Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Foto: Shutterstock

Lideri IT odjela u manjim, srednjim i većim kompanijama morali bi se koristiti upravo dostupnom tehnologijom, uz dodatak ljudskih vještina, kako bi poboljšali produktivnost te brže i efikasnije postigli zacrtane ciljeve. Kako to ostvariti savjetuje pet svjetskih stručnjaka na IT području, odnosno, rukovodećim pozicija neke od kompanija.

Riječ je o J. P. Gownder iz Forrestera, Mattu Ballantineu koji se bavi savjetovanjem informacijskih direktora (CIO), Philu Lewisu iz Bodena, Daveu Lounsburyju iz The Open Group te digitalnm savjetniku Andrewu Marksu. Svi oni tvrde da je bitno načiniti "pametne urede", a kako do toga, navode u pet koraka.

1. Koncentrirajte se na produktivnost zaposlenih

Mnogo se vremena potrošilo da bi bila stvorena atmosfera rada u kojoj zaposleni rade i dok su u pokretu ili kod kuće, ali manje je vremena potrošeno izvući maksimum u samom uredu. Stoga, napraviti tzv. pametni ured čini se najboljim rješenjem, a podrazumijeva touch zaslone velikih formata kao Microsoft Surface Hub ili Prysm, glasom kontrolirane pametne asistente kao Amazonova Alexa for Business, korištenje virtualne i proširene stvarnosti kao što nude Microsoftov HoloLens ili HTC-ov Vive Pro...

U principu, što više inteligentnih alata se koristi, to je bolje i efikasnost će svakako biti na višim razinama jer će se rad automatizirati i bit će više vremena za istinske probleme.

2. Tražite vrijednost u kreativnim eksperimentima

Do njih se dolazi ako zaposleni nisu sputani, a trenutno jesu jer iako se potiče BYOD (Bring Your Own Device) situacija u kojoj se donose vlastiti uređaji na posao, činjenica jest da unutar samih kompanija postoje firewalli koji sputavaju sve "strano" od interakcije s radnom okolinom, čime BYOD postaje suvišan. Ako bi se to promijenilo, kreativnost i esfikasnost bi porasli jer bi ljudi više eksperimentirali.

3. Proširite trenutne kapacitete kako biste razvili pametnije radno okruženje

Male stvari mogu pomoći, od aplikacija za narudžbu hrane do ulaska u urede uz pomoć pametnih telefona. Bitno je iskoristiti svaki dio ureda na adekvatan način, posebno u smjeru boljeg osjećaja ugode zaposlenih. Ako im je svakodnevica olakšana, bolje će raditi. Stoga, ulažite u pametne urede, isplati se.

4. Uvjerite se da su sustavi i usluge interoperabilni

Internet stvari (IoT) donosi promjene i to će se osjetiti u poslovnom okruženju, gdje će na raspolaganju biti pametna svjetla, zvučnici, hladnjaci, termometri... Sve to mora biti funkcionalno i u skladu sa sustavom, ne smije imati "rupe" preko kojih bi došlo do "upada" u sustav i mora pomagati u poslu, ne komplicirati.

5. Oprezno s podacima kojima nadgledate ponašanje zaposlenih

Nadgledati efikasnost i navike zaposlenih je u redu, ali treba paziti da im se ne narušava privatnost, što često odgovorni u pametnim uredima zaboravljaju. Stoga, oprez!

Još iz kategorije

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

TOP 5 izazova s kojima se suočavaju današnji B2B prodajni timovi

31.12.2018. komentiraj

Ponajveći dio „putovanja“ svakog kupca odvija se bez njihova znanja, iza zatvorenih vrata i između marketinških stručnjaka koji traže najbolje načine za plasman proizvoda i pronalazak istih tih kupaca. Naravno, izazovi su sve veći jer je konkurencija na tržištu sve veća iz dana u dan, što znači da se stručnjaci moraju nadograđivati također iz dana u dan.

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

Četiri stvari koje svako poduzeće mora znati o generaciji Z

29.12.2018. komentiraj

Generacija Y, poznatija kao milenijalci, odrasla je i polako preuzima kontrolu nad raznim industrijama pa se nekako polako primaklo vrijeme za otkrivati generaciju Z. Jer, riječ je o osobama rođenima između 1995. i 2012. godine, a s obzirom da čine 25 posto ukupne populacije Sjedinjenih Američkih Država, veća su skupina no Baby boomersi ili milenijalci.

Koji su trenutno vrući, a koji hladni trendovi u IT edukaciji

Koji su trenutno vrući, a koji hladni trendovi u IT edukaciji

25.12.2018. komentiraj

Svijet informatičkih tehnologija konstantno se mijenja i potrebno je biti u toku kako situacija ne bi postala neprepoznatljiva. Zato, uvijek je bitno znati što je u trendu, a što više nije. Na taj način lakše se postaviti i to se ne odnosi samo na poslodavce već i zaposlenike. Stoga, donosimo sedam trendova i sedam onih koji to više nisu pa ih polako treba odbacivati.