Kako napraviti dobar poslovni plan

Kako napraviti dobar poslovni plan

Foto: Fotolia

Poslovni plan je pisani opis budućeg poslovanja tvrtke, dokument koji opisuje ono što namjeravate učiniti i kako to namjeravate učiniti. Čak i par bilješki na listu papira može biti plan ili barem početak poslovnog plana.

Poslovni planovi mogu pomoči u obavljanju zadataka kako onima koji ih pišu tako i onima koji ih čitaju. Poduzetnici koji su u potrazi za investicijama koriste se poslovnim planovima kako bi prenijeli svoju viziju poslovanja potencijalnim investitorima.

Također se mogu koristiti od strane tvrtki koje pokušavaju privući ključne zaposlenike, za povećavanje izgleda oko sklapanja novih poslova, dogovore s dobavljačima ili ih se jednostavno koristi kako bi se shvatilo kako bolje upravljati tvrtkom.

Jednostavno rečeno, poslovni plan sastoji se od poslovnih ciljeva, strategija kojima će te se koristiti u ostvarivanju tih ciljeva, potencijalnih problema s kojima biste se mogli suočiti i načina na koji se ti problemi mogu riješiti, te od organizacijske strukture vaše tvrtke i u konačnici kapitalni iznos koji je potreban za održivo poslovanje tvrtke.

Postoje tri osnovna dijela poslovnog plana

Prvi dio sastoji se od poslovnog koncepta, rasprave o industriji, poslovnoj strukturi, proizvodu ili usluzi te o načinu na koji namjeravate ostvariti poslovni uspjeh.

Drugi dio sastoji se od tržišnog poglavlja, u kojem opisujete i analizirate potencijalne kupce, tko su i gdje su, kako ih privući . U ovom dijelu, također se raspravlja o konkurenciji i kako se pozicionirati na tržištu te nadjačati konkurenciju.

Treći financijski dio sastoji se od prihoda, novčanog tijeka, bilanci i drugih financijskih pokazatelja. Ovaj dio mogao bi zahtijevati angažman računovođe i dobar softverski program za proračunske tablice.

Daljnjom razradom ova tri osnovna dijela, poslovni plan se sastoji od sedam ključnih elemenata:

  • Sažetak
  • Opis poslovanja
  • Tržišna strategija
  • Analiza konkurenata
  • Dizajn i izrada plana
  • Operacije i plan upravljanja
  • Financijski čimbenici

Osim ovih elemenata poslovni plan mora imati omot, naslovnu stranicu i stranicu sa sadržajem.

Koliko dug treba biti poslovni plan?

Ovisno o tome za što će se koristiti, korisni poslovni plan može biti bilo koje duljine, od škrabotine na listu papira do preko 100 stranice u slučaju složenijeg poslovanja. Tipičan poslovni plan duljine je od 15 do 20 stranica. Mnogo toga će ovisiti o prirodi vašeg poslovanja. Ako imate jednostavan koncept, bit će te u mogućnosti iznijeti plan u par rečenica.

S druge strane ako predlažete novu vrstu poslovanja ili čak novu industriju, to bi moglo zahtijevati podosta objašnjavanja kako bi poslovni plan bio uspješno prezentiran. Svrha vašeg plana također određuje njegovu duljinu. Ako koristite plan za traženje milijuna dolara početnog kapitala za riskantan pothvat , biti će potrebno puno objašnjavanja i uvjeravanja. A ako se planom koristite za interne potrebe, verzija poslovnog plana može biti i puno kraća.

Još iz kategorije

Kako pročitati osobu kao profesionalac?

Kako pročitati osobu kao profesionalac?

12.01.2021. komentiraj

Ljudsko ponašanje nešto je čime se ljudi bave tisuće godina. Želja im je znati prepoznati drugu osobu već na temelju znakova koje nesvjesno daje, riječi koje ne “odvagne” i ponašanja koje iskazuje u određenim situacijama. No, tako nešto jedva znaju i profesionalci, kako će tek “obična” osoba.

4 odlike dobrog lidera

4 odlike dobrog lidera

09.01.2021. komentiraj

Gartner Group je napravio istraživanje o načinima kako postati autentičan lider, kroz koje se zaključilo da za tako nešto osoba treba četiri bitne vještine - samosvijest, transparentnost u odnosima, uravnoteženost i moralna perspektiva.

7 loših odlika lidera

7 loših odlika lidera

08.01.2021. komentiraj

Loše lidere nije teško prepoznati, ali iz nekog razloga ostaju na pozicijama unatoč rezultatima kojima to ne mogu potkrijepiti. Ali, umjesto pokušaja analize korporativnih odluka, koje se razlikuju od organizacije do organizacije, donosimo u nastavku teksta sedam znakova kojima se može identificirati loše lidere.