Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Foto: DepositPhotos

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Također, zajedničko im je da su iznimni lideru u svojim poljima, a upravo taj detalj, pomiješan s ljubavi prema kavi, može liderima u nastanku ili postojećim liderima biti sugestija što učiniti da bi njihove liderske sposobnosti bile na još višim razinama no što su u datom trenutku. Ili, kakve su bile "prije kave".

U radnom okruženju, kava je nekako uobičajena, bez nje dan ne počinje, bez nje dan nije isti i tijelo bez nje ne može jednako odgovoriti na sve izazove koji slijede. Samo, neki piju daleko više kave od drugih i to se na prvu može činiti kao problem, ovisnost i nešto što treba limitirati. Ili možda ipak ne?

Voltaire i Balzac su, primjerice, pili deset litara kave dnevno! U to vrijeme to je bila daleko kvalitetnija kava, što znači da je bila daleko jača od one koju danas pijemo. Naravno, to ne znači da svi moramo piti na litre kave dnevno, niti da će nas ona učiniti sjajnim liderima, ali čini se da postoji poveznica.

Kava nas razbudi, razbistri nam um i pokrene u svakom smislu, što itekako pomaže onima koji donose velike poslovne, ali i životne odluke. O kojima ovise mnoge druge osobe. To treba imati na umu, jednako kao i savjete stručnjaka, odnosno, liječnika. Koji kažu da je idealno popiti decilitar do dva decilitra dnevno.

Piti desetak puta više kave od preporuke može imati svojih posljedica, posebno ako je navika piti je sa šećerom. To treba u potpunosti izbjegavati, kao i mlijeko u njoj.

Također, umjesto svih tih količina kave i žestokog tempa, pametnije je odmoriti se, spavati duže i smanjiti stres. Jasno, u današnjem vremenu to je praktički nemoguće, posebno ako ste lider, no na svakoj je osobi odrediti prioritete u svojim životima...

Još iz kategorije

Generacija Z i budućnost rada i zabave

Generacija Z i budućnost rada i zabave

15.09.2020. komentiraj

Vremena se mijenjaju brže nego ikad prije, a s njima i potrebe zaposlenika. Traže bolje uvjete, ali glasnije i odlučnije, a ako ih ne dobiju otići će od poslodavca, što se nekad činilo nezamislivo i kontraproduktivno, no posljednjih je godina iznimno uspješan alat u stvaranju okruženja koje je adekvatno radnom mjestu i atmosferi.

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

Kako startupi vide budućnost s radom na daljinu

09.09.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa kreirala je novu stvarnost na svim razinama, pa i onima koje se tiču poslovanja. Dok se već na našem portalu naveliko spominjalo kako raditi na daljinu, kojim se alatima služiti i kako ostati mentalno jak za tako nešto, vrijeme je da se spomene i kakvu budućnost imaju startupi u jeku ove krize.

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

Da bi postali što efektivniji lider, ponovite ove 3 fraze svaki dan

05.09.2020. komentiraj

Rezultati su važni jer najčešće su jedina relevantna mjerna jedinica uspjeha neke organizacije. I upravo zato je ključna stavka, ili bolje rečeno osoba, ona na samom vrhu - lider.