Kako postaviti organizaciju na višu razinu

Kako postaviti organizaciju na višu razinu

Alan Žepec, iza kojeg je gotovo 30 godina poduzetničkog iskustva, predstavo je svoju prvu knjigu – BOOM: Put do slobode svakog poduzetnika, u izdanju Školske knjige. Knjiga je namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća s ciljem da postave organizaciju na višu razinu, ali tako da zadrže poduzetničku energiju.

„Cijeli sam život poduzetnik. Vodio sam dvije vrlo uspješne tvrtke uz koje sam vezao svoj identitet. Uz osjećaj ponosa, ostao mi je snažan i osjećaj patnje i nemoći kada sam se suočavao s gotovo nemogućim izazovima. Siguran sam da su ovi osjećaji poznati svakom poduzetniku, za mene heroju. Međutim, herojsko poduzetničko putovanje ima različite faze, a jedna od najtežih je otpuštanje kontrole i profesionalizacija upravljanja. Upravo za ovu fazu rješenje je BOOM (busienss, organizational, operational model). Knjigu sam pisao pet godina, a najvažniji faktor u njezinu nastajanju i razvoju samoga modela bila su poduzeća koja su primijenila BOOM i sudjelovala u njegovu kreiranju“, izjavio je autor knjige Alan Žepec.

Knjiga se temelji na poslovnom modelu utemeljenom na radu s brojnim poduzećima kako u Hrvatskoj tako i u zemljama iz regije. Poduzeća koja su provela BOOM zabilježila su prosječan porast prihoda od 30 %, kao i dobit ostvarenu prije oporezivanja i amortizacije koja je prosječno 56 % veća u prvoj godini nakon primjene BOOM modela.

Uz autora, na predstavljanju su govorile  urednica Ivana Levak ispred izdavača Školske knjige i poduzetnica koja je prva provela BOOM model u svom poduzeću Martina Drezga. „Kad razmišljam o zadnjih 13 godina, to je bila robija. Pozitivna robija, ali robija. Došlo je bilo vrijeme da odgovornost prijeđe i na druge ljude. BOOM je donio puno strukture i odgovornosti pojedinca te razmjene informacija koja je do tada nedostajala. Danas je Drezga strukturirana, organizirana i procesno posložena tvrtka. Ako ja odem, ona nastavlja živjeti i dalje“, naglasila je Drezga.

Danas, u izazovnim vremenima pandemije koja je utjecala na naš svakodnevni život, a izuzetno utječe i na gospodarstvo, važnije je nego ikada propitati postojeće modele upravljanja te pronaći način kako unaprijediti poslovanje i opstati na tržištu. Sektor malih i srednjih poduzeća, kojem je ova knjiga namijenjena, okosnica je svakog gospodarstva pa tako i hrvatskog, a koji zapošljava gotovo tri četvrtine svih zaposlenih.

Još iz kategorije

Kako pročitati osobu kao profesionalac?

Kako pročitati osobu kao profesionalac?

12.01.2021. komentiraj

Ljudsko ponašanje nešto je čime se ljudi bave tisuće godina. Želja im je znati prepoznati drugu osobu već na temelju znakova koje nesvjesno daje, riječi koje ne “odvagne” i ponašanja koje iskazuje u određenim situacijama. No, tako nešto jedva znaju i profesionalci, kako će tek “obična” osoba.

4 odlike dobrog lidera

4 odlike dobrog lidera

09.01.2021. komentiraj

Gartner Group je napravio istraživanje o načinima kako postati autentičan lider, kroz koje se zaključilo da za tako nešto osoba treba četiri bitne vještine - samosvijest, transparentnost u odnosima, uravnoteženost i moralna perspektiva.

7 loših odlika lidera

7 loših odlika lidera

08.01.2021. komentiraj

Loše lidere nije teško prepoznati, ali iz nekog razloga ostaju na pozicijama unatoč rezultatima kojima to ne mogu potkrijepiti. Ali, umjesto pokušaja analize korporativnih odluka, koje se razlikuju od organizacije do organizacije, donosimo u nastavku teksta sedam znakova kojima se može identificirati loše lidere.