Apple i Microsoft su prve tvrtke kojima je vrijednost premašila 1,5 bilijuna dolara

Apple i Microsoft su prve tvrtke kojima je vrijednost premašila 1,5 bilijuna dolara
DepositPhotos

Apple i Microsoft postali su sa srijedom 10. lipnja prve kompanije u povijesti čija je vrijednost premašila 1,5 bilijuna američkih dolara. Dakle, dugogodišnji rivali zajedno su premašili ovu granicu i nekako je to simbolično, s obzirom na povijest koju imaju.

Amazon je također ostvario rekord prelaskom granice od 1,3 bilijuna dolara vrijednosti te bi vrlo brzo mogao dosegnuti vrijednost kakvu imaju Microsoft i Apple. Istovremeno, Alphabet se pomalo muči jer je prešao ponovno bilijun dolara vrijednosti, prvi put nakon veljače ove godine.

Što ne čudi, pandemija koronavirusa pomogla je prvospomenutom trojcu, ali za Alphabet, koji je Googleova matična kompanija, situacija nije baš bila idealna iz razloga što su oglašivači jednostavno prestali trošiti novac koji su inače trošili na oglase. Stale su još neke povezane stvari i to se osjetilo na ukupnim prihodima. Ali, sve nekako sad dolazi na svoje mjesto i Alphabet će ponovno biti moćan kao prije pandemije.

I dok je jasno da su Amazon i Microsoft profitirali tijekom pandemije, zahvaljujući e-trgovini i softverskim rješenjima potrebnima za rad na daljinu, Apple se prometnuo zahvaljujući snazi koju ima. Jer, svi željno iščekuju 5G iPhone u rujnu ove godine, što investitore "tjera" da ulažu novac u kompaniju. Samim time, vrijednost dionica raste.

Kao da to nije bilo dovoljno, korisnici su tijekom drugog kvartala trošili više novca u App Storeu no što troše inače pa se i zbog toga povećala vrijednost kompanije. Dokaz je to koliko Apple može odolijevati krizama, oslanjajući se prvenstveno na svoje glavne proizvode i usluge. Dok drugi moraju na raznim područjima dolaziti do prihoda, prilike, uspjeha...

Ujedno, očekuje se da će kasnije ovog mjeseca predstaviti prijelaz na ARM za Mac računala i zbog toga će dodatno porasti cijena dionica pa ne bi čudilo da vrlo brzo govorimo o tome kako je Apple premašio vrijednost od dva bilijuna dolara.