NEPOPULARAN POTEZ

Apple se pridružio konkurenciji i počeo dijeliti otkaze zaposlenicima

Apple se pridružio konkurenciji i počeo dijeliti otkaze zaposlenicima

Apple je uspio kroz više od godinu dana izbjeći otpuštanja zaposlenika, ali pokleknuo je te se na taj način priključio konkurentskim konkurentskim kompanijama poput Microsofta, Mete i Googlea, koje su unazad nekoliko mjeseci podijelili na desetke tisuća otkaza.

No, donekle pozitivno je što su se u Appleu ipak odlučili na nešto drugačiju strategiju pa je bez posla ostao manji broj ljudi, većinom rukovodeći kadar odgovoran za održavanje fizičkih maloprodajnih lokacija. Time su zasad tisuće zaposlenih nižih pozicija ipak sigurni.

Dakle, svi šefovi koji su dobili otkaz, navodi Bloomberg, su unutar Appleovih "korporacijskih maloprodajnih timova". S njima odlaze i radnici koji su odgovorni za "izgradnju i održavanje" Appleovih maloprodajnih lokacija i drugih fizičkih objekata.

U bilješci zaposlenicima, iz kompanije je rečeno da ovaj potez zapravo služi poboljšanju održavanja trgovine, koliko god to nespretno zvučalo. Uz to, Apple je pogođenim zaposlenicima rekao da se mogu ponovno prijaviti za druge pozicije, ako je to moguće. Oni koji ne uspiju, dobit će četiri mjeseca otkaznog roka kako bi se lakše snašli.

Cilj ovih poteza je smanjiti troškove iz prošle godine, ali do sada se izbjegavalo to riješiti otpuštanjima, bez obzira što su druge kompanije iz industrije odmah povukle takav potez. No, Apple se i dalje ne može uspoređivati s njima. Jer, Amazon je otpustio 27.000, Meta 21.000, Microsoft 10.000, a Google je unazad nekoliko mjeseci otpustio 10.000 zaposlenih.

Općenito, Appleov globalni broj zaposlenih porastao je za desetke tisuća u posljednjih pet godina. Posljednje veće otpuštanje bilo je kad je kompanija otpustila oko 200 ljudi koji su radili na Projektu Titan, kontroverznom projektu autonomnih vozila.

Ipak, Apple je frustrirao zaposlenike na druge načine. Njegovo je vodstvo, prema mnogim izvješćima, agresivno ukinulo rad na daljinu. Izvršni direktor (CEO) Tim Cook opisao je suradnju u uredu kao kamen temeljac Appleove radne kulture, no mnogi su se zaposlenici opirali povratku.

Od tada, Apple prati evidenciju zaposlenika i izdaje eskalirajuća upozorenja zaposlenicima koji ne dolaze u ured propisana tri dana u tjednu. Ipak, u ovim kriznim trenucima taj se problem čini nezanemariv...