Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Može li pametni ured povećati i produktivnost vaših zaposlenika?

Foto: Shutterstock

Lideri IT odjela u manjim, srednjim i većim kompanijama morali bi se koristiti upravo dostupnom tehnologijom, uz dodatak ljudskih vještina, kako bi poboljšali produktivnost te brže i efikasnije postigli zacrtane ciljeve. Kako to ostvariti savjetuje pet svjetskih stručnjaka na IT području, odnosno, rukovodećim pozicija neke od kompanija.

Riječ je o J. P. Gownder iz Forrestera, Mattu Ballantineu koji se bavi savjetovanjem informacijskih direktora (CIO), Philu Lewisu iz Bodena, Daveu Lounsburyju iz The Open Group te digitalnm savjetniku Andrewu Marksu. Svi oni tvrde da je bitno načiniti "pametne urede", a kako do toga, navode u pet koraka.

1. Koncentrirajte se na produktivnost zaposlenih

Mnogo se vremena potrošilo da bi bila stvorena atmosfera rada u kojoj zaposleni rade i dok su u pokretu ili kod kuće, ali manje je vremena potrošeno izvući maksimum u samom uredu. Stoga, napraviti tzv. pametni ured čini se najboljim rješenjem, a podrazumijeva touch zaslone velikih formata kao Microsoft Surface Hub ili Prysm, glasom kontrolirane pametne asistente kao Amazonova Alexa for Business, korištenje virtualne i proširene stvarnosti kao što nude Microsoftov HoloLens ili HTC-ov Vive Pro...

U principu, što više inteligentnih alata se koristi, to je bolje i efikasnost će svakako biti na višim razinama jer će se rad automatizirati i bit će više vremena za istinske probleme.

2. Tražite vrijednost u kreativnim eksperimentima

Do njih se dolazi ako zaposleni nisu sputani, a trenutno jesu jer iako se potiče BYOD (Bring Your Own Device) situacija u kojoj se donose vlastiti uređaji na posao, činjenica jest da unutar samih kompanija postoje firewalli koji sputavaju sve "strano" od interakcije s radnom okolinom, čime BYOD postaje suvišan. Ako bi se to promijenilo, kreativnost i esfikasnost bi porasli jer bi ljudi više eksperimentirali.

3. Proširite trenutne kapacitete kako biste razvili pametnije radno okruženje

Male stvari mogu pomoći, od aplikacija za narudžbu hrane do ulaska u urede uz pomoć pametnih telefona. Bitno je iskoristiti svaki dio ureda na adekvatan način, posebno u smjeru boljeg osjećaja ugode zaposlenih. Ako im je svakodnevica olakšana, bolje će raditi. Stoga, ulažite u pametne urede, isplati se.

4. Uvjerite se da su sustavi i usluge interoperabilni

Internet stvari (IoT) donosi promjene i to će se osjetiti u poslovnom okruženju, gdje će na raspolaganju biti pametna svjetla, zvučnici, hladnjaci, termometri... Sve to mora biti funkcionalno i u skladu sa sustavom, ne smije imati "rupe" preko kojih bi došlo do "upada" u sustav i mora pomagati u poslu, ne komplicirati.

5. Oprezno s podacima kojima nadgledate ponašanje zaposlenih

Nadgledati efikasnost i navike zaposlenih je u redu, ali treba paziti da im se ne narušava privatnost, što često odgovorni u pametnim uredima zaboravljaju. Stoga, oprez!

Još iz kategorije

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

25.05.2019. komentiraj

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

Algebra poziva tvrtke da prijave ekipe na MBA natjecanje „Leadership Talent Tournament“

21.05.2019. komentiraj

Nakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog natjecanja menadžera u organizaciji Algebrinog MBA programa, Visoko učilište Algebra najavljuje ovogodišnje izdanje u sklopu kojeg sadašnji i budući lideri imaju priliku dokazati svoje potencijale poslovnog upravljanja. Prijave su besplatne dok je vrijednost nagradnog fonda viša od 200.000 kuna, što će finalisti moći iskoristiti za e-Leadership MBA studij, Mini MBA program ili specijalizirane poslovne module koje provode Algebra i Kelley School of Business Sveučilišta u Indiani, SAD. Zainteresirane ekipe trebaju požuriti s prijavom za Leadership Talent Tournament jer je ova prilika otvorena samo do 1. lipnja.

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

10 stvari koje bogati rade da održe i povećaju bogatsvo

20.05.2019. komentiraj

Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam ovdje donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju.