Hrvatska na drugom mjestu u EU prema broju žena na doktorskim ICT studijima

Hrvatska na drugom mjestu u EU prema broju žena na doktorskim ICT studijima

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Više od 1,3 milijuna građana Europske unije studiralo je informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u Europskoj uniji (EU) u 2018. godini. Sveukupno, s obzirom na srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje, djevojčice i žene su još uvijek nedovoljno zastupljene u ovom području, što čini samo 17 posto svih ICT studenata u EU.

Među državama članicama EU Belgija se istaknula s obzirom da je u 2018. godini s udjelom od 37 posto studentica ICT-a. Udio studentica koje studiraju neki od ICT studija bio je blizu trećine također u Rumunjskoj (32 posto), Bugarskoj (31 posto), Grčkoj i Švedska (obje 30 posto). Suprotno tome, studentice su imale manje od 10 posto u Nizozemskoj (8 posto) i Luksemburgu (9 posto).

Međutim, udio studentica na ICT studijima bio je veći na razini visokog obrazovanja. Na doktorskim ICT studijima u EU u 2018. godini 22 posto su bile žene. U Latviji je gotovo polovica (47 posto) žena na doktorskim ICT studijima, a slijedi Hrvatska (43 posto).

Na razini EU udio studentica ICT master studija bio je jednak kao i doktorskim studentima (22 posto). Najveći udjeli zabilježeni su u Estoniji (36 posto), Bugarskoj, Danskoj i Rumunjskoj (svih 35 posto), gdje je više od trećine studentica master studija ICT-a, a slijede Grčka (33 posto) i Švedska (32 posto).

 

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.