Hrvatska na drugom mjestu u EU prema broju žena na doktorskim ICT studijima

Hrvatska na drugom mjestu u EU prema broju žena na doktorskim ICT studijima

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Više od 1,3 milijuna građana Europske unije studiralo je informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u Europskoj uniji (EU) u 2018. godini. Sveukupno, s obzirom na srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, djevojčice i žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u ovom području, što čini samo 17 posto svih ICT studenata u EU.

Među državama članicama EU Belgija se istaknula s obzirom da je u 2018. godini s udjelom od 37 posto studentica ICT-a. Udio studentica koje studiraju neki od ICT studija bio je blizu trećine također u Rumunjskoj (32 posto), Bugarskoj (31 posto), Grčkoj i Švedska (obje 30 posto). Suprotno tome, studentice su imale manje od 10 posto u Nizozemskoj (8 posto) i Luksemburgu (9 posto).

Međutim, udio studentica na ICT studijima bio je veći na razini visokog obrazovanja. Na doktorskim ICT studijima u EU u 2018. godini 22 posto su bile žene. U Latviji je gotovo polovica (47 posto) žena na doktorskim ICT studijima, a slijedi Hrvatska (43 posto).

Na razini EU udio studentica ICT master studija bio je jednak kao i doktorskim studentima (22 posto). Najveći udjeli zabilježeni su u Estoniji (36 posto), Bugarskoj, Danskoj i Rumunjskoj (svih 35 posto), gdje je više od trećine studentica master studija ICT-a, a slijede Grčka (33 posto) i Švedska (32 posto).

 

Još iz kategorije

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

13.05.2020. komentiraj

Global Finance Magazin ovom nagradom odaje priznanje centrima za financijske inovacije koji ulažu u razvoj novih načina i koriste inovativne pristupe u svijetu financija kako bi razvili bankarske usluge i proizvode budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, zajedno s laboratorijima za inovacije 34 globalne korporacije, poput Barclaysa, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo, stručni panel dodijelio je nagradu u kategoriji „Najbolji financijski inovacijski lab“ i to drugu godinu zaredom OTP LAB-u čime je ponovno potvrđena izvrsnost ovog huba.