Što učiniti kada vas šef traži za iskreno mišljenje o njemu?

Što učiniti kada vas šef traži za iskreno mišljenje o njemu?

Foto: DepositPhotos

Moderne kompanije polako uvode ocjenjivanje nadređenih od strane njihovih zaposlenika i pritom traže potpunu iskrenost, ali potrebno je biti iznimno oprezan. Prije ili kasnije svi se nađu u situaciji gdje ih osoba koja im može dati otkaz traži iskreno mišljenje o njima samima, odnosno, poslu koji obavljaju. I što učiniti?

Većina organizacija formalna je u takvim zahtjevima pa budite i vi takvi, pomalo u rukavicama, uz malu zadršku kako ipak ne bi na površinu izbilo svo nezadovoljstvo koje možda jest u vama. No, postoje nadređeni koji doslovno sjednu sa zaposlenikom i odluče porazgovarati oči u oči. To se ne može izbjeći, a teško je i lagati, možda i teže no izreći istinu. Srećom, tako nešto u onim najorganiziranijim kompanijama ipak će biti na volonterskoj bazi pa se svi mogu izvući iz neugodne situacije.

Ako pak nema povlačenja i nadređeni inzistira na iskrenosti, onda morate to obaviti na najbolji mogući način za sebe. Krenite tako da usred razgovora zatražite neku sitnu uslugu, tipa da otiđete ranije s posla ili da se popravi nešto što u radnoj okolini ne radi, bilo da se radi o žarulji ili ormariću. Potom spomenite nešto što vam smeta u ponašanju prema vama, tipa to što vas nadređeni ne zove imenom ili što vam ne govori sve detalje u poslovnom procesu. Ukoliko nadređeni na to reagira pozitivno i odluči pomoći, tad možete bez problema ići dalje jer iskrenost je očito u ovoj priči ono što se traži. Ako je pak reakcija negativna, nemojte ići dalje.

Dakle, računamo li da je iskrenost bila to što se traži, krenite redom. Koncentrirajte se na komunikaciju nadređenog prema svima i ocijenite je iskreno. Također, iznimno je bitno iskreno ocijeniti količinu posla svakog u vašem timu ili odjelu jer često će se netko provlačiti, a netko raditi više bez da nadređeni to vidi ili želi vidjeti. Potom krenite nešto općenitije, a tiče se vijesti koje se pružaju zaposlenima i koliko se to čini ažurno jer često neke od njih stignu prekasno pa prije neugodno nego ugodno iznenade zaposlene...

Još iz kategorije

Četiri zamke rada na daljinu

Četiri zamke rada na daljinu

22.02.2019. komentiraj

Rad na daljinu prije nekoliko godina činio se kao nešto čudno, neizvedivo, što pobuđuje sumnju u uspješno obavljanje posla... ali danas je potpuno uobičajeno i sve veće organizacije se oslanjaju na takvu vrstu posla jer im je praktično, jeftinije i jednostavnije. Ali, nije sve tako savršeno, postoje četiri velike zamke rada na daljinu i zato treba biti oprezan.

Kako razbiti frustrirajuće životne navike

Kako razbiti frustrirajuće životne navike

22.02.2019. komentiraj

Većina odluka koje donosimo dolaze s podsvjesne razine koje nismo potpuno svjesni, što znači da nerijetko budu krive i uvjetovane iskustvima iz prošlosti, koja ne moraju imati nikakve veze sa sadašnjosti i situacijom u kojoj se osoba nalazi.

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

20.02.2019. komentiraj

Pobjednici u poslovanju znatno su se promijenili u posljednjem desetljeću. Kada je počelo aktualno desetljeće, u 2010. godini, u svijetu se 10 najvećih burzovnih poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji nalazilo u pet zemalja, samo su dvije bile iz tehnološkog sektora, a ni jedna nije vrijedila više od 400 milijardi dolara. Danas, svih 10 najboljih su u SAD-u i Kini, većinom su to tehnološke tvrtke, a neke su, barem privremeno, premašile vrijednost jednog trilijuna dolara.