenja kojim se HT-u nalaže da odmah obustavi postupak prisilne naplate potraživanja pokrenut iz instrumenata osiguranja plaćanja, te kojim se HT-u zabranjuje obustava pružanja bilo koje veleprodajne usluge koju H1 Telekom koristi, do okončanja spora, što je HAKOM i učinio.

U rješenju HAKOM-a nadalje stoji da je 23. siječnja ove godine H1 je dostavio dopunu svojeg zahtjeva u kojoj pojašnjava da je HT na naplatu poslao iznos od 40,1 milijun kuna, pri čemu je od poslanih računa prethodno plaćeno 2,9 milijuna kuna, dok je 11,7 milijuna kuna unutar roka od 60 dana i za taj iznos se ne može aktivirati instrument osiguranja plaćanja. Uz dopunu zahtjeva H1 je priložio i specifikaciju dugovanja koja HT ima prema njima na temelju neplaćenih penala za kašnjenje, a koja specifikacija je HT-u dostavljena dana 22. siječnja ove godine.

Što se tiče prisilne naplate koju je pokrenuo HT, HAKOM je odlučio da u ovom trenutku ne može odlučiti o osnovanosti prvog dijela zahtjeva za privremenim rješenjem, u kojem se traži privremena obustava postupka prisilne naplate, jer je u odnosu na zaprimljene dokumente i činjenice potrebno najprije zatražiti očitovanje HT-a. Kako je već spomenuto HAKOM je u drugom dijelu odlučio da HT mora nastaviti pružati usluge H1 Telekomu.

Još iz kategorije

Hrvatski znanstvenici odgovaraju na niz pitanja o novim tehnologijama i utjecaju elektromagnetskih polja

Hrvatski znanstvenici odgovaraju na niz pitanja o novim tehnologijama i utjecaju elektromagnetskih polja

02.06.2020. komentiraj

Istaknuti hrvatski znanstvenici, u čijem je fokusu rada tehnologija i utjecaj elektromagnetskih polja na zdravlje, odgovorili su na niz pitanja koja se često postavljaju u javnosti.

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

Veliki obrat: Velika Britanija planira eliminirati Huawei iz izgradnje 5G mreže

01.06.2020. komentiraj

Britanski premijer Boris Johnson planira reducirati prisutnost Huaweija u toj zemlji, kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G). Konačna je to odluka britanskog političkog lidera i nimalo povoljna za kineskog tehnološkog giganta jer plan je potpuno okrenuti mu leđa.

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

Europska komisija najavila novi datum četvrtog kruga dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative gdje čeka 14,2 milijuna eura

23.05.2020. komentiraj

Posljednji, četvrti poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative bit će otvoren 3. lipnja 2020. u 13 sati i trajati će do 4. lipnja 2020. u 17 sati. Ovaj poziv prethodno je bio planiran za ožujak ove godine, no odgođen je zbog okolnosti nastalih širenjem bolesti COVID-19 u čitavoj Europi, pojašnjavaju iz domaćeg telekom regulatora HAKOM-a.