Korisničko iskustvo često puta ignorira i korisnika i iskustvo

Korisničko iskustvo često puta ignorira i korisnika i iskustvo

Foto: DepositPhotos

Korisničko iskustvo (UX) iznimno je važno u današnje vrijeme i stručnjaci naglašavaju da su njegove dvije komponente kompetitivni diferencijatori. Riječ je o poslovnom i potrošačkom iskustvu te zahtijevaju punu pažnju. Ali, u tom smislu je još uvijek previše posla pa korisničko iskustvo samim time ne ispunjava potencijal koji postoji.

Tako nešto zaključak je istraživanja provedenog od strane kompanije UserZoom, a u njemu je sudjelovalo 693 UX profesionalaca. Kao glavni problem naglašava se činjenica da se korisnika isključuje iz procesa donošenja odluka o korisničkom iskustvu, ali i iz odluka koje se tiču samog proizvoda ili usluga.

Konkretnije, 45 posto organizacija navodi da nema vremena za procese u kojima bi se uključilo korisničko iskustvo na način da ono dođe kroz povratne informacije samih korisnika. I to je iznimno nezgodna situacija jer oni koji se posvećuju korisničkom iskustvu na adekvatan način, dobiva pozitivnu povratnu informaciju u 80 posto slučajeva, što je oko 30 posto više od onih koji izostavljaju adekvatne procese.

Uz to, percepcija samog brenda je kod onih kojima je UX na višim razinama pozitivna u 76 posto slučajeva, a kod onih kojima je na nižim ili nepostojećim razinama, pozitivna je u svega 45 posto slučajeva.

Iako će 62 posto ispitanika priznati da je korisničko iskustvo odlično za njihove prihode, samo 13 posto zaposlilo je osobu koja vodi UX odjel. Na taj način si "otimaju" priliku za inovativnosti jer UX segment je podiže za 50 posto, kao što donosi prednosti nad konkurencijom u 63 posto slučajeva.

Stoga, nejasno je zašto se u kompanijama odriču jednog tako bitnog dijela poslovanja kad dugoročno donosi korist. Jednostavan odgovor je u tome što kompanije nemaju vremena razmišljati unaprijed već od kvartala do kvartala, godine do godine i u tom procesu "lova na konstantni rast" zanemaruju ulaganja u sebe same. Što će se s godinama svakako vratiti - u negativnom smislu.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.