Najlakši način za donijeti tešku odluku i unaprijediti svoju karijeru

Najlakši način za donijeti tešku odluku i unaprijediti svoju karijeru

Foto: DepositPhotos

Svake sekunde na Twitteru se pojavi 6000 tweetova, inicira 4400 Skype poziva i postavi 972 fotografije na Instagram, barem tako pokazuje InternetLiveStats.com. Dakle, informacija je uistinu mnogo gdje god se okrenemo, ali mogu li one pomoći u donošenju važnih odluka? Pokazuje se da ne.

Naime, teške i važne odluke ipak se moraju donositi na temelju vlastitokg iskustva ili iskustva nekog tko nam je iznimno blizak. Ne u smislu povezanosti kao osobe, već u smislu onoga čime se bavi i kako je išao prema uspjehu. Stoga, kroz nastavak teksta donosimo nekoliko koraka koji će pokušati pojednostaviti načine kako se donose teške odluke.

1. Istinski izvor moći

Yuval Harari, izraelski filozof i osoba koju cijeni hrvatski predsjednik Zoran Milanović, u svojoj knjizi "Sapiens: Kratka povijest čovječanstva" napisao je da su u prošlosti najmoćnije osobe bile one koje su imale pristup podacima, ali da danas moć imaju oni koji znaju koje podatke ignorirati.

Dakako, ne mogu svi učiniti tako nešto, za to nisu dovoljni samo inteligencija i stručnost, potrebno je iskustvo. Lako je upotrijebiti Google tražilicu za nešto što nam nije jasno, ali najbolje odgovore može se pronaći "iznutra". Okrenite se oko sebe, dobro promotrite sve što čini vaše poslovanje ili što bi moglo biti ključno za odluke koje donosite, a potom barem suzite pretrage, ako ništa drugo. Ili, jako dobro proučite gdje tražiti, možda se u dubinama internetskih iskustava krije baš nešto u čemu ćete se pronaći. Ukratko, izvor istinske moći ne nalazi se samo tako, potrebno je vrijeme, mnogo vremena.

2. U potrazi za vrijednostima

Kad ste svjesni svojih vrijednosti, odluke su mnogo lakše. Primjerice, ako ste svjesni da vam komunikacija s ljudima baš i ne ide, sigurno nećete donijeti odluku koja podrazumijeva prezentaciju pred većim brojem ljudi, ili predstavljanje onoga što nudite pred većim brojem ljudi. Ne, prilagodit ćete odluku svojim vrijednostima, onome u čemu ste najjači. Kao sportaši, ako su svjesni da im brzina nije odlika, naučit će se bolje postavljati, kako bi što je moguće više anulirali činjenicu da im brzina nije vrlina. Upoznajte sebe do kraja, a potom donesite odluku koja bi trebala pomoći da krenete prema naprijed.

3. Nemojte donositi odluke sami

Uvijek je bolje imati nekog uz sebe, tko vas poznaje i može ponuditi svježu, ali i ponešto drugačiju perspektivu. Uvažite tuđe mišljenje i dobro odvagnite sve što ste čuli s onim što mislite. Vjerujte, mnogo je lakše na taj način donijeti razne odluke, posebno one najvažnije.

Još iz kategorije

Rad na daljinu u 3 koraka

Rad na daljinu u 3 koraka

04.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa čini svoje i organizacije su se morale prilagoditi kako god znaju, što podrazumijeva rad od kuće za sve one koji to mogu. U tehnološkom sektoru rijetki ne mogu, barem u teoriji, no u praksi postoje određeni problemi jer organizacije nisu unaprijed postavile temelje za rad na daljinu.

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

01.04.2020. komentiraj

Dosadašnji direktor korporativnih komunikacija Addiko banke dolazi u najjači domaći telekom Hrvatski Telekom na mjesto direktora korporativnih komunikacija. Iz HT-a je otišla dosadašnja direktorica korporativnih komunikacija Nina Išek Međugorac. Igor Vukasović od 1. travnja preuzima funkciju direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma u sklopu koje će biti odgovoran za internu i eksternu komunikaciju vodeće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Veritas Technologies u veljaču je proglašena liderom u Gartnerovom Peer Insights istraživanju među korisnicima na području rješenja za stvaranje sigurnosnih kopija podatkovnih centara i povrat podataka. Gartner definira ovu kategoriju rješenja izradu sigurnosnih kopija i povrat podataka u podatkovnim centrima kao rješenja koja omogućavaju backup u većim i vrlo velikim poslovnim okruženjima. Ovo priznanje zasniva se na povratnim informacijama od krajnjih korisnika, profesionalaca koji imaju iskustva s kupovinom, implementacijom i korištenjem proizvoda ili usluge.