Kako upravljati zaposlenicima koji znaju više od vas

Kako upravljati zaposlenicima koji znaju više od vas

Foto: Fotolia

Na svijetu ne postoji niti jedan šef koji zna sve o svemu i može sve sam. Da je tako, onda mu ni ne bi trebali zaposlenici. No, kako svaka tvrtka nema samo jedan segment poslovanja, već niz odjela kojima treba upravljati, tako postoji i potreba za ljudima koji su dovoljno kompetentni za vodstvo i izvršavanje kompliciranih zadataka. Oni trebaju imati određene vještine i znanje, koje ponekad nadmašuju znanje i vještine njihovih šefova.  Ako se ikada nađete u situaciji da vaši podređeni znaju više od vas, evo nekoliko savjeta kako okrenuti takve situacije u svoju korist.

Budite iskreni

Iskrenost je jedna od najvažnijih osobina svakog šefa. Da se razumijemo, ne pričamo o onoj brutalnoj iskrenosti kada bi mogli reći svakome ono što ga ide, već o načinu komunikacije sa svojim zaposlenicima, da se uvijek priopći svaki problem i to na kulturan i po mogućnosti ljubazan način.

Ako neki od zaposlenika vas upitaju pitanje na koje ne znate odgovor, slobodno to recite. Vi niste sveznajući i nitko to ne očekuje od vas. Neznanje oko nečega neće se smatrati vašom slabošću, ali neprihvaćanje ili ignoriranje savjeta i rješenja, da. Pogotovo ako dajete odgovor u koji niste sigurni. To bi vas moglo dovesti u goru situaciju i mogli biti izgubiti povjerenje vaših zaposlenika, možda i vašu poziciju. Bolji pristup, bio bih da jednostavno kažete da niste sigurni i ako možete sami pronađite odgovor. Ako ne, pokušajte zajedno sa svojim zaposlenikom doći do rješenja.

Učite od zaposlenika

Umjesto da se bojite vašeg eventualnog neznanja i onoga što bi drugi mogli misliti o vama, pokušajte drugi pristup. Ako ste pridošlica u novoj tvrtki, upoznajte svoje okruženje, posebno svakog od zaposlenika. Zapamtite njihove funkcije i njihova imena u što kraćem roku, dajte im do znanja da vam je stalo i da želite surađivati sa svakim i pomoći pri rješavanju problema.

Svaki od njih zna kako je, kada se morate adaptirati u novo okruženje i većina će vam pomoći pri tome. Dakle, tijekom prvih nekoliko tjedana, potrudite se sa svakim pričati o njihovom poslu, neka vam objasne sve detalje, tako ćete sigurno više naučiti nego iz nekog priručnika i vjerojatno dobiti određene simpatije kod zaposlenika. Jednostavno, budite pristupačni i to će vam se dvostruko vratiti.

Tražite povratne informacije

Zaposlenici koji su u nekoj kompaniji dugi niz godina sigurno znaju puno o načinu poslovanja, vidjeli su sve i doživjeli svašta, te mogu biti nepresušan izvor informacija. Nemojte misliti da pričam o tračanju, iako i to ponekad nije loše, jer na taj način možete dobiti informacije koje ne biste nikada dobili formalnim komunikacijskim sredstvima.

Zaposlenici koji su dugo u kompaniji znaju tko radi što, koje elemente treba poboljšati. Kao menadžer koji kreće od početka, takvi zaposlenici uvijek su dobar putokaz odakle krenuti.

Pitaje ih za njihovo mišljenje, neka vam daju svoje savjete, pogotovo ako imaju prijedloge za povećavanje produktivnosti. Ako ne razumijete nešto, oni će vam pomoći i sigurno dati dublji uvid kako provesti neke promjene. Samo pazite, da se takvi razgovori doista ne pretvore u tračanje ili podnošenje pritužbi. Rekli smo, budite pristupačni ali dajte do znanja do koje mjere.

Pokažite im poštovanje

Na kraju, ne zaboravite obratiti pozornost na raspoloženje i generalno atmosferu koja vlada u tvrtki. Lako se naći u situaciji kada ste dobili promaknuće, a ostali zaposlenici koji su vam do nedavno bili prijatelji, mogu osjećati zavist i netrpeljivost prema vama i vašoj novoj poziciji. Nemojte zaboraviti da ste do jučer bili s njima zajedno u rovovima, a danas ste iznad njih. Pokažite i ako potrebno dokažite da vas promaknuće nije promijenilo, ali da određene promjene postoje.

Na kraju dana, važno je ostaviti svoj ego pred vratima i posvetiti se poslu. Koncentracija i shvaćanje vaše uloge ozbiljno, onemogućit će uredska govorkanja. Kada pokažete zašto ste izabrani na tu poziciju, nitko se neće usuditi reći bilo što negativno. Bez obzira na sve, cijenite svoje zaposlenike i oni će vam sigurno uzvratiti uslugu. Ako se prepoznaju u vašim očima kao vitalni element tvrtke i kao vaš suradnik, to jedino može dodatno učvrstiti vašu poziciju lidera i poboljšati komunikaciju unutar tvrtke.

Još iz kategorije

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

Legendarni potez Stevea Jobsa na kritike

11.08.2020. komentiraj

Bihevioralna psihologija koristi se kao tehnika u borbi protiv kriminala, ali može se primijeniti i u svakodnevnom životu, što je najbolje pokazao tijekom jednog intervjua Steve Jobs. Naime, upotrijebio je tehniku S.T.O.P. da bi se suočio sa žestokim i argumentiranim kritikama jednog developera, nezadovoljnog činjenicom da se Apple 1997. bez ikakvog razloga i povoda odlučio odbaciti podršku za OpenDoc.

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

Emil Tedeschi: Ne postoji kristalna kugla koja garantira uspjeh

06.08.2020. komentiraj

Predsjednik Atlantic Grupe jedan je od najuspješnijih biznismena u Europi, a njegov poslovni put do vrha inspirativna je priča o poslovanju u kojem uvijek treba imati rješenje u rukavu za najgore situacije.

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.