Poduzetnik iz kućnog naslonjača – zamke i opasnosti

Poduzetnik iz kućnog naslonjača – zamke i opasnosti

Foto: Shutterstock

Tko ne sanja o tome da vodi svoj privatan business iz topline doma, po mogućnosti u papučama i pidžami. Polako se dižete iz kreveta, obavite higijenu, pojedete doručak, popijete kavicu, rastegnete se, pročitate najnovije vijesti i krenete oko 08h na posao. Do 12h obavite sve što ste trebali, pojedete ručak i zatim se dalje bacite na posao.

Do 18h radite u šestoj brzini i polagano se prebacujete u „ler“. Vrijeme je da odlazak u teretanu ili na gradski bazen da se opustite, a kada se vratite čeka vas obitelj i lagana večera. Prije spavanja napravite plan za sutra i uz topli kakao utonete u san. Ovo je idealan scenarij kako bi trebao izgledati vremenski raspored kada radite od doma, no često to nije tako. Evo zamki i opasnosti koje vrebaju:

1. Disciplina

Ako nemate disciplinu oko obavljanja svih gore navedenih stvari, onda vam se loše piše. Ne možete spavati do 10h, pogledati reprizu Zvjezdanih staza oko podneva, poslati dva maila i spavati do 15h jer je danas neka „opaka južina“. Morate biti disciplinirani i pridržavati se nekog rasporeda u vašem životu jer bi se mogli suočiti s kaosom i stresnim situacijama u poslu.

2. Financijsko upravljanje

Pazite kako trošite novac poduzeća. To NIJE vaš novac - zapamtite to. Trošite novac poduzeća da podmirite svoje obveze, isplatite plaće, kada pokrećete neki projekt i slično. Sa tim novcem ne idete na skupa putovanja, ne jedete u luksuznim restoranima itd.

3. Upravljanje vremenom

Morate znati upravljati vremenom, tj. imajte tjedni planer u koji ćete zapisivati što sve morate napraviti i u kojem roku. Izdvojite vrijeme za odmor i obitelj jer morate imati ravnotežu.

4. Ustrajnost

Najvažnija stvar u poduzetništvu je ustrajnost – uz sreću, naravno. Dajte sve od sebe, budite ustrajni u onome što radite i nemojte da vas početni neuspjesi pokolebaju.

Još iz kategorije

Četiri zamke rada na daljinu

Četiri zamke rada na daljinu

22.02.2019. komentiraj

Rad na daljinu prije nekoliko godina činio se kao nešto čudno, neizvedivo, što pobuđuje sumnju u uspješno obavljanje posla... ali danas je potpuno uobičajeno i sve veće organizacije se oslanjaju na takvu vrstu posla jer im je praktično, jeftinije i jednostavnije. Ali, nije sve tako savršeno, postoje četiri velike zamke rada na daljinu i zato treba biti oprezan.

Kako razbiti frustrirajuće životne navike

Kako razbiti frustrirajuće životne navike

22.02.2019. komentiraj

Većina odluka koje donosimo dolaze s podsvjesne razine koje nismo potpuno svjesni, što znači da nerijetko budu krive i uvjetovane iskustvima iz prošlosti, koja ne moraju imati nikakve veze sa sadašnjosti i situacijom u kojoj se osoba nalazi.

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

Razvojni trendovi koji će donositi uspjeh

20.02.2019. komentiraj

Pobjednici u poslovanju znatno su se promijenili u posljednjem desetljeću. Kada je počelo aktualno desetljeće, u 2010. godini, u svijetu se 10 najvećih burzovnih poduzeća po tržišnoj kapitalizaciji nalazilo u pet zemalja, samo su dvije bile iz tehnološkog sektora, a ni jedna nije vrijedila više od 400 milijardi dolara. Danas, svih 10 najboljih su u SAD-u i Kini, većinom su to tehnološke tvrtke, a neke su, barem privremeno, premašile vrijednost jednog trilijuna dolara.