Aktivnostima protiv stresa

Aktivnostima protiv stresa
Fotolia

Svatko od nas se može nositi s određenom razinom stresa i zapravo uživati u njemu. To naš rad čini uzbudljivim i zanimljivim. Ali kada pređe određenu razinu stres prestaje biti zabavan i počinje biti štetan, dovodeći nas čak i u stanje bolesti.

Kada ste pod stresom vaše tijelo proizvodi više kortizola, ometa vaš mentalni fokus i produktivnost. Stres u kombinaciji s pušenjem, alkoholom i pretjeranom konzumacijom hrane samo dodatno komplicira problem. Možda osjećamo odušak nakon čašice alkohola, popušene cigarete ili komadića čokolade, no u konačnici to nam situaciju s kojom nam se teško nositi olakša samo na tren, ali nam ne rješava problem niti nam se lakše nositi sa stresom.

Za učinkovito opuštanje potrebno je naći hobije kao što su meditacija, joga čitanje knjiga ovisno o našim afinitetima i naravno - spavanje barem šest sati. O količini sna koji nam je potreban za normalno funkcioniranje pisali smo u jednom od tekstova na portalu.

Nađite vremena za obitelj i prijatelje. Istraživanja Sveučilišta Brigham Young iz 2010. pokazuju da se nedostatak društvenih odnosa može usporediti s pušenjem, budući da loše utječe na zdravlje. Naime, u prisustvu drugih ljudi mozak proizvodi hormon oksitocin koji, između ostalog, pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Biti u prirodnom ambijentu može pomoći spriječiti stres. Priroda prepuna boja, zvukova i mirisa - različita od svega negativnog što vas okružuje - je prirodni antistres sastojak. Ako ne možete izići iz ureda u park na kratku šetnju barem nabavite aplikaciju za, primjerice, svoj mobilni uređaj i barem dvije minute dnevno slušajte pjev ptica ili šuštanje lišća.

Možda se na prvi pogled čini smiješno, ali odvojenost od užurbanosti na barem nekoliko minuta vas može oporaviti. Kako je za dobro raspoloženje zaslužan serotonin (za čiju je sintezu odgovorna aminokiselina triptofan) povremeno je obroke dobro nadopuniti bananama, svježim kravljim sirom, puretinom i mlijekom, a u kojem se nalazi u većim količinama.

Sprečavanje stresa ne znači da morate raditi preustroj svojeg dnevnog rasporeda. Između pojedinih zadataka na poslu uzmite par minuta pauze kako bi se mozak odmorio i lakše „prešaltao“ na novi zadatak. Ako je moguće, smanjite količinu dnevnih obaveza, uvedite prehranu bogatu vitaminima, redovito spavajte i obavezno napravite vremena za kratke pauze, sport ili meditaciju.